10 dingen die je als beginnende ondernemer meteen weer mag afleren
Opeens zat mijn LinkedIn-mailbox vorige week vol met ‘hoeraatjes’. Potdikkie, bleek ik zomaar al vijf jaar een eigen tekstbureau te hebben. Plots ben ik geen beginnende ondernemer meer. Dit jubileum leek mij wel een mooi moment om mijn leerpunten met jou als startende ondernemer te delen. Scheelt je weer een paar keer onnodig op je bek gaan.
Hier zijn ze dan:
1. Luisteren naar je interne criticus
Een van de eerste dingen die je meteen overboord mag gooien, is luisteren naar dat rottige stemmetje in je hoofd dat zegt dat je iets niet kunt. Lekker laten lullen die interne criticus. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’: dat wordt de komende tijd jouw mantra. Wacht niet af met een opdracht aannemen totdat je vindt dat je goed genoeg bent. Alleen door veel te oefenen word je steengoed.
2. Anderen kopiëren
Het is slim om andere, ervaren ondernemers als inspiratiebron te hebben. Het kan je enorm motiveren om als beginnende ondernemer ook een succes van je bedrijf te maken. Maar pas op: word geen copycat. Wees je unieke zelf en doe dingen op een manier die bij jou past. Wat voor de een werkt, kan voor de ander uitdraaien op een groot fiasco. Voelt iets niet goed voor jou? Doe het dan niet.
3. Je hand op de knip houden
Ik zie veel startende ondernemers om me heen die geen cent willen uitgeven. Want ‘ik moet toch eerst geld verdienen’. En dus bouwen ze zelf een krakkemikkige site, laten ze hun neef een amateuristisch logo in elkaar knutselen en gebruiken ze die vakantieselfie als portretfoto. Natuurlijk kun je geen geld uitgeven dat je niet hebt, maar durf te investeren in je bedrijf. Vertrouw erop dat jouw investeringen zich dubbel en dwars terugbetalen.
4. Tegen iedereen ‘ja’ zeggen
Misschien hoor je wel van die andere beginnende ondernemer dat hij/zij het zwaar heeft en maar net rondkomt. Die mensen heb je inderdaad. Maar pas op dat je daardoor niet op elk verzoek ‘ja’ zegt. Zorg dat je opdrachten binnenhaalt waar je blij van wordt en die echt bij je passen. Je bent vast geen ondernemer geworden om werk te doen waar je doodongelukkig van wordt. Denk in overvloed (er is genoeg werk) en niet in schaarste.
5. Alles alleen doen
Als zzp’er heb je geen collega’s. Maar dat betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. Verzamel een clubje andere ondernemers om je heen met wie je kunt sparren en samenwerken. Zo werk ik samen met 7 tekstschrijvers. We vragen en geven elkaar advies, maar schuiven ook werk aan elkaar door. Bijvoorbeeld bij gebrek aan tijd, maar ook als een opdracht inhoudelijk gewoon beter bij de ander past. Ieder heeft tenslotte zijn/haar eigen expertise.
6. Denken dat je alles weet
Misschien heb je wel de perfecte vooropleiding gehad, die precies past bij wat je nu doet als ondernemer. Dat wil niet per se zeggen dat er niets meer te leren valt. Ook al ga je als beginnende ondernemer vliegend van start, blijf in jezelf en je kennis en vaardigheden investeren. Volg dat webinar, koop dat boek of doe mee aan die cursus of workshop. Zo kun je ook meer betekenen voor jouw klanten. En dat is natuurlijk waar het om draait.
7. Een te laag tarief vragen
Toen ik net begon en mijn tarief aan de lage kant was, trok ik niet de goede opdrachtgevers aan. Andere zpp’ers die schrokken van 8 teksten voor €200,- en bedrijven die bulkblogs lieten schrijven voor €35,- per uur. En uiteraard ook opdrachtgevers die helemaal niets wilden betalen en dachten dat ik wel genoegen zou nemen met wat ‘exposure’. Toen ik mijn tarief omhoog gooide, trok ik heel andere en zelfs meer opdrachtgevers aan. Doen dus!
8. Bescheiden zijn
‘Bescheidenheid siert de mens’. Allemaal leuk en aardig, maar als ondernemer kun je dat principe maar beter laten varen. Promoot jezelf waar je maar kunt: op verjaardagsfeestjes, op sociale media, netwerkborrels (als je daarvan houdt), ja zelfs in de supermarkt. Zie iedereen als een potentiële klant of een ingang tot een potentiële klant. Dat betekent niet dat je jezelf hoeft te overschreeuwen. Doe het op een manier waarbij jij je goed voelt.
9. Omgaan met negatieve mensen
Bijna iedereen heeft wel een mening. En die meningen zijn niet allemaal positief. Zeker als je net begint met ondernemen, kun je onzeker zijn en je laten beïnvloeden door de mensen om je heen. Zorg dat je positieve mensen om je heen hebt. Mensen die met je meedenken, jou inspireren en motiveren. Laat de negatieve mensen die denken in problemen links liggen. Ze kosten alleen maar energie en helpen je als beginnende ondernemer niet vooruit.
10. Opgeven bij tegenslag
Er zullen vast een paar startende ondernemers zijn die binnen een paar maanden een enorm succes van hun bedrijf maken. Bij de meesten duurt het echter wat langer. Een beetje doorzettingsvermogen kan dus geen kwaad. In plaats van opgeven, kun je er ook voor kiezen om je aanpak bij te schaven of je dienst of product aan te passen. Zo begon ik als tekstschrijver voor kinderen en heb ik me gaandeweg meer gespecialiseerd in SEO-teksten voor zzp’ers. Zeker bij ondernemen geldt: de aanhouder wint ( én maakt winst;-)).
Doe wat goed voelt
Ik zou nog veel meer leerpunten kunnen noemen, maar 10 lijkt me wel genoeg voor nu. Ik hoop dat ik je als beginnende ondernemer een beetje inzicht heb kunnen geven in de valkuilen waar je kunt intrappen. Uiteraard is iedereen anders. Doe dus vooral wat bij jou als ondernemer en persoon past en waar jij je goed bij voelt. Dan ben je al een heel eind op de goede weg.
Succes met je bedrijf!
Fotocredits: GotCredit, Walter Etty en Bhumi finding herself