april 7, 2016

5 redenen waarom je echt een keer alleen moet reizen

De meeste mensen moeten er niet aan denken om alleen te reizen. Ze vinden het ongezellig of eng. Toch is het leuker dan je denkt en heeft het zo zijn voordelen.

Daar lag ik dan in bed. Dikke tranen en licht hysterische uithalen. Het was de avond voordat ik in mijn eentje naar Lissabon zou vliegen. Mijn eerste keer alleen op reis. Ik snapte opeens niet meer wat me had bezield om zomaar in mijn eentje een ticket naar Lissabon te boeken. Ik wilde niet meer, want ik wist het zeker: ik zou me dood en doodongelukkig gaan voelen.

Alle begin is lastig

Ik geef toe, toen ik een uur na het landen als enige nog steeds bij de bagageband aan het wachten was op mijn backpack, voelde ik me niet helemaal senang. Vooral omdat het ondertussen al elf uur ’s avonds was en ik ook nog naar mijn guesthouse moest zien te komen. Uiteindelijk bleek mijn backpack als ‘afwijkende bagage’ te zijn bestempeld en kon ik hem op een andere plek in de bagagehal weer in mijn armen sluiten. Ik besloot een taxi in plaats van de bus te nemen. De taxichauffeur kon me echter niet tot aan de deur van het guesthouse brengen, want het steegje was te smal. Dus liep ik daar moederziel alleen in een verlaten en donker steegje in een wildvreemde stad te zoeken naar mijn verblijf voor de komende vijf dagen. Echt enthousiast over mijn eerste trip in mijn eentje was ik op dat moment nog niet. Toch kon ik dagen later terugkijken op een geweldige tijd in mijn up. Het alleen reizen bleek best wel wat voordelen te hebben. Ik zet er vijf voor je op een rij:

1. Lekker je eigen gang gaan

De meeste vrouwen vinden het leuk om tijdens een stedentrip te shoppen. Als er één ding is dat ik haat is het shoppen. Ja, ook in het buitenland. De meeste vriendinnen en helaas ook bijna al mijn ex-vriendjes wilden altijd minimaal een dagje ‘lekker shoppen’ als we op reis waren. Dat deed ik dan maar braaf, want tsja je moet je nu eenmaal een beetje aanpassen als je samen op reis bent. Wat een heerlijkheid was het om helemaal te kunnen doen waar ik zelf zin in had: me suf fotograferen zonder dat de ander ongeduldig staat te wachten, het winkelcentrum mijden, alle oude gebouwen bewonderen, middagdutjes doen en doelloos door kleine steegjes slenteren totdat mijn voeten gevoelloos waren. Ik hoefde met niemand rekening te houden. Lang leve de vrijheid!

2. Leuke, nieuwe mensen ontmoeten

Als je samen op vakantie gaat, doe je dat om samen een leuke tijd te hebben. Tenminste dat mag ik hopen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je voor alles en iedereen afsluit (of je moet een enorm kleffe relatie met je nieuwe liefde hebben). Toch ben je over het algemeen niet echt bezig met andere mensen. Toen ik alleen in Lissabon was, merkte ik dat ik veel meer openstond voor praatjes met andere reizigers dan de keren dat ik met iemand samen op reis was. Zo zat ik de ene avond met een meisje uit Australië op het dakterras te eten, de volgende dag maakte ik met een Braziliaanse een dagtripje buiten de stad. Het ging allemaal vanzelf en het was hartstikke leuk om mensen uit andere werelddelen te ontmoeten. Alleen reizen doe je uiteindelijk vaak helemaal niet alleen.

3. Je ziet en geniet meer

Samen reizen is gezellig en je kletst heel wat af. Over je werk, je toekomstplannen of gewoon over waar je die avond gaat eten. Tegelijkertijd mis je ook van alles, omdat je continu wordt afgeleid. In Lissabon zag ik opeens dingen die me normaal op reis niet opvielen. Of eigenlijk vielen ze me altijd al wel op, maar kon ik er niet te lang bij stil staan. Het is nou eenmaal niet zo aardig om telkens een gesprek te onderbreken, omdat jij weer een of ander bijzonder tafereel ziet. Een vrouw met krulspelden die uit het raam van haar bovenwoning hangt om alles in de gaten te houden, oude mannetjes die een potje dammen op straat en die gekke roze telefoon in de telefooncel. Toen ik daar in mijn eentje in die stad liep, kon ik echt eens letterlijk stilstaan en genieten van wat ik zag.

4. Op ontdekkingsreis in jezelf

Dat ik geen richtingsgevoel had wist ik al. Dus toen ik de weg vroeg en me een uur later op precies dezelfde plek bevond, was ik niet per se verbaasd. Ik ken mezelf tenslotte aardig goed. En toch ontdekte ik tijdens het alleen reizen nieuwe dingen over mezelf, omdat ik compleet op mezelf teruggeworpen werd. Dat gebeurt in het dagelijks leven nou eenmaal minder vaak. Zo had ik het beeld van mezelf dat ik een enorm sociaal dier was en dus nooit zou genieten van een drankje alleen op een terras. Toen ik op die loeihete dag in Lissabon verrekte van de dorst en neerplofte op dat terras, heb ik tot mijn grote verbazing een uur zitten genieten van alle mensen die voorbij kwamen slenteren. Sinds die tijd ga ik in mijn eigen wijk ook soms lekker een kopje koffie alleen doen. Iets wat anders nooit in me opgekomen was.

5. Je zelfvertrouwen krijgt een boost

Van te voren zag ik mezelf al eenzaam wegkwijnen in het guesthouse, omdat ik niemand durfde aan te spreken. Huilend ter aarde storten, omdat ik voor de zoveelste keer de weg was kwijt geraakt en het vliegtuig missen omdat ik de goede gate niet kon vinden. Natuurlijk ben ik verdwaald, maar dat was maar één keer. De rest van de keren dat ik op pad ging, heb ik door het continu draaien van de plattegrond (ja lach me maar uit), de weg toch maar mooi gevonden. Ook bleek ik een stuk minder verlegen te zijn dan ik dacht en maakte makkelijk contact. En die gate op het vliegveld vond ik met gemak. Ik heb mezelf echt positief verrast en heb meer zelfvertrouwen gekregen. Zoveel zelfvertrouwen dat ik een paar jaar later alleen naar Athene ging. Toen heb ik overigens wél bijna het vliegtuig gemist, maar dat kwam omdat de bus twee uur vaststond in de file.

Jij en alleen reizen

En, zou jij alleen op reis gaan of is dat een brug te ver? Of ben je al eens alleen op reis geweest? Hoe vond je dat? Was het eens en nooit meer of vond je het net zoals ik hartstikke leuk? Heb je nog andere voordelen aan het alleen reizen ontdekt? Ik ben benieuwd!

Tips voor een leuke alternatieve stedentrip

Heb je door deze blog zin gekregen in een leuke stedentrip, maar wil je niet naar de standaard steden zoals Barcelona, Parijs of Londen? Wat dacht je van de wat meer onbekende Europese steden zoals Cork of Riga? Hierbij wat tips!


Creatieve-tekstschrijver-Kim-