februari 1, 2017

Ben jij hoogsensitief? Koester dat!

Meestal wordt hoogsensitiveit gezien als iets waar je last van hebt. Jammer, want het is vooral een karaktereigenschap die je moet koesteren! En dit is waarom.

HSP, oftewel hoogsensitief persoon, is een begrip dat de Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron in 1996 introduceerde. Volgens Aron worden hoogsensitieve personen sterker geprikkeld dan gemiddeld. Een HSP is onder andere gevoeliger voor emoties, genot en pijn. Daarnaast ervaren ze geluiden, geuren, beelden en aanraking intenser. Ongeveer 15-20% van de mensen is een HSP. Het is dus een normale karaktereigenschap. Niet iets om je voor te schamen, maar ook geen reden om jezelf verheven te voelen boven niet-HSP’s, volgens Aron.

Wil je weten of je hoogsensitief bent? Elaine heeft een kort filmpje gemaakt over een HSP zijn.

Ahaaaaa

Voor mij was haar boek ‘Hoog Sensitieve Personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt’ een enorme eyeopener. Vanaf bladzijde 1 was het een groot feest der herkenning. Hehe, dat verklaart waarom ik me altijd al anders voelde dan de meeste andere kinderen en later volwassenen. Mijn energiepotje is eerder leeg en ik heb een zee van tijd voor mezelf nodig. Ook moet ik op tijd eten anders word ik zo agressief als een valse hond. Janken om een mooie zonsondergang, een filmpje op Facebook of een mooi liedje? Kan ik. Elke dag. Heb je een te indringend parfum op in de trein? Dat wil ik het liefst aan de noodrem trekken in verband met een noodtoestand.

Ik geef toe, het is niet altijd gemakkelijk en leuk om een HSP te zijn. Je ligt regelmatig als een sorbodoekje op de bank, hebt een watertank vol traanvocht en 1 kopje koffie zorgt voor een hartslag waarmee je met gemak een sprintje kunt trekken. En toch zou ik deze karaktereigenschap voor geen goud willen afstaan. Het brengt je namelijk ontzettend veel moois!

Intenser genieten

Het feit dat geuren, kleuren, beelden en aanraking heftiger bij je binnenkomen, zorgt ervoor dat je als HSP kunt genieten voor tien. En dat is fijn! Het was mijn redding toen mijn leven door een evenwichtsstoornis even compleet stil stond. Ik kan genieten als een baas mensen. Van helemaal

n-i-e-t-s.

Nou ja niets. Eigenlijk juist van alles. Van op een zonnige winterdag in het park naar de eendjes kijken. De geur en het geluid van regen. Een mooi nummer van Kate Bush. Mijn vrolijke gele muur op mijn terras. En van die dikke knuffel van een vriendin. Meer heb ik gewoon niet nodig om dat gelukzalige gevoel door mijn lijf te voelen stromen. Geen goedbetaalde baan, auto, huis of relatie kan daar tegenop.

Diepere vriendschappen

Als hoogsensitief persoon ben je over het algemeen empathischer dan de gemiddelde mens. Je voelt je eigen emoties vaak dieper, maar ook die van anderen. Daardoor begrijp je anderen beter en kun je ook makkelijker met ze meeleven. En als er iets essentieel is voor vriendschappen is het empathie.

Niets vervelenders dan een vriend(in) die slechts reageert met ‘vervelend joh’ als jij compleet in tranen of boos opbelt. Je voelt je dan compleet onbegrepen. Hoe fijn is het als iemand echt doorvraagt, laat blijken dat hij/zij snapt hoe je je voelt, naast je staat en je door dik en dun steunt? Of bijna zelf een gat in de lucht springt wanneer jij die nieuwe baan hebt weten te bemachtigen. Empathie maakt je vriendschappen zoveel mooier en dieper.

Vaker creatief

Omdat hooggevoelige mensen gedetailleerder en dieper zien, horen en voelen, zien ze eerder nieuwe mogelijkheden en kunnen ze beter out of the box denken bij het oplossen van problemen. Ze hebben vaak de origineelste ideeën. Zo heb ik in mijn oude huis uit 1906 al creatieve oplossingen verzonnen voor kleine (bouw) technische probleempjes. Wat denk je van een volle wc-rol om een niet-passend ventilatierooster op zijn plek te houden? Een elastiek om mijn plaatjes op mijn kapotte platenspeler weer te kunnen draaien? Een ingebouwde konijnenkooi in mijn kast door de plank van mijn bureautje eruit te slopen? Ik ben in te huren als je er zelf niet uitkomt;-)

Boeken over hoogsensitiviteit

Ik hoop dat ik je heb laten zien dat hoogsensitiviteit echt niet alleen iets is waar je van moet balen. Het maakt je leven zoveel rijker! Er zijn vast nog veel meer voordelen die ik niet genoemd heb. Ik ben benieuwd welke jij ervaart? Laat het me weten in een reactie! Oh ja en als je wat meer wil lezen over hoogsensitief zijn, kan ik je deze boeken aanraden:


Veel leesplezier!

Fotocredits: 7 july 🙂 en Retend 


Creatieve-tekstschrijver-Kim-