oktober 27, 2016

Freelance tekstschrijver verhoog je tarief!

Er zijn freelance tekstschrijvers die hun diensten voor 30 euro per uur of zelfs minder aanbieden. Tegen deze collega’s zeg ik: omhoog met dat tarief!

Toen ik in 2013 net als freelance tekstschrijver begon, had ik geen idee welk uurtarief ik moest vragen. Een zoektocht op internet bracht me niet veel verder. De tarieven die ik vond, liepen uiteen van een schamele €20 per uur tot €125 per uur. Ondanks mijn 12 jaar ervaring als redacteur en eindredacteur, voelde ik me een beginneling. Ik had tenslotte nooit eerder voor mezelf gewerkt. En dus leek €50 per uur me een prima tarief. Ondertussen heb ik mijn tarief verhoogd. Ik zal je uitleggen waarom.

1. Brood op de plank

Mijn werk als freelance tekstschrijver zie ik niet alleen als een hobby. Ja, ik ben gek op schrijven en heb er veel plezier in, maar er moet ook gewoon geld binnenkomen. Van dit geld moet ik in mijn eentje de hypotheek betalen, boodschappen doen, honderden moestuinzaadjes kopen en mijn konijnen tegen de hongerdood beschermen. En dan ben ik ook nog eens groot fan van kopjes koffie buiten de deur.

Natuurlijk beland ik met een tarief van €30 per uur niet meteen op straat. Wel moet ik dan waarschijnlijk zo’n 60 uur in de week werken. En daar wringt de schoen, want dat wil ik niet. In mijn blog ‘Minder doen voor meer geluk’ leg ik dat haarfijn aan je uit.

Potentiële klanten die schrikken van een tarief van €75 per uur, realiseren zich waarschijnlijk niet dat ik een aanzienlijk deel aan de belastingdienst doneer, geen inkomen heb als ik ziek ben, geen pensioen opbouw en geen vakantiegeld ontvang. Opeens valt die €75 euro dan best mee toch? Bovendien is het nog maar de vraag of die goedkopere tekstschrijver net zo snel werkt als ik. Zo niet, dan ben je wellicht net zoveel geld kwijt.

2. Zelfvertrouwen uitstralen

Ik ga er voor het gemak vanuit dat je jezelf niet zomaar freelance tekstschrijver noemt. Dat je tekstschrijven niet ziet als het tikken van leuke stukkies, maar als een vak. Een vak waar je bepaalde vaardigheden voor nodig hebt. Een vak waarbinnen je je blijft ontwikkelen, bijvoorbeeld door een training over het schrijven van SEO-teksten te volgen.

Natuurlijk ben ik soms onzeker en wacht ik in spanning de reactie van een opdrachtgever op mijn tekst(en) af. Dat zal iedereen wel eens hebben. Maar toch heb ik het zelfvertrouwen dat ik als tekstschrijver mijn vak versta en dat wil ik dan ook uitstralen. Een fatsoenlijk uurtarief hoort daarbij. Je laat daarmee aan klanten zien dat ze iemand inhuren die kwaliteit levert.

3. Andere klanten

Sinds ik mijn tarief verhoogd heb, trek ik andere klanten aan. In het begin trok ik veel studenten, gierige zzp’ers en offerteverzamelaars aan. Vaak eindigde het niet eens in een daadwerkelijke opdracht, want zelfs van €50 per uur blijken mensen te kunnen schrikken. Van studenten die hun scriptie willen laten redigeren snap ik dat nog wel, maar van mede-zpp’ers? Daar gaan mijn wenkbrauwen wel een beetje van fronsen. Ik ga ervanuit dat ze zelf ook graag van hun bedrijf leven. Waarom zou dat voor mij als freelance tekstschrijver anders zijn?

Nu mijn tarief hoger ligt, trek ik steeds vaker klanten aan die mijn werk op waarde weten te schatten. Die snappen dat een goed interview in hun magazine meer binding met lezers geeft of sterke SEO-teksten een verhoogde omzet in hun webshop. Dit betekent overigens niet dat ik alleen nog maar voor de ‘grote vissen’ ga. Ik vind het nog steeds geweldig om voor andere zzp’ers te werken. Maar dan wel graag ondernemers die snappen dat goede webteksten de investering dubbel en dwars waard zijn.

4. Solidair met collega’s

Ja, je leest het goed. Ik zie andere freelance tekstschrijvers niet als mijn concurrenten, maar als collega’s. Collega’s die mij uit de brand helpen als ik te druk ben of op vakantie ga. Zo heb ik een clubje tekstschrijvers om me heen met wie ik standaard samenwerk en met wie ik ook kan sparren. Dat bevalt prima! Ik gun deze collega’s een fijn inkomen. Net zoals ik mezelf dat gun.

Als iedere tekstschrijver voor minimaal €50 euro per uur zou werken, zou het afgelopen zijn met opdrachtgevers die zonder blikken of blozen €20/30 per uur bieden. En ook afgelopen met mensen die zich freelance tekstschrijver noemen en er een potje van maken. Want je kunt je afvragen of je voor €20 per uur een fantastische tekst in handen hebt. Gokje: nee. Laten we elkaar als tekstschrijver dus steunen en laten zien dat tekstschrijven een vak is. Een vak waar de klant best wel wat voor mag betalen.

Uitzonderingen? Natuurlijk!

Betekent mijn pleidooi dat je nooit onder de €50 euro per uur ‘mag’ zitten? Tuurlijk niet. Ik werk soms zelfs gratis. Bijvoorbeeld als vrijwillige redacteur voor ontwikkelingsorganisatie NME Mundial. Ook verzorg ik gratis de PR/communicatie voor het tiny forest Utrecht. Dit omdat ik hier mijn passie voor moestuinieren/natuur én schrijven in kwijt kan. Je kunt dus prima een keer afwijken van je normale tarief, maar doe dat wel bewust.

Fotocredits: Dana McMahan


Creatieve-tekstschrijver-Kim-