oktober 9, 2017

Hoera 40! Ouder worden is een feest!

“Het leven begint op je 40e”. Ga toch weg man. Of… zit er stiekem toch een kern van waarheid in? Ik ging op onderzoek uit. Ja: bij mezelf.

40 leuk?! Toen ik 30 werd, had ik al het gevoel dat ik mijn beste tijd gehad had. Dus hoezo ‘ouder worden is een feest?’ Sorry, maar niet in mijn universum. En toen was het afgelopen april opeens zover: 40 jaar. Ik kan er nog steeds niet bij. Pasgeleden danste ik nog op Pearl Jam, Nirvana en Live. 1991 zeg je? Huh, dat is – even tellen – 26 jaar geleden. Hoe dan?

Een ander leven

Maar goed, ik werd dus 40. Dat is best een dingetje, mensen. Ik zag er tegenop. Mijn leven komt in de verste verte niet overeen met de stapjes uit het spel Levensweg. Ik geef toe: die auto heb ik. Een Polootje uit 1998, maar met mijn gebrek aan tijdsbesef is dat dus een jonkie. Die ring om mijn vinger en de twee schattige kindertjes ontbreken echter, evenals die gezinswoning en vaste baan. En waar heeft die trouwe golden retriever zich verstopt? In plaats daarvan woon ik als zzp’er met twee walgelijk verliefde konijnen en een spinnenkolonie (ik ben van het organische huishouden) in een kabouterhuisje.

Niets aan de hand

Ik verwachtte dus in een mineurstemming wakker te worden die dag dat ik 40 werd: “Mijn leven klopt niet mehhhh”. Maar het was eigenlijk een dag zoals alle andere. Ik voelde me prima en ‘gewoon’ tevreden. Niets aan het handje. Al mijmerend overdacht ik mijn leven tot nu toe. Ik kon er niets anders van maken, “ze” hebben gelijk: ouder worden is een feest! Ik zal je uitleggen waarom.

1. Je bent er nog

Misschien een beetje een dooddoener, maar je bent er nog. En dat is best iets om even bij stil te staan. Hoe ouder je wordt, hoe vaker je meemaakt dat mensen in je omgeving veel te vroeg overlijden. Terwijl ik loop te ‘miepen’ over het zware herstel van mijn burn-out, zijn er mensen die heel graag willen dat ze nog de kans krijgen om beter te worden. Ik voel me dus best dankbaar dat ik deze leeftijd mag bereiken.

2. Schijt aan meningen van anderen

“Wat je vindt, mag je houden”, zei een excentrieke man in een televisieprogramma eens. Die uitspraak vond ik geniaal en heb ik altijd onthouden. Nu ik ouder word, merk ik eenzelfde soort houding bij mezelf. Mensen vinden zoveel, vooral van anderen. Als je een beetje afwijkt van de norm, heb je een probleem. Wat is het heerlijk om gewoon je eigen weg te gaan en dikke schijt te hebben aan de meningen van anderen.

3. Hallo zelfvertrouwen

Mijn volwassen ik is met geen mogelijkheid te vergelijken met mijn jongere ik. Ik was ontzettend onzeker over alles: hoe ik eruit zag, hoe ik me gedroeg en wat ik kon, wist en vond. Mijn lijf is door mijn burn-out een ingezakt Mona-toetje geworden, maar het kan me gewoon echt niet zoveel schelen. Ook zie ik in dat mensen die negatief over me praten, vooral zelf issues hebben. Ik ben trots en tevreden. Wat een bevrijding!

4. Prioriteiten stellen als een baas

Toen ik jong was, dacht ik dat alles even belangrijk was. Ik had dus een bomvolle agenda, met soms wel drie afspraken op een dag. Je zag mij geen verjaardagsfeestje skippen. Nee, ik bezocht ze allemaal, ook van mensen die ik verder nauwelijks zag. Ik doe het niet meer. Ik heb nu heel duidelijk wat er toe doet: mijn gezondheid, familie en échte vrienden. Dus doe ik minder, maar dat alles wel met meer aandacht en plezier.

5. Lang leve de zelfspot

Ik moet altijd denken aan dat geweldige nummer van Brigitte Kaandorp: “Ik heb een heel zwaar leven”. Zo zag ik mijn leven ongeveer. Maar dan zonder de zelfspot. Die kwam pas later, toen ik ouder werd. En dat maakt een verschil mensen. Toen ik vorig jaar door een evenwichtsstoornis (ja, die kwam nog even over mijn burn-out heen) een rollator moest aanschaffen, doopte ik hem om tot Ronny de Rollator. De wandelstokken die daarna kwamen, kregen de namen Mel & Kim. En zo lach ik mezelf nog steeds door deze herstelperiode heen.

Ouder worden is een feest! Of denk jij daar anders over?

Nou: heb ik je overtuigd? Ouder worden is een feest, toch? Of denk jij daar toch anders over? Wat vind jij fijn of juist verschrikkelijk aan ouder worden? Laat het me weten!

 

Fotocredits: frkasb en Amanda Slater


Creatieve-tekstschrijver-Kim-