augustus 11, 2017

Goede blog schrijven? 10 tips

Laatste update: 01-04-2019

Een goede blog schrijven. Hoe doe je dat eigenlijk? Wil je een blog beginnen of je huidige blog verbeteren? Ik geef je 10 handige en concrete tips.

Iedereen kan een blog beginnen en dat is hartstikke leuk. Maar je wilt natuurlijk wel dat jouw blog ook echt gelezen wordt. Of je nou blogt over reizen, beauty, gezondheid, mode, je ziekte of je eigen vakgebied; je wilt lezers! Wil je een goede blog schrijven, dan zijn er flink wat dingen waar je op moet letten. Met deze 10 tips, kom je een heel eind:

1. Duidelijk doel

Dit is waar het allemaal mee begint: je doel. Zonder doel, geen goed blog. Dus denk voordat je begint met schrijven na over wat het doel van je blog is. Wil je mensen ergens mee op weg helpen of ze iets leren? Wil je dat bezoekers je product kopen of dienst afnemen (oftewel jouw omzet verhogen met een bedrijfsblog)? Of wil je dat ze vooral (h)erkenning vinden in je blog? Met jouw doel voor ogen, begin je met schrijven.

2. Killer title

Zorg voor een killer title, eentje die lezers nieuwsgierig maakt. Titels die het goed doen zijn bijvoorbeeld: x tips om…, x redenen waarom…, …doe je zo, hoe maak je… etc. Je laat zien dat er wat te halen valt, namelijk informatie waar die bezoeker wat aan heeft. Meer weten over goede titels verzinnen? In mijn blog ‘In no time een pakkende titel maken’ lees je handige  tips.

3. Prikkelend intro

Ok, je hebt de aandacht getrokken van de lezer. Nu moet je zorgen dat ze je blog ook écht gaan lezen. Dat doe je door een prikkelend intro te schrijven. Dit hoeft niet lang te zijn, liever niet zelfs, maar wel de lezer enthousiast maken. Je zet hier in het kort naar waar je blog over gaat en maakt duidelijk wat het de lezer oplevert.

4. Dekkende tussenkoppen

Gebruik altijd tussenkoppen. Niemand zit te wachten op een ellenlange tekst zonder onderbrekingen. Zeker op het web niet. Zorg dus dat je een goede alinea-indeling maakt en geef elke alinea een tussenkop die de lading dekt. Het liefst zo kort en krachtig mogelijk.

5. Uitnodigende uitsmijter

Niets zo teleurstellend als een artikel dat als een kaars opbrandt en een nietszeggend einde heeft of juist heel plots ophoudt. Zorg dus voor een goede uitsmijter. Het liefst eentje die de lezer stimuleert iets te doen. Bijvoorbeeld een reactie achterlaten, zich aanmelden voor je nieuwsbrief of naar je webshop gaan. Dit noem je een call-to-action.

6. Logische Structuur

Wil je dat lezers je blog ook echt tot het einde lezen, zorg er dan voor dat je blog qua structuur logisch in elkaar zit. Spring niet van de hak op de tak, maar maak bruggetjes van de ene naar de volgende alinea. Zo neem je de lezer bij de hand en verdwaalt hij/zij niet in een oerwoud van tekst.

In deze video leer je hoe je jouw niche vindt. Niet onbelangrijk als je gaat bloggen!  

7. Mooi beeld

Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden. Het is een cliché, maar clichés bestaan niet voor niets denk ik dan altijd maar. Een enorme lap tekst, zonder beeld, is totaal niet aantrekkelijk om te lezen. Gebruik dus altijd mooi beeld: foto’s, infographics, video’s, gifjes, illustraties, wat maar past in jouw blog.

Internetmarketinggemak heeft een handig overzicht van sites waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt downloaden.

8. Interessante links

Bied je lezers altijd wat verdieping aan door interessante links in je blog te verwerken. Hier kunnen ze bijvoorbeeld onderzoeken lezen of voorbeelden zien van het onderwerp waar jij het over hebt. Of je linkt naar een relevante pagina op je eigen site. Handig voor je zoekmachine optimalisatie (zie tip 10).

9. Juiste taal en spelling

Ik ben tekstschrijver, dus vast heel streng, maar ook andere lezers kunnen zich storen aan een blog die vol taal- en spelfouten staat. Het leidt enorm af van de inhoud en dat is zonde. Ben je niet zo goed in taal? Dan kun je overwegen om je tekst te laten redigeren door een eindredacteur. Of je laat hem eerst even aan een vriend of vriendin lezen.

10. Goede SEO

Het leukste is het natuurlijk als je blog niet alleen gelezen wordt door die ene goede vriend(in), maar ook door mensen die gewoon googlen op een bepaald onderwerp. Het is dus slim om je blog te optimaliseren voor Google, oftewel aan SEO te doen. Geen kaas van gegeten? In het blog ‘7 simpele, maar doeltreffende SEO-tips voor jouw weblog’ lees je meer.

Ik hoop dat je wat aan deze tips om een goed blog te schrijven hebt! Succes! En als het nou echt niet lukt, kun je altijd nog een blogger inhuren 😉

Fotocredits: stubblepatrol.com en Marcia van Oers

 


Creatieve-tekstschrijver-Kim-