december 12, 2016

Alleen met de feestdagen? 5 survivaltips

Daar zit je dan. Alleen met de feestdagen. Geen partner en, om wat voor reden dan ook, geen familie of vrienden om Kerst mee door te brengen. Wat nu? Met deze 5 survivaltips kom je de feestdagen wel door!

December is de maand van feesten: Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Als je geen partner hebt en om ongelukkige reden ook even geen familie of vrienden om deze dagen mee te vieren, kan dat knap lastig zijn. Ik kan het weten. Dit jaar geen Sinterklaasfeest voor mij, want ik ben op dit moment gevloerd door een evenwichtsstoornis en ben niet zo mobiel. En het zou zomaar kunnen dat ik ook Kerst alleen ga doorbrengen.

Wat een gedoe!

Heb ik dan geen vrienden zul je denken? Jawel, zat! Maar de meesten maken onderdeel uit van een stel (inclusief kinderen) en dus is het de ene Kerstdag naar de eigen familie en de andere naar de schoonfamilie. Stiekem moet ik bekennen dat ik er niet heel rouwig om ben dat ik dat dit jaar mis. Wat een gedoe! Een dag vinden waarop je met je moeder, twee zussen en broer (ieder met aanhang) allemaal kunt, is geen kattenpis. Vechten wie Eerste Kerstdag krijgt: eigen familie of schoonfamilie. En dan wil je je vader (ja, gescheiden ouders) eigenlijk ook nog graag zien. Met wallen onder je ogen cross je dan het halve land door om iedereen te vereren met een bezoekje.

Survivalplan

Soms dacht ik dan wel eens met weemoed terug aan de dagen dat ik single was. Gewoon gezellig Tweede Kerstdag met vrienden vieren. Heerlijk! Maar die vrienden hebben ondertussen een partner en de meesten ook kinderen en dus gaat dat feest even niet door (vriendschappen veranderen nu eenmaal als er kinderen komen). Maar ik zou mijn oplossingsgerichte zelf niet zijn als ik die dagen sippend ga doorbrengen. Tijd voor een survivalplan. Ik ben vast niet de enige die dit jaar home alone is met de feestdagen dus ik deel graag mijn survivaltips.

1.Houd een Netflixmarathon

Dit is eigenlijk by far de makkelijkste. Heb je Netflix of net zoals ik een Cinetree-abonnement? Vul je koelkast tot de nok met comfortfood, trek je warme sokken aan, steek kaarsen aan, installeer je op de bank (eventueel met je hond, kat of konijn) en kom er de rest van de Kerst niet meer vanaf. Hoera! Eindelijk tijd om je favoriete serie of alle films die je in de bioscoop gemist hebt in een ruk te kijken.

2.Nodig een eenzame buurtgenoot uit

Geloof me, er zijn zat andere mensen die met de feestdagen alleen zitten. Een op de tien ouderen viert Kerst alleen volgens de site Christmaholic. Maar ouderen zijn niet de enigen. Dus waarom niet iemand bij jou thuis uitnodigen voor een heerlijk kerstdiner of fijne lunch? Doe een oproep op Twitter, Facebook of vraag aan bekenden of zij iemand kennen die alleen is met de feestdagen. Wie weet hebben jullie samen een avond vol mooie gesprekken!

3. Ga vrijwilligerswerk doen

Liever niet stilzitten tijdens de feestdagen? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk. Als je goed zoekt, vind je vast wel een leuk project waar je tijdens de Kerst als vrijwilliger kunt helpen. Bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis of bij een opvang voor dakloze stadsgenoten. Kijk eens op nederlandcares.nl Hier vind je voor verschillende steden vrijwilligerswerk waar je je voor kunt inschrijven. Heb je een baan waar tijdens de feestdagen doorgewerkt wordt? Meld je dan vrijwillig aan. Wedden dat jouw collega’s je eeuwig dankbaar zijn?

4. Koop een vliegticket

Doe eens gek en ga gewoon lekker in je up een paar dagen weg met de feestdagen. Ik weet nog dat ik mijn kerstdagen in 2010 doorbracht op een strand in Sri Lanka. Ik kan je melden, dat was geen straf! Maar een Europese stedentrip is natuurlijk ook harstikke leuk. Misschien wel naar een van deze onbekende Europese steden. Lekker struinen over de kerstmarkt en je vergeet spontaan dat je alleen bent.

5. Ritsel een kerstdate

Sta je open voor daten? Doe eens gek en scoor een date met de Kerst. Wedden dat als je je nu inschrijft op welke datingsite dan ook, je binnen no time een partner in crime vindt om de Kerst mee door te brengen? Wie weet is het wel de liefde van je leven. Of niet. Maar ach, een leuke avond zal het sowieso wel worden als je een beetje goed je best doet tijdens de voorselectie.

Andere survivaltips welkom!

Ik hoop dat ik je met deze survivaltips een beetje op weg heb geholpen om de feestdagen alleen door te komen. Heb jij nog geweldige tips waar ik niet aan gedacht heb? Laat dan een reactie achter!

Fotocredits: Osvaldo_Zoom en Tim Abbott


Creatieve-tekstschrijver-Kim-