oktober 31, 2016

5 waardevolle dingen die we van kinderen kunnen leren

Als volwassenen denken wij vaak de wijsheid in pacht te hebben. Wij hebben tenslotte meer levenservaring dan kinderen. Toch kunnen we nog aardig wat leren van deze kleine wezentjes.

Deze 5 ‘kinderlijke’ dingen zouden wij als volwassenen vaker moeten doen:

1. Durf te spelen

Zeg eens: wanneer heb jij voor het laatst keihard in een regenplas staan stampen, gek staan doen op een trampoline of iemand de kieteldood gegeven? Waarschijnlijk een tijdje geleden. Als je kinderen hebt wellicht minder lang geleden, want dat is natuurlijk een geweldig excuus om ongegeneerd mee te spelen. Ik denk dat ik daarom zo dol op ze ben.

Blijkbaar is het een soort ongeschreven regel dat spelen voor kinderen is. En dat is zo zonde! Behalve dat het gewoon leuk is en je er vrolijk van wordt, is het volgens psychiater Stuart Brown ontzettend goed voor onze hersenontwikkeling. In deze Ted Talk vertelt hij dat spel onder andere ons geheugen verbetert. Dus wat let je nog?

2. Lach eens wat meer

Tel eens hoe vaak je lacht op een dag. Waarschijnlijk kom je niet boven de 15 keer uit. Uit onderzoek blijkt dat kinderen 300 tot 400 keer per dag lachen en volwassenen gemiddeld 10 tot 14 keer. Bedroevend laag. En dat terwijl lachen zo goed is voor onze gezondheid. Het ontspant, verlaagt je bloeddruk, versterkt je immuunsysteem en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Tijdens het lachen komt er ook nog eens endorfine vrij, wat pijnstillend werkt. Daarnaast vermindert het de aanwezigheid van stresshormonen in je lichaam. Klinkt goed toch?! Zet je serieuze masker dus eens wat vaker af en lach!

3. Vallen en opstaan

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”. Deze uitspraak van Pippi Langkous is behoorlijk geniaal. Helaas redeneren wij als volwassenen vaak precies de andere kant op. Denk eens aan die nieuwe baan. Of de eerste keer dat je een presentatie moest geven. Wedden dat je bang was dat je het zou verpesten? Gigantisch af zou gaan?

Behalve dat het in een groot deel van de gevallen gewoon goed gaat, zit er nog een andere veel idiotere gedachtenkronkel achter: ik mag niet falen. Soms probéren we iets nieuws daardoor niet eens. Angst om te falen werkt bovendien contraproductief. Je gaat er namelijk slechter door presteren. Moet je nagaan als kinderen zo zouden denken: dan zouden ze nooit leren lopen of fietsen. Vallen hoort erbij, als je maar weer opstaat.

4. Schaamte de deur uit

Ik heb de onhebbelijke gewoonte om sneller en langer dan anderen te lachen. Thuis is dat niet zo erg, maar tijdens een bioscoopbezoek valt het opeens op. De hele zaal is al stil en ik blijf maar grinniken. Totdat ik me ongemakkelijk begin te voelen en schaamte de hoek om komt kijken. Vervolgens stik ik bijna van het inhouden van mijn lach.

Wij als volwassenen schamen ons wat af. Als je struikelt op straat, een glas omgooit in een restaurant of een grapje maakt dat jijzelf ontzettend grappig vindt, maar die ander je aanstaart alsof je van een andere planeet komt (mijn persoonlijke top 3). Het geeft je een gevoel dat je een domoor bent, niet deugt of er niet bij hoort. Jonge kinderen kennen dat gevoel van schaamte veel minder en zijn vaak zichzelf. En wat is er nou heerlijker dan gewoon je eigenste unieke ikkie zijn?

5. Geniet van het nu

Mooi hè, die ondergaande zon. Mmm. Hoe laat is het eigenlijk? Gatver, ik moet nog boodschappen doen. Shit, morgen is het maandag, dan begint de werkweek weer. Volgens mij ben ik vergeten te antwoorden op die belangrijke mail van mijn leidinggevende. Herkenbaar? Zit je ergens zwaar te genieten, krijg je opeens van die gedachten over heel andere dingen. Dingen die nog moeten of juist dingen waar je spijt van hebt. En weg is dat fijne gevoel.

In tegenstelling tot volwassenen kunnen kinderen veel beter opgaan in het moment en daar volledig van genieten. Mindful zijn, heet dat tegenwoordig met een hip woord. Gelukkig kun je dat wel leren, zoals je in dit blog ‘Drie simpele oefeningen voor een meer mindful leven’ kunt lezen. Leven in het nu verlaagt je stress en verhoogt je geluk.

Probeer het eens

Ik hoop dat ik je met dit blog aan het denken heb gezet. Natuurlijk kunnen kinderen veel leren van volwassenen. Maar andersom geldt dat net zo goed. Probeer het eens. Roetsj van die glijbaan, lach tot je buikpijn krijgt, maak eens een fout, gedraag je eens niet zoals het hoort zonder schaamrood op je kaken en geniet eens écht van dat mooie moment. Wedden dat je leven er een stuk leuker op wordt?

Fotocredits: Ross Pollock en Quinjie Su


Creatieve-tekstschrijver-Kim-