maart 19, 2020

Inspirerende boeken voor ondernemers: 9 fijne tips

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik houd van lezen. Romans, boeken over moestuinieren en inspirerende boeken voor ondernemers. Ik heb er ondertussen flink wat gelezen en dacht laat ik mijn tips eens delen met jou als ondernemer.

Als mens en dus ook als ondernemer, is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Alleen zo kun je jouw bedrijf laten groeien. En dat ontwikkelen doe je door gewoon lekker af en toe op je bek te gaan en te falen. Maar ook door te sparren met andere ondernemers en inspirerende boeken en blogs te lezen. Ik heb ondertussen een aardige stapel boeken verslonden en deel degenen waar ik als ondernemer het meest aan heb gehad.

1. Verleiden op internet

Ik ga eerlijk zijn. Ik had een soort van hekel aan Aartjan van Erkel. Te schreeuwerig (kijk maar naar de voorkant van dit boek en zijn andere boek hieronder). Te Amerikaans. Gewoon té. Ik vond het verbazingwekkend dat zoveel mensen met hem wegliepen. En als een opdrachtgever weer eens zei “Ken je Aartjan van Erkel” zuchtte ik inwendig.

Maar op een dag heb ik zijn boek ‘Verleiden op internet’ toch maar eens gelezen. En goh, eigenlijk zaten er best goede tips tussen. Ik heb al mijn belangrijke webpagina’s herschreven en een paar maanden later merkte ik opeens dat er veel meer opdrachten via mijn site binnenkwamen en dat is nog steeds zo. Mijn record ligt op 7 in een week. Dus ik kan niets anders zeggen dan: koop dat boek als je jouw dienst of product via je site wil verkopen.

2. Maak ze gek

Toen ik ‘Verleiden op internet’ uithad, heb ik dat andere boek met die schreeuwerige voorkant ook maar meteen gelezen. En ook dat was een heerlijk, vlot geschreven boek met praktische tips die ik meteen kon toepassen. Bijvoorbeeld in de nieuwsbrief van Moesmeisje, mijn tweede bedrijf. Met een openingsrate van tussen de 55 en 65% en clickrates tussen de 20 en 30% doet dat ding (dat ik dus geen nieuwsbrief noem) het echt heel goed. Op dit moment stijgt het aantal abonnees met meer dan 50 per maand.

Ook in dit boek goede voorbeelden en uitleg van de psychologie achter onze beslissingen. Het voelde in het begin stom om zijn “trucjes” toe te passen (ik ben niet zo van de trucjes), maar ze werken, dus ik heb me eroverheen gezet.

3. Praktijkgids SEO Schrijven 2020

Ik volgde ooit live een basiscursus schrijven voor SEO bij Rutger Steenbergen en ik heb een zwak voor deze vriendelijke en bescheiden ondernemer uit Zwolle. Nadat ik zijn cursus volgde, ben ik gestart met het schrijven van webteksten voor ondernemers. Ik kon de kennis dus meteen in de praktijk toepassen.

Om bij te blijven op het gebied van SEO heb ik zijn nieuwste e-book ‘Praktijkgids SEO Schrijven 2020’ gelezen en toch weer nieuwe dingen geleerd. De wereld van SEO verandert namelijk constant. De nieuwe kennis heb ik zowel op mijn eigen site als in de webteksten van opdrachtgevers toegepast. Resultaat: veel beter vindbaar en in combinatie met de verleidingstips van Aartjan ook een hogere conversie.

4. Road to Freedom

4 uur werken per week. Wie wil dat nou niet? Nou ik niet per se. Ik vind 24 uur ook helemaal prima. En toch sprak de titel van dit boek ‘Road to freedom’ me aan. Want die vrijheid, daar houd ik wel van. De auteur neemt je in zijn boek mee in de nieuwste inzichten op het gebied van time management en laat zien hoe je internet voor jou kan laten werken.

Zijn tips over delegeren (alles wat je niet leuk vindt, waar je niet goed in bent, wat een ander relatief goedkoper kan) vond ik een eyeopener. Dus huur iemand in voor die website, je boekhouding etc. Ook het loslaten van “uurtje factuurtje” is iets dat ik naar aanleiding van zijn boek heb ingevoerd. Verder houd ik van reizen en was het ook gewoon leuk om zijn avonturen tijdens zijn 6 maanden durende trip door de VS te volgen.

5. Doe één ding

Had ik dit boek maar eerder gelezen. Bijvoorbeeld voordat ik die burn-out kreeg;-) Maar helaas. Ik moest het doen met deze wijze les na mijn burn-out. Als ik een ding niet was, was het wel gefocust. Ik deed eigenlijk altijd alles tegelijk op het werk en toen ik voor mezelf begon zette ik die “’kracht”, zoals ik het toen zag, uiteraard weer in. Ook na mijn burn-out. Ja ik ben hardleers.

In dit boek leerde ik dat je succes niet bereikt door alles te doen, maar door het juiste te doen. Ook leerde ik mezelf gewoontes, oftewel rituelen, aan in plaats van een ijzeren discipline en wilskracht. De mooiste eye opener vond ik dat balans helemaal niet bestaat en dat je dat ook niet moet willen. Zoals de auteurs schrijven: “Zodra je bezig bent met je prioriteit, raak je automatisch uit balans en schenk je meer tijd aan één ding dan aan iets anders. Pas wanneer al je prioriteiten door elkaar lopen verlies je je evenwicht.”

6. Nooit meer druk

Dit boek las ik vlak na mijn burn-out en het was een feest der herkenning. Druk druk druk. Dat is wat ik altijd antwoordde als mensen vroegen hoe het ging. Ik zag dat overigens niet als iets negatiefs. Want als je druk was, betekende je tenslotte wat. In dit boek geeft de auteur allerlei tips om je hoofd leger te krijgen in deze overvolle wereld. Je leert hoe je met behulp van kerngedachten je agenda beter kunt indelen. Wat laat je varen, zodat je de resterende dingen met meer aandacht doet?

Ook leerde ik om niet meer de hele dag mijn mail open te hebben staan en meteen te antwoorden, maar dit op vaste momenten te doen: vlak na de lunch en richting einde middag. En soms wacht ik nu gewoon 2 dagen met antwoorden. Wat een rust. Dit boek is bovendien ideaal voor controlfreaks die wat losser willen leven. Zowel op werkgebied als privé. Oh ja en voor mensen die te veel tijd op hun telefoon doorbrengen (wie niet?).

7. Ik heb de tijd

Dit boek las ik nog niet zo lang geleden en wauw! Wat heb ik hier veel aan gehad. Niet alleen op werkgebied, maar ook privé. Ik was er dus echt van overtuigd dat ik to-do-lijstjes nodig had om mijn leven in goede banen te leiden, want ik vergeet allessss. Dacht ik. Maar die lijstjes zorgden juist voor onrust. Dingen die je echt niet mag vergeten kunnen erop, maar verder kies je spontaan wat je gaat doen. Daardoor gaat het “moeten” eraf. Wat een verademing. Vooral in het huishouden. Dat is nu echt stukken leuker (al ben ik nog steeds dolgelukkig met mijn vaatwassertje).

“Witjes” tussen al je activiteiten inlassen vond ik ook een supertip. Dat zijn dingen waarbij je geen verstandelijke inspanning nodig hebt. Bijvoorbeeld een kopje koffie zetten, even naar buiten, de was ophangen etc. Een witje kun je nemen als je een taak hebt afgerond of als je merkt dat je energie even op is. Zelf neem ik na elke 45 minuten werken 10 minuutjes tijd voor een witje. En dankzij dit boek heb ik nu eindelukkkkk mijn e-mail op orde. Hoera!

8. Dromen, durven, doen

Dit boek las ik jaren geleden. Ik moest het even opnieuw doorbladeren om te zien waarom ik het jou ook alweer zou aanraden. Een mooi inzicht vond ik het voorbeeld van de trap. Begin niet onderaan de trap, maar bovenaan en redeneer terug. Welke stappen moet ik zetten om mijn doel te bereiken? Welk gedrag is daarvoor nodig? En dan het allerbelangrijkste: begin bij die trede waarvan je weet: dit kan ik.

Zo gaf ik in februari 2020 een lezing over moestuinieren in de Brabanthallen. Ik stond daar echt niet zomaar in een keer. Daarvoor heb ik verschillende traptreden beklommen: YouTube-video’s opgenomen, Instagram TV-filmpjes gemaakt, blogs geschreven en als allereerste stap mensen in mijn moestuin tips gegeven. Stap voor stap heb ik toegewerkt naar dat mooie eindresultaat.

Altijd scherp

Heb jij ook vaak het gevoel dat er te weinig uren in je dag zitten. Dat je niet altijd de dingen kunt doen die je wilt doen en die écht belangrijk voor je zijn? Gooi je boeken over timemanagement maar de prullenbak in en richt je in plaats daarvan op energiemanagement. Dit boek heeft me vele inzichten gegeven: over het belang van je belangrijkste waardes opschrijven en daarnaar leven tot het inbouwen van rituelen en gezond eten (dat laatste lukt nog niet altijd hoor;-)). Lezen dus dat ding.

 

Heb jij nog een goede tip?

Waarschijnlijk komen er in de loop der tijd nog wel meer inspirerende boeken voor ondernemers in mijn kast te staan. Dan vul ik dit blog gewoon weer aan. Maar voor nu zijn dit degenen waar ik het meest van heb geleerd. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Succes met jouw onderneming.

Oh ja, en heb jij nog een goede tip, laat die achter in een reactie. Zo helpen we elkaar weer verder.


Creatieve-tekstschrijver-Kim-