https://www.kimtikt.nl/wp-content/uploads/2016/10/Tarief-freelance-tekstschrijver.jpg
https://www.kimtikt.nl/wp-content/uploads/2015/02/Tikt_foto3.jpg

Categorie: Ondernemen

Tags: , , ,

27.10.2016

Freelance tekstschrijver verhoog je tarief!

Er zijn freelance tekstschrijvers die hun diensten voor 30 euro per uur of zelfs minder aanbieden. Tegen deze collega’s zeg ik: omhoog met dat tarief!

Toen ik in 2013 net als freelance tekstschrijver begon, had ik geen idee welk uurtarief ik moest vragen. Een zoektocht op internet bracht me niet veel verder. De tarieven die ik vond, liepen uiteen van een schamele €20 per uur tot €125 per uur. Ondanks mijn 12 jaar ervaring als redacteur en eindredacteur, voelde ik me een beginneling. Ik had tenslotte nooit eerder voor mezelf gewerkt. En dus leek €50 per uur me een prima tarief. Ondertussen heb ik mijn tarief verhoogd. Ik zal je uitleggen waarom.

1. Brood op de plank

Mijn werk als freelance tekstschrijver zie ik niet alleen als een hobby. Ja, ik ben gek op schrijven en heb er veel plezier in, maar er moet ook gewoon geld binnenkomen. Van dit geld moet ik in mijn eentje de hypotheek betalen, boodschappen doen, honderden moestuinzaadjes kopen en mijn konijnen tegen de hongerdood beschermen. En dan ben ik ook nog eens groot fan van kopjes koffie buiten de deur.

Natuurlijk beland ik met een tarief van €30 per uur niet meteen op straat. Wel moet ik dan waarschijnlijk zo’n 60 uur in de week werken. En daar wringt de schoen, want dat wil ik niet. In mijn blog ‘Minder doen voor meer geluk’ leg ik dat haarfijn aan je uit.

Potentiële klanten die schrikken van een tarief van €75 per uur, realiseren zich waarschijnlijk niet dat ik een aanzienlijk deel aan de belastingdienst doneer, geen inkomen heb als ik ziek ben, geen pensioen opbouw en geen vakantiegeld ontvang. Opeens valt die €75 euro dan best mee toch? Bovendien is het nog maar de vraag of die goedkopere tekstschrijver net zo snel werkt als ik. Zo niet, dan ben je wellicht net zoveel geld kwijt.

2. Zelfvertrouwen uitstralen

Ik ga er voor het gemak vanuit dat je jezelf niet zomaar freelance tekstschrijver noemt. Dat je tekstschrijven niet ziet als het tikken van leuke stukkies, maar als een vak. Een vak waar je bepaalde vaardigheden voor nodig hebt. Een vak waarbinnen je je blijft ontwikkelen, bijvoorbeeld door een training over het schrijven van SEO-teksten te volgen.

Natuurlijk ben ik soms onzeker en wacht ik in spanning de reactie van een opdrachtgever op mijn tekst(en) af. Dat zal iedereen wel eens hebben. Maar toch heb ik het zelfvertrouwen dat ik als tekstschrijver mijn vak versta en dat wil ik dan ook uitstralen. Een fatsoenlijk uurtarief hoort daarbij. Je laat daarmee aan klanten zien dat ze iemand inhuren die kwaliteit levert.

3. Andere klanten

Sinds ik mijn tarief verhoogd heb, trek ik andere klanten aan. In het begin trok ik veel studenten, gierige zzp’ers en offerteverzamelaars aan. Vaak eindigde het niet eens in een daadwerkelijke opdracht, want zelfs van €50 per uur blijken mensen te kunnen schrikken. Van studenten die hun scriptie willen laten redigeren snap ik dat nog wel, maar van mede-zpp’ers? Daar gaan mijn wenkbrauwen wel een beetje van fronsen. Ik ga ervanuit dat ze zelf ook graag van hun bedrijf leven. Waarom zou dat voor mij als freelance tekstschrijver anders zijn?

Nu mijn tarief hoger ligt, trek ik steeds vaker klanten aan die mijn werk op waarde weten te schatten. Die snappen dat een goed interview in hun magazine meer binding met lezers geeft of sterke SEO-teksten een verhoogde omzet in hun webshop. Dit betekent overigens niet dat ik alleen nog maar voor de ‘grote vissen’ ga. Ik vind het nog steeds geweldig om voor andere zzp’ers te werken. Maar dan wel graag ondernemers die snappen dat goede webteksten de investering dubbel en dwars waard zijn.

4. Solidair met collega’s

Ja, je leest het goed. Ik zie andere freelance tekstschrijvers niet als mijn concurrenten, maar als collega’s. Collega’s die mij uit de brand helpen als ik te druk ben of op vakantie ga. Zo heb ik een clubje tekstschrijvers om me heen met wie ik standaard samenwerk en met wie ik ook kan sparren. Dat bevalt prima! Ik gun deze collega’s een fijn inkomen. Net zoals ik mezelf dat gun.

Als iedere tekstschrijver voor minimaal €50 euro per uur zou werken, zou het afgelopen zijn met opdrachtgevers die zonder blikken of blozen €20/30 per uur bieden. En ook afgelopen met mensen die zich freelance tekstschrijver noemen en er een potje van maken. Want je kunt je afvragen of je voor €20 per uur een fantastische tekst in handen hebt. Gokje: nee. Laten we elkaar als tekstschrijver dus steunen en laten zien dat tekstschrijven een vak is. Een vak waar de klant best wel wat voor mag betalen.

Uitzonderingen? Natuurlijk!

Betekent mijn pleidooi dat je nooit onder de €50 euro per uur ‘mag’ zitten? Tuurlijk niet. Ik werk soms zelfs gratis. Bijvoorbeeld als vrijwillige redacteur voor ontwikkelingsorganisatie NME Mundial. Ook verzorg ik gratis de PR/communicatie voor het tiny forest Utrecht. Dit omdat ik hier mijn passie voor moestuinieren/natuur én schrijven in kwijt kan. Je kunt dus prima een keer afwijken van je normale tarief, maar doe dat wel bewust.

Fotocredits: Dana McMahan

>
<

Reacties

13 reacties op “Freelance tekstschrijver verhoog je tarief!”

 1. Noortje de Kok schreef:

  En zo is het, Kim!
  Dank voor je betoog. Ik herken als tekstschrijver veel van wat je hierboven beschrijft. Die eeuwige worsteling met de vraag of je niet teveel (of te weinig) vraagt voor je teksten. Het blijft lastig, maar ik ben nu ook zover dat ik een “volwassen” tarief durf te vragen. Als je jezelf als professional niet serieus neemt, zal je opdrachtgever dat ook niet doen!

 2. Rob de Boer schreef:

  Zeer mee eens. Heb het nu ook weer bij de hand met een uitgever van een magazine. Voor het vertalen van artikelen van Duits naar Nederlands wordt een uurtarief geboden van € 25,-. Ik heb wel een proefvertaling gedaan, bij tevredenheid ga ik zeker onderhandelen over het tarief. Voor € 25 ga ik niet aan de slag.

  • Kim Nelissen schreef:

   Belachelijk. Maar zolang er mensen voor dit tarief blijven werken, gaan opdrachtgevers hiermee door. Ik mocht ooit lesmateriaal schrijven voor 20 euro per uur voor een grote zelfstudie-organisatie. Ik heb vriendelijk bedankt en ze succes gewenst met het vinden van een goede andere tekstschrijver;-)

 3. Helemaal eens, collega ????

 4. Die ???? Moest een smiley zijn 😉

 5. Heleen schreef:

  Kijk Kim, hier hebben we wat aan. Als collega herken ik jouw verhaal maar al te goed. Opdrachtgevers waar je eerst drie proefopdrachten voor moet schrijven, en vervolgens aangeven toch geen budget te hebben. Of het voor de helft kan?
  Soms vraag ik me af of dit fenomeen vooral voorkomt bij tekstschrijvers, of zouden andere zelfstandigen (webbouwers, fotografen, boekhouders, trainers; om maar wat te noemen) hier ook mee te maken hebben?
  Ik wil me graag inspannen voor klanten die mijn werk en inzet waarderen, waar ik fijn mee kan communiceren en samenwerken. Daar krijg ik energie van. Maar helaas is dat lang niet altijd het geval.

  • Kim Nelissen schreef:

   Ik vrees dat we zeker niet de enige zijn. Zeker in creatieve beroepen denken mensen al snel je vindt het toch leuk om te doen dus kan het gratis of voor weinig. Ik weet dat webbouwers, fotografen en grafisch vormgevers met wie ik samenwerk precies met hetzelfde worstelen. Het moet altijd snel, er is geen budget en het moet wel van hoogstaande kwaliteit zijn. Van mij mogen deze opdrachtgevers op zoek naar iemand anders:-)

 6. Gera schreef:

  Oké, ik waag de gok en leg mijn hoofd op het openbare hakblok…Vooropgesteld: ik ben het helemaal met je eens. En nu volgt de maar: ik ben nog een groentje en heb half nog niet de kennis die ik graag zou willen hebben. Natuurlijk komt die kennis er op den duur wel, oefening baart immers kunst. Maar ik vraag nu écht nog geen €50,- per uur…Dat komt wel als ik naamsbekendheid heb. Of is dat heel erg dom gedacht?

  • Kim Nelissen schreef:

   Als je zelf vindt dat je nog niet goed genoeg bent, dan kun je inderdaad je tarief daarop aanpassen in het begin. Waar je voor moet uitkijken is dat je jezelf nooit goed genoeg gaat vinden en dus een te laag tarief blijft vragen. Uiteindelijk wil je neem ik aan kunnen leven van je bedrijf en dan is een hoger tarief echt wel nodig. Overigens ben ik ook begonnen met 50 euro per uur. Dat gooide ik na een tijd gewoon omhoog omdat ik mezelf dat waard vond.

 7. Eefje Claassen schreef:

  Nadat ik gisteren mijn aangifte inkomsten 2017 had ingediend, schrok ik van wat ik nou eigenlijk had verdiend afgelopen jaar. Zeker tegen het aantal uur afgezet dat ik in mijn bedrijf had gestopt. Tijd om kritisch te gaan kijken naar o.a. mijn uurtarief…(en aantal uur begroot in de offertes). In mijn zoektocht naar ervaringen van andere zzp-ers kwam ik jouw blog tegen en daar was ik heel blij mee! Ik ben net meteen begonnen met het lezen van andere berichten met aansprekende titels als’10 dingen die je als beginnende ondernemer meteen weer mag afleren’. Goed geschreven, inhoudelijk relevant én met humor: daar hou ik van. Hartelijke groet van een onderzoeker-tekstschrijver, toevallig ook uit die mooie Domstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *