juni 6, 2017

5 manieren om negativiteit uit je leven te bannen

Je vervalt er zo makkelijk in: je omringen met negativiteit. Het zit in je systeem en in de wereld om je heen. Ik zeg weg ermee! Met deze 5 tips kom je een heel eind.

Ik dacht er nooit zo over na, over al die negativiteit in mijn leven. Totdat ik 2 jaar terug in een burn-out belandde en mijn leven eens goed onder de loep nam. Toen ontdekte ik dat ik me, net zoals velen van ons, eigenlijk constant omring met negativiteit. Het is bijna een soort verslaving. Zonde, want je wordt er niet bepaald gelukkiger van. De laatste maanden ben ik bezig om die negativiteit langzaam uit mijn leven te bannen. Niet dat het makkelijk is hoor, want je dondert telkens weer in alle valkuilen die je voor jezelf graaft. Beetje bij beetje zie ik een stijgende lijn. Ik deel graag mijn tips met jou.

1. Klaag minder

“Gatverdamme het regent”. “Jezus wat is het warm”. “Nou zo lekker was die lunch nou ook weer niet voor deze prijs”. “Weeeeer in de file”. “Bah, het is weer maandag”. We klagen wat af, mensen. Vooral over dingen die eigenlijk te onnozel zijn om überhaupt je mond over open te trekken. Het klinkt cliché, maar toen ik thuis zat en nauwelijks meer in staat was om rechtop in de douche te blijven staan of boodschappen te doen, viel het me op hoe idioot vaak mensen om me heen klaagden. Over niets! Ik ben geen heilig boontje, want toen ik nog fit was en eigenlijk geen reet had om over te klagen, deed ik het natuurlijk ook. Ik probeer mezelf nu bewust te trainen dit niet meer te doen en dankbaar te zijn voor alle mooie dingen die er zijn. Dit betekent niet dat je nergens meer van mag balen, maar zie dingen een beetje in het juiste perspectief. Ban het klagen om te klagen.

2. Snoer je interne criticus de mond

Ohhhh wat tettert die interne criticus toch de hele dag in je oor. Over hoe dom je jezelf gedroeg op dat feestje waar je niemand kende. Of over die sollicitatie waar je vast en zeker niets van gaat bakken. Het erge is, de meeste mensen nemen die rotzak ook nog eens hartstikke serieus. Zo haal je jezelf elke dag weer onnodig naar beneden. Zelfcompassie? Daar doe je niet aan. Toen ik het boek “Vrij” van Marnix Pauwels las, over al die gedachten van ons, realiseerde ik me dat ik helemaal niet hoef te luisteren naar die interne criticus. Gewoon lekker laten lullen die negatieverik. Dat betekent niet dat die negatieve gedachten er niet meer zijn, maar je neemt ze simpelweg niet meer serieus.

3. Kijk minder nieuws

Ik was een ware nieuwsverslaafde. Zodra mijn ogen ’s morgens opengingen, begon het ritueel: nu.nl checken. Reacties van mensen lezen. Nog meer nieuwsapps openen. Een uur verder stond ik dan op met het idee dat de wereld ronduit kut is. En de mensen die op onze aardbol leven allemaal verschrikkelijke naarlingen. Om dat gevoel een beetje te dempen, keek ik vervolgens heel veel dierenfilmpjes op Facebook. Eerst keihard lachen en daarna denken: mehhhh dieren zijn veel leuker dan mensen. Dan moest mijn dag dus nog beginnen. Nou, lekkere start. Op een dag had ik er genoeg van. Ik heb de nu.nl-app van mijn telefoon gegooid. Natuurlijk ben ik niet compleet van de wereld afgesneden en weet ik heus wel dat er nog steeds aanslagen plaatsvinden en oorlogen zijn. Maar al dat andere negatieve, vaak onbelangrijke, nieuws, dat komt mijn hoofd niet meer binnen. Wat een verademing zeg.

4. (Ver)oordeel minder

Dit is een van de lastigste om toe te passen, vind ik zelf. Want we (ver)oordelen wat af zeg. 9 van de 10 keer is het iets negatiefs. Het gebeurt in een split second. Voordat je het zelf door hebt, gooi je er alweer een oordeel over iemand anders uit. Dat het niet gek is dat die vrouw of man overgewicht heeft, want ja dat frietje mayo. Dat mensen met een andere politieke mening dan jij vreselijk domme mensen zijn. Of wat milder: dat het vast een smoes was toen je vriendin de afspraak afzegde, omdat ze slecht had geslapen. Een beetje begrip voor de ander en stoppen met invullen zou een hoop schelen. Je weet simpelweg niet waarom iemand overgewicht heeft, op een bepaalde politieke partij stemt of de afspraak met jou afzegt. Ondanks dat dit gedrag heel lastig is af te leren, kom je met bewustwording al een heel eind. Ik merk bij mezelf dat ik steeds vaker denk: ‘oops I did it again’.

5. Weer negatieve mensen

Natuurlijk is niet iedereen altijd een vrolijke Frans. Dat kan en hoeft ook niet. Maar er zijn van die mensen die negatief zijn als hun grote hobby zien. Werkelijk waar niets is ooit goed, er valt altijd wat te klagen. Over het eten, de film die ze gezien hebben, het weer en andere mensen. Het maakt niet uit: alles is stom en het leven zwaaaaaar. Nog maar niet te spreken over mensen die ervan genieten om jou naar beneden te halen. Dat krikt hun geknakte ego zo lekker op. Ik wil dit soort figuren niet meer in mijn leven. Niet in real life, niet op sociale media, nergens. Dat betekent dat ik sommige mensen niet meer zie of spreek. Ik kan er niet rouwig om zijn. Zo heb ik meer tijd voor de mensen waar ik blij van word. Ik wil mensen om me heen met empathie, die me begrijpen en me motiveren. De rest? Dikke doei, ga maar lekker andere mensen lastig vallen met je negativiteit.

Meer tips? Altijd welkom!

Dat waren ze: mijn 5 tips om negativiteit uit je leven te bannen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Als jij nog een geweldige tip hebt, hoor ik ‘m uiteraard graag!

Fotocredits: Aarthi Ramamurtny en Hans Scholte 


Creatieve-tekstschrijver-Kim-