december 29, 2015

5 dingen die gelukkige mensen niet doen

Gelukkig zijn. Wie wil dat nou niet? Maar waarom gaat het sommigen zo makkelijk af, terwijl het anderen simpelweg niet lukt? 5 dingen die gelukkige mensen niet doen.

De afgelopen 1,5 jaar was niet bepaald de meest leuke tijd van mijn leven. Sterker nog, het was de meest zware tijd die ik ooit heb meegemaakt. Mijn vriend ging ziekenhuis in en uit. Ik raakte daardoor steeds meer uitgeput en eindigde als een dood vogeltje op de bank (lees mijn blog over mantelzorg). Tot overmaat van ramp zijn we nu ook nog uit elkaar. Ja hoor, stort al die ellende maar over mij uit.

Opeens is het daar

Meerdere malen zat ik de laatste maanden jankend en snotterend bij de huisarts. Nog steeds jank ik soms de ogen uit mijn kop. Of nou ja soms; bijna elke ochtend en avond draait die kraan zich als een ongeleid projectiel zelf open. En toch, toch popt regelmatig dat gevoel op. Geluk. Zomaar opeens. Dat zette me aan het denken. Hoe kan het dat ik me wel gelukkig voel en sommige andere mensen om me heen niet. En dat, terwijl hun leven op het eerste gezicht toch echt meer ingrediënten bevat voor een gelukkig bestaan dan dat van mij. Ik kwam op deze 5 dingen die gelukkige mensen niet doen:

1. Kleine, mooie momenten negeren

Toen ik uitgeput thuis zat, kon ik niet meer de dingen doen waar ik altijd zo blij van werd: naar de bioscoop, backpacken, concerten bezoeken, sporten en lunchen in fijne cafeetjes. En nog steeds kan ik veel dingen niet. Maar wat geniet ik van de zon die ‘s morgens door mijn raam schijnt, mijn 2 verliefde konijnen, mijn eigen moestuin, een fijn gesprek met een lieve vriendin of een goed boek. Van die alledaagse dingen, die je in al het gehaast of gepieker zo makkelijk kunt negeren, maar die juist zo belangrijk zijn. Dit soort kleine momentjes zijn de ingrediënten voor geluk.

2. Zichzelf vergelijken met anderen

Ik woon in een kabouterhuisje van 49 m2, terwijl sommige vriendinnen in joekels van huizen (gaan) resideren. Ik rijd al jaren in mijn blauwe smurf (lees VW Polo) uit 1998, terwijl mijn schoonbroer rondrijdt in een blitse BMW. Mijn zus is manager, ik heb het ‘slechts’ tot tekstschrijver geschopt. In de sportschool ben ik de langste van iedereen, maar heb ik wel de kleinste cup-maat. Hallo, dat lijkt me toch ietwat oneerlijk verdeeld. De vraag is echter of het mij echt gelukkiger zou maken als ik in een groot huis zou wonen, een dikke auto zou rijden en enorme voorgevel zou hebben. Klein gokje: nee. Niet doen dus dat vergelijken met anderen die het ‘beter’ hebben.

3. Richten op wat ze niet hebben

Wat een kakellende! Ik ben 38 jaar en heb geen relatie (meer). Ik ga niet samen op zoek naar die woonboot of dat mooie huisje aan het water. Kinderen gaan er hoogstwaarschijnlijk niet komen, terwijl ik die heel heeeeeeel misschien toch wel wilde. Ik ben dol op zingen, maar ben helaas niet gezegend met enig zangtalent (alhoewel ‘Hello’ van Adele in de douche best lekker klinkt hoor). En het allerergste: ik heb geen strakke buik á la Doutzen Kroes en al helemaal geen 100.000-den volgers op Twitter en Instagram. Boehoeeee. In theorie zou mijn leven dus best kut kunnen zijn. Gelukkig staan daar heel veel dingen tegenover die ik wel heb: gouden vriendinnen en een held van een beste vriend, een knotsgekke familie, schrijftalent en, oh ja, een gratis Netflix-account. Door me dit regelmatig te realiseren, voel ik me rijk, ondanks alles wat ik niet heb.

4. Anderen naar beneden halen

Het is zo gemakkelijk: anderen naar beneden halen om jezelf beter te voelen. Bijvoorbeeld omdat ze niet voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal. Of omdat ze zich net een beetje anders gedragen dan jij zelf zou doen, een andere mening hebben of ergens minder goed in zijn dan jij. Zo reed ik eens vol trots voor het eerst in een vreemde auto, met net dat roze pasje op zak. Ik parkeerde de auto en zei: “Dat ging best goed toch?!”. Helaas vond mijn bijrijder, die al 15 jaar zijn rijbewijs had, het nodig om te zeggen dat het helemaal niet zo goed ging. Je hebt ze ertussen zitten: van die mensen die altijd negatief commentaar op anderen hebben. Na jaren kwam ik erachter dat deze mensen vaak ongelukkig met zichzelf zijn.

5. Altijd gelukkig willen zijn

Relaties waarin de vonken er 24 uur per dag vanaf spatten, happy families met 3 schattige kindjes die nooit krijsend op de grond in een winkel liggen en singles die zich never de nooit eenzaam volproppen met ijs, chips of chocolade. Sommigen denken dat gelukkig zijn betekent dat je je in een continue staat van euforie bevindt. Helaas. Iedereen, ook de meest optimistische persoon, heeft wel eens een kutdag of zelfs week. Terwijl ik dit blog aan het schrijven ben, heb ik net een hele dag zielig onder een kleedje op de bank gelegen. Gewoon, een rotdag. Blegh, bah, stom, mehhhhhhh. Ik laat zo’n dag er gewoon zijn. Morgen weer een nieuwe. Als het leven altijd leuk zou zijn, zou je die fijne gelukkige momentjes waarschijnlijk een stuk minder waarderen. Zonde!

Gelukkig zijn heb je zelf in de hand

Gelukkig zijn heeft dus eigenlijk niet zo heel veel te maken met wat je wel of niet hebt of wat er wel of niet in je leven gebeurt. Het zit ‘m vooral in hoe je zelf in het leven staat. En het fijne is: dat heb je zelf in de hand. Ik vond onderstaand filmpje van 365 dagen succesvol erg treffend!

Waar word jij gelukkig van?

En, wat zijn de momenten waarop jij je even intens gelukkig voelt? Of weet je nog andere dingen die gelukkige mensen niet doen? Ik ben benieuwd!

Fotocredits: Kate ter Haar en Joe Shlabotnik


Creatieve-tekstschrijver-Kim-