februari 13, 2018

Een eigen 404-pagina maken? Met deze tips is dat een eitje

'Pagina niet gevonden'. De grote frustratie van websitebezoekers. En jammer als het om jouw website gaat, want bij zo'n mededeling is de kans groot dat je online bezoek meteen huiswaarts keert. Gelukkig kun je in WordPress heel makkelijk een persoonlijke 404-pagina maken. Ik ga je vertellen hoe en geef je meteen tips voor de inhoud van deze pagina. 

Veel zelfstandig ondernemers hebben een prachtige website, maar vergeten één belangrijke pagina: de 404-pagina (pagina niet gevonden). Vaak zie je een standaard tekst verschijnen:

404-pagina maken

Hier help je jouw websitebezoeker natuurlijk niet veel verder mee. Grote kans dat hij/zij weer vertrekt. Want internetgebruikers zijn lui: veel te veel gedoe om zelf de goede pagina te zoeken. Weg kans op  een mogelijke aankoop of offerte-aanvraag. Zonde en onnodig. Je kunt namelijk heel eenvoudig een eigen 404-pagina maken (of laten maken door je webbouwer als je geen verstand van WordPress hebt).

Stap voor stap een 404-pagina maken

Wil je het zelf doen? Volg dan onderstaande stappen. Laat je het doen? Dan kun je deze uitleg skippen en meteen naar de inhoudelijke tips gaan.

1. Maak en vul een nieuwe pagina

Het eerste wat je moet doen is een nieuwe pagina in WordPress aanmaken. Gewoon op dezelfde manier als je andere pagina's. Deze kun je zelf vullen met de gewenste tekst en afbeeldingen (voor tips zie later in dit blog). Geef de pagina een voor jou herkenbare naam, bijvoorbeeld 404-pagina, pagina niet gevonden of iets creatievers. Wat jij wilt. Publiceer de pagina.

2.Installeer plug-in

Vervolgens ga je in WordPress naar het menu 'plugins'. Klik op 'nieuwe plugin'. In de zoekbalk type je vervolgens '404page' in.

404-pagina maken plug-in

Als het goed is krijg je dan de plug-in 404page  van ene Peter Raschendorfer. Installeer en activeer deze plug-in.

3. Koppel je eigen 404-pagina

Wat je nu doet is jouw persoonlijke 404-pagina koppelen. Ga naar je plug-in en klik op instellingen/settings.

Vervolgens kies je de juiste pagina (in mijn geval 'Oeps, Kim tikt hier niet meer') en druk op 'wijzigingen opslaan'.

Wil je zeker weten dat je eigen 404-pagina werkt? Type dan de url van je website in met daarachter een / en wat onzinletters. Tadaaa: een eigen 404-pagina maken is een eitje!

Ja leuk, hoor ik je denken, maar wat zet ik in godesnaam op die 404-pagina dan? Dat ga ik je nu vertellen.

Een 404-pagina maken: wat zet ik erop?

Dit is natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk van jouw bedrijf, maar ik geef je wat algemene tips om een sterke 404-pagina te maken.

1. Gebruik humor

Als jouw bedrijf zich ervoor leent, mag je best wat humor gebruiken. Een glimlach op het gezicht van je bezoeker toveren is natuurlijk stukken beter dan een chagrijnige frons. Persoonlijk vind ik de 404-pagina van de HEMA erg leuk.

404-pagina maken HEMA voorbeeld

Ik houd zelf wel van een geintje en de meeste van mijn klanten ook, dus zo ziet mijn 404-pagina eruit:

404-pagina maken (voorbeeld KimTikt)

2. Laat je belangrijkste diensten/producten zien

Help je verdwaalde bezoeker op weg door je belangrijkste diensten of producten te laten zien. Zo heb ik mijn 6 diensten nog even op een rijtje gezet. Je kunt er natuurlijk ook 1 dienst of product uitlichten. Verplaats je vooral in de bezoeker: waar kan hij/zij naar op zoek zijn geweest?

3. Deel je meest bezochte pagina's

Google analytics is jouw beste vriend. Weet wat je best bezochte pagina's zijn en zet deze op je 404-pagina.

4. Aanmelden nieuwsbrief

Heb je een nieuwsbrief? Dan is dit een handige plek om die nog eens onder de aandacht te brengen. Wie weet levert jouw 404-pagina nieuwe aanmeldingen op.

5. Gebruik beeld

Beeld doet het altijd goed. Helemaal op een 404-pagina. Wees creatief!

Voorbeeld 404-pagina maken Bol.com

Bol.com heeft het begrepen

6. Contactgegevens

Maak het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk en zet al je contactgegevens erop.

7. Deel je blog (s)

Blog je op je site? Dan kun je bijvoorbeeld je meest gelezen blogpost erop zetten of een link naar je blogpagina met al je blogs.

8. Geef iets weg

En als laatste: geef een goedmakertje. Het liefst gratis. Denk aan een sample van een van je producten, een e-book met tips of een gratis advies. Wees slim en laat mensen hun mailadres invullen om dit te krijgen. Zo heb je meteen een goede manier om je online conversie te verhogen.

Aan de slag!

Als het goed is, heb je nu alle kennis in huis om een toffe, persoonlijke 404-pagina te maken. Ik zeg: aan de slag! Is het gelukt? Deel jouw 404-pagina dan in het reactieveld. Vind ik leuk.


Creatieve-tekstschrijver-Kim-