september 1, 2015

Drie simpele oefeningen voor een meer mindful leven

Mindfulness. De meesten zien zich al een uur als levend standbeeld mediteren in een ingewikkelde lotushouding. Helemaal niet nodig! Met deze drie simpele oefeningen creëer je meer rust en ontspanning in je leven.

Als je maar hard genoeg werkt en je kansen grijpt, ben je zeker van succes. Op wat voor vlak dan ook. Als je niet hard werkt, ben je een nietsnut. En aan dat soort figuren heeft onze maatschappij niets. Maak vooral ook de goede keuze uit de honderden keuzes die je hebt. Want oh wee als je de verkeerde maakt. Dan lacht het ongeluk je toe. En dat is dan helemaal je eigen schuld. Want jij bent tenslotte de maker van je eigen geluk. Oh ja, en denk eraan om met de tijd mee te gaan. Hoezo ben je niet bereikbaar? Je hebt toch een mobiele telefoon? Laat dan in ieder geval even wat horen via WhatsApp. Zoveel werk is dat niet. Ik zie dat je het bericht gelezen hebt, want ik heb hier twee blauwe vinkjes in mijn scherm staan als bewijs.

Massaal gestresst en moe

Onze generatie heeft het zwaar. Heel zwaar. En dus zijn we massaal gestresst en moe. Volgens Mark Williams, hoogleraar klinische psychologie, is er in onze maatschappij voortdurend drukte en wordt het steeds lastiger om pauze te nemen. Als ik naar mezelf kijk, is wat hij zegt akelig herkenbaar. Hoe vaak op een dag doe ik nou eigenlijk even helemaal niets? Zelfs als ik even op de bank lig, pak ik automatisch mijn telefoon er even bij en scan al mijn sociale media. Of nog erger; ik zet op Facebook en Twitter dat ik even op de bank lig. Als ik ontspannen in een tijdschrift blader en iets interessants lees, pak ik mijn laptop om er op internet nog meer over te lezen. Gewoon midden in het verhaal. ‘Een concentratiespanne van een aardbei.’ zei iemand ooit over mij. Geen idee wat die aardbei ermee te maken heeft, maar point taken.

Drie tips

Voordat ik verval in opsommingen van hoe zwaar en lastig mijn -en ongetwijfeld ook jouw leven- is; er is goed nieuws! Je kunt het tij namelijk redelijk eenvoudig keren. En nee, daar hoef je jezelf dus niet in een boeddhistisch klooster voor op te sluiten. Met onderstaande drie huis- tuin- en keukentips wordt jouw leven een stuk minder stressvol en meer ontspannen. Fijn toch?

1. Doe dingen met aandacht

Een tijd terug fietste ik naar de sportschool. Toen ik mijn fiets wilde parkeren stond ik niet voor de sportschool, maar voor het gebouw van mijn werkgever waar ik jarenlang had gewerkt. Had dus. Ik werkte daar al maanden niet meer. Ik was er compleet in gedachten naartoe gefietst. Bezig met alles wat ik die dag nog moest doen, hoe ik had moeten reageren op die stomme opmerking van die trut in de winkel en hoe godskolere moe ik was. Wat ik ook had kunnen doen was mijn aandacht verleggen naar waar ik mee bezig was: fietsen. Me bewust zijn van hoe mijn benen de fiets voortduwden. De omgeving in me opnemen. De zon op mijn gezicht voelen. De heerlijke zomerse geur opsnuiven. Die opmerkzaamheid is precies wat mindfulness betekent.

Het mooie is dat je die opmerkzaamheid altijd en overal kunt toepassen. Bijvoorbeeld als je eet. In plaats van je eten gedachteloos en razendsnel in je mond stouwen, kun je ook genieten van elke hap die je neemt. Handig, want je schijnt dan ook minder te eten. Met je volle aandacht bij een gesprek zijn en echt luisteren, zorgt bij die ander en jezelf voor een gevoel van meer verbondenheid. Laat je dus niet afleiden door dingen die er om je heen gebeuren (iemand die voorbij loopt, een WhatsApp-bericht dat oppopt of dingen die je zelf wilt zeggen). En geloof het of niet, afwassen is best leuk als je je aandacht richt op hoe je handen zich bewegen in het lekker warme water. Het let mij overigens niet om hem alsnog vijf dagen te laten staan hoor. Maar áls ik dan heel aandachtig aan die gigantische berg begin, voel ik minder frustratie. Ik probeer het als ontspanning en een momentje voor mezelf te zien. Wat mij helpt om alles met meer aandacht te doen, is opschrijven wat ik zie, ruik en voel. Op die momenten zie je de wereld als een kind: vol verwondering.

2. Doe tien minuten per dag niets

De eerste keer dat ik oefende met tien minuten alleen maar ademhalen, gooide ik de handdoek na twee minuten in de ring. Ik had met mezelf afgesproken dat ik telkens heel langzaam tot tien moest tellen en nergens aan mocht denken. Zittend in een oncomfortabele lotushouding. Zodra ik wat dacht, moest ik opnieuw beginnen met tellen. Want dat is mediteren toch? Je weet wel, wat al die monniken in Aziatische kloosters zo goed kunnen. Maar dan urenlang.

Later ontdekte ik dat het volkomen normaal is als je gedachten afdwalen. De kunst is om het op te merken en jezelf weer heel rustig te focussen op je ademhaling. Al dat strenge gedoe is nergens voor nodig. Ook hoef je niet per se met een blitse yogalegging in een lotushouding te zitten. Je kunt ook lekker op de bank gaan liggen, achter je bureau blijven zitten of wandelen. Als je maar even tien minuten stopt met wat je aan het doen bent en alleen even focust op je ademhaling. Ik vind zelf de hartcoherentieoefening heel fijn. Ik zet het geluid van mijn laptop of telefoon wel even uit, want anders ren ik continu naar de wc. Het geluid van kabbelend water is niets voor mij.

3. Laat je emoties er gewoon zijn

‘Wat ben ik moe’. ‘Hoe kan dat toch?’ ‘Waarom kunnen anderen wel tot drie uur ’s nachts op een feestje blijven en loop ik rond 23.00 uur al rond als een zombie?’ ‘Pfff, lekker saai ben ik zeg.’ ‘Ze vinden me vast een zeikerd.’ Herkenbaar? Je hebt een emotie als moeheid, angst, spanning, boosheid of verdriet en vervolgens ga je die analyseren. Waar komt het vandaan? Hoe kan ik die emotie zo snel mogelijk de deur uit bonjouren? En vervolgens: wat ben ik toch een enorme kneus dat ik me zo voel. Resultaat: het wordt tien keer erger. Ze zeggen niet voor niets ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’.

Wat je kunt proberen is om die gevoelens er gewoon te laten zijn, zonder er al te veel aandacht aan te besteden. Gevoelens kun je namelijk niet beïnvloeden. Je gedachten over die gevoelens wel. Ben je aan het piekeren? Ga dan niet tegen jezelf zeggen dat je niet mag piekeren. Sabel jezelf daarna ook niet neer omdat je hebt gepiekerd. Je voegt alleen maar extra drama toe (een van mijn kernkwaliteiten als dramaqueen overigens).

Leestip

Natuurlijk ben je niet binnen een week compleet stress- en spanningsvrij als je deze drie tips toepast. Stress en spanning zijn normaal en mogen er ook zijn, alleen liever niet chronisch. Wil je meer lezen over mindfulness ? Dan zijn de boeken van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de Mindfulness Based Stress Reduction, een aanrader. Ruby Wax heeft ook een geweldig boek geschreven.

Laat je horen!

Doe jij aan mindfulness? Werkt het? Heb je nog goede tips? Of vind je het complete onzin? Laat je horen!

Foto credits:Andrés Nieto Porras en Dawnzy58


Creatieve-tekstschrijver-Kim-