juni 23, 2017

De top 15 irritantste taalvouten

Het is me wat, al die taalvouten die wij taalnazi’s dagelijks onder ogen krijgen. Maar welke fouten vervullen ons nou het meest met afschuw? Ik deed een oproep op Twitter en Facebook en hier zijn ze dan: de 15 irritantste taalvouten!

1. Dt-fout

Toch wel een van de meest gemaakte taalvouten: de dt-fout. Persoonlijk vind ik hem het ergst bij ik wordt en ik vindt. Bij de werkwoorden ‘gebeuren’ en ‘bedoelen’ trekken mijn tenen ook krom, maar net wat minder ver. Het is zo makkelijk mensen: gewoon het woordje loop gebruiken. Ik loop, dus ik vind en ik word. ZONDER T.

 

dt-fout 3


En dan zijn er nog mensen die zelfstandig naamwoorden vervoegen. *huiltD*

2. Me beseffen

Dit kom je echt overal tegen, ook in teksten van beleidsmakers. Ik haalde er laatst nog eentje weg uit een tekst die ik moest redigeren. Het is beseffen of zich realiseren. Niet zich beseffen. Weg dus met ik besef me, hij beseft zich, wij beseffen ons. Het is geen wederkerend werkwoord en dus mag er ook geen wederkerend voornaamwoord bij staan. Never de nooit niet.

3. Als-dan

En dan deze: hij is groter als ik. Of erger: groter als mij. Of de overtreffende trap: groter als mijn. Ohhh lord. Hoe moeten immigranten hier in godsnaam inburgeren als we zelf niet eens weten hoe het moet? En zo moeilijk is het niet zou je denken. ‘Dan’ gebruik je bij een vergrotende trap: groter dan. Voor ‘als’ komt ‘zo’ of ‘even’ te staan: net zo groot als of even groot als. Tadaaaa.

4. Eens-is

Vonden mensen ‘eens’ gewoon te lang? Te ingewikkeld om uit te spreken of op te schrijven? Ik heb geen flauw idee. Maar feit is dat ik het overal en nergens voorbij zie komen: kom is hier. Welke kom is hier? De slakom? Slagroomkom? Of is het een van die moderne kindernamen? Vervang ‘eens’ nooit, maar dan ook nooit door ‘is’. Nee, ook niet in whats appjes.

5. Spaties

Overal duikt hij op: de spatie. Vooral straatborden doen het goed. Want waarom een woord aan elkaar schrijven als je er ook zo’n ondergewaardeerde spatie tussen kunt wurmen? Het enige voordeel is dat er nog wat te lachen valt tijdens zo’n enorme verkeerschaos. Wil je lekker lachen om verkeerd spatiegebruik? Koop dan het boek ‘Weg om legging’ van René Dings.

Spatiegebruik

Leuk? Volg dan @spatiegebruik op Twitter.

6. Zij-hun

Oh oh oh wat hebben hun het naar hun zin! Geen idee wie hier ooit mee begonnen is, maar ik hoop niet dat hij/zij nog leeft. Hun is GEEN, ik herhaal GEEN onderwerp in een zin. Hun hebben, hun kijken, hun poepen. Nee! Wat is er mis met het woordje zij of ze? Hun poep kan dan weer wel uiteraard. Want elke poep heeft nu eenmaal een eigenaar.

7. Wilt

Ik geef toe. Dit is een beetje een lastige. Willen houdt zich niet helemaal aan de standaard regeltjes. Bij de meeste werkwoorden komt er een ‘t’ achter de stam als het onderwerp hij is. Bij willen is dat niet zo. Maar kom op mensen, hij wilT klinkt toch voor geen meter. Voor mensen die ik wilT gebruiken, heb ik al helemaal geen begrip.

8. Sowieso

Dit is echt een vermakelijke. Toegegeven, het is een van de meest idiote woorden die het Nederlands kent. En een met de meeste varianten: zo en zo, zoiezo, zowiezo, zo wie zo, sowiezo en zowieso. Zouden er nog meer zijn? Ja hoor: seauouiseau of seau oui seau. Ik hartje spaties! Dat krijg je dus als je woorden uit het Duits overneemt. Gewoon niet doen zou ik zeggen. Maar als je het dan per se wil doen: sowieso is de enige (nee niet enigste) juiste manier.

9. Langs-naast

Ik ben over de helft, dus het is tijd voor een bekentenis. Ik kom oorspronkelijk uit Brabant. Daar kan ik ook niets aan doen. Tot mijn twintigste wist ik niet beter dan dat ik ‘langs’ iemand zat. Zo zeiden ‘wij’ dat allemaal. Groot was de shock toen ik ontdekte dat mijn studiegenoten in Utrecht ‘naast’ mij in de collegebank zaten. Ik betrap mezelf nog regelmatig op ‘Ik vind het veel gezelliger als je langs me komt zitten in plaats van tegenover me’. Hé, niemand is perfect.

Naast-langs

Wat is het nou? Langs of naast?

10. Enige-enigste

Het scheelt maar twee letters. Zou het daaraan liggen? Het lijkt soms wel alsof het woord ‘enige’ helemaal niet bestaat in het Nederlands. We gebruiken massaal ‘enigste’. Ben je ergens alleen? Dan ben je de enigste. Wat op zich natuurlijk ook waar is. Je bent natuurlijk de leukste die er op dat moment is. Duhhh. Maar echt mensen, gebruik gewoon enige als je bedoelt ‘waarvan er geen tweede is’.

11. Leiden-lijden

Moet dat nou? Twee woorden met een totaal verschillende betekenis die je op dezelfde manier uitspreekt? Welke mafklapper heeft dat ooit bedacht? Vragen om problemen als je het mij vraagt. Maar goed, het is nu eenmaal zo. Foefje: lijden en pijn hebben dezelfde lange ij. Lijden is dus kut, mehhh en bah. In de meeste andere situaties (op zinnen als ‘het lijdt geen twijfel’ en ‘dat kan wel wat lijden’ na) gebruik je de korte ei.

12. Jou-jouw

Ik vind mijn moeder echt heel lief, dus van haar kan ik het wel hebben die zinnen als ‘Ik hou van jouw lieve schat’. Als je het letterlijk neemt, betekent het dus dat mijn moeder van mijn vriend houdt. Wat ik me op zich ook wel weer kan voorstellen heur, daar niet van. Maar behalve mijn moeder, mag niemand dit doen. Jouw gebruik je alleen als bezittelijk voornaamwoord. Jouw huis, jouw leven en jouw konijn. Punt.

13. Me-mijn

Dit is persoonlijk degene waar ik zelf het meest van gruwel. Mijn ex deed dit en hoe lief ik hem ook vond, ik kon er maar niet aan wennen. Me hond, me moeder, me huis. Nee nee nee! Mijnnnnnn hond, moeder en huis. En dan ook nog consequent zijn he: ze hond in plaats van zijn. Mehhhh.

Me hond

Deze humor kan ik dan wel weer waarderen

14. Na-naar

Oef, deze is voor sommige mensen ook errrrug lastig. Ik ga na huis, na school, na de sportles. Dan heb je ook nog na aanleiding van. Fout! Watskeburt met het woord ‘naar’? Doet dat niet meer mee ofzo? Onthoud maar gewoon dat het woord ‘na’ een volgorde uitdrukt. Dus na de sportles ga ik naaaaar huis. Dank namens alle taalnazi’s als je dit onthoudt.

15. Overnieuw

‘Nee, hoooo stop, ik doe het even overnieuw’. Ja inderdaad, doe dat maar. OPnieuw. Je hebt iets overdoen en iets opnieuw doen. Maar ach, waarom niet gezellig combineren tot de prachtige woordcombinatie overnieuw doen. Gewoon omdat het kan. In jouw ogen misschien, maar niet in die van mij hoor. Ze doen er pijn van. Elke dag weer.

Mis je wat?

Nou, dat waren volgens jullie de irritantste taalvouten mensen! Met dank aan alle enthousiaste taalnazi’s op sociale media voor de inzendingen.

Ik weet heus wel wat je nu denkt hoor. Maar die andere spelvout dan? Die is toch ook echt gruwelijk? Houd je vooral niet in! Let it all out! Gewoon even reageren op dit blog als ik er eentje heb gemist die in jouw ogen écht in dit rijtje thuishoort. Zie je nog een of meerdere taalvouten in dit blog? Ook dat mag je me laten weten. Ik ben dan wel een tekstschrijver, maar ook gewoon een mens.


Creatieve-tekstschrijver-Kim-