april 23, 2019

Investeren in jouw onderneming voordat je winst maakt? Ja doen!

Ik weet het. Het is eng. Geld in jouw onderneming stoppen, terwijl je nog geen rode cent hebt binnengeharkt. En toch raad ik je aan om dit te doen. Want door te investeren in jouw onderneming, ga je meer winst maken. En dat is wat je wil toch?

Toen ik in 2013 met mijn inschrijving bij de KvK naar buitenliep, had ik geen idee waar te beginnen. Een plan had ik niet (ik blink niet zo uit in plannen). Het enige wat ik wist is dat ik een logo nodig had, een visitekaartje en oh een website leek me ook wel handig. Omdat ik mijn eerste klant nog moest binnenhalen, leek het mij logisch dat ik niet al te veel geld zou uitgeven aan deze zaken. Ik moest eerst maar eens winst maken.

Logo laten maken

En dus liet ik mijn ex, die toevallig ook leuk kon vormgeven, mijn logo ontwerpen. Voor een zacht prijsje uiteraard, want bekende enzo. Na een paar weken op en neer mailen, sloeg de twijfel toe. Vind ik dit logo wel mooi? Past het wel bij wie ik ben en wat ik wil uitstralen? Ik liet het aan een andere vormgever zien en die zei meteen: “Hier kan ik iets veel beters van maken.” Natuurlijk kostte dat beters ook meer geld. Maar ik besloot toch op hem te vertrouwen en geld van mijn spaarrekening te halen voor dat toffe logo.

Investeren in onderneming

Mijn eerste goedkope logo

Investeren in onderneming

Mijn uiteindelijke logo

 

 

 

 

 

 

Ik heb er geen dag spijt van gehad. Het was een dure les, want ik moest mijn ex een bedrag betalen voor het werk dat hij in mijn logo had gestoken én de volle mep betalen voor mijn nieuwe logo. Maar nu heb ik wel een gaaf logo en een dito visitekaartje.

Opnieuw de fout in

Uiteraard trapte ik even later gewoon weer in dezelfde valkuil (zo ben ik). Ik hoorde dat je met WordPress heel makkelijk en snel zelf een website in elkaar kon zetten. Dus dat zou ik wel even zelf doen. Scheelt weer geld, dacht ik. Na twee weken kloten had ik een spuuglelijke website gefabriceerd.

Ik besloot dat het toch beter was om een professional in te huren. Ik ben nog elke dag blij met dat besluit, want ik heb een website die opvalt, helemaal mij is en waar ik bijna wekelijks werk mee binnenhaal. Het was de investering dus dubbel en dwars waard. Binnenkort ga ik overigens een nieuwe investering doen en een versie 2.0 van mijn site laten maken.

Investeer in jouw bedrijf

Ik onderneem nu bijna 6 jaar en ik heb gelukkig geleerd van deze beginnersfouten. 1 ding weet ik nu zeker: als je een succesvolle ondernemer wilt worden, moet je investeren in jouw bedrijf. En niet pas als je die dikke winst maakt, maar juist daarvoor om uiteindelijk die winst te kunnen maken.

Zo heb ik naast mijn logo en website dus flink wat centen uitgegeven aan trainingen en cursussen. Vele uren geïnvesteerd in het onder de knie krijgen van SEO-teksten schrijven en het volgen van webinars over overnemen en over het slim inzetten van Instagram. Ik heb boeken gelezen over hoe je bezoekers op je website overhaalt om klant te worden, over meer presteren in minder tijd en noem maar op.

Al deze acties leidden ertoe dat ik steeds meer winst ging maken. En mijn omzet stijgt nog elk jaar.

Investeren in onderneming

Twee van de vele boeken die ik las die zorgden voor een stijging van mijn winst.

Besteed uit

Ook heb ik meteen een boekhouder in de arm genomen. Ik houd niet van rekenen, ik ben goed in taal. Simple as that. Ook toen ik nog nauwelijks winst maakte, liet ik mijn jaarrekening en belastingaangifte dus doen door mijn boekhouder. Ik had ook een hele dag ( en waarschijnlijk langer) bezig kunnen zijn met dit soort ongein, maar ik kan die tijd beter besteden aan het tikken van teksten a 75 euro per uur.

In the end levert dat meer geld op dan de kosten die ik bespaar als ik het zelf doe. Dus neem die boekhouder in dienst of huur die virtuele assistent in. Al die uren die jij daar zelf aan besteedt, ben je niet bezig met winst maken.

Vertrouwen

Durven investeren heeft alles te maken met vertrouwen hebben in jezelf en jouw bedrijf. Vertrouwen dat jouw bedrijf succesvol wordt. Dat het wel goedkomt met die winst. Zo heb ik mijn zusje geld geleend toen ze in 2013 haar winkel opzette (ja we zijn ondernemende familie). Zonder mijn geld kon ze geen voorraad inslaan en dus geen winkel starten. Ik had er alle vertrouwen in dat het haar zou lukken. En ik kreeg gelijk. 2 jaar later opende ze zelfs een tweede vestiging. Mijn geld heb ik netjes teruggekregen.

Denk op lange termijn

Naast vertrouwen moet je als ondernemer ook de gave hebben om op de lange termijn te kunnen denken. Om je niet blind te staren op de kosten (of dat nou in geld of uren is) op korte termijn. Ondernemen is ook geduld hebben. Je zaait iets en moet soms best een tijdje wachten op je oogst. Wat dat betreft kun je als ondernemer aardig wat leren van moestuinieren.

Durf te investeren

Ik wil hier natuurlijk geen pleidooi houden om jezelf in de schulden te werken. Als je geen geld hebt, kun je het ook niet uitgeven, zo simpel is het. Maar probeer niet bang te zijn, geloof in jezelf en jouw bedrijf. Durf te investeren. Als het goed is, verdient het zich dubbel en dwars terug.

Succes met jouw bedrijf!

Fotocredits: Christian Dubovan en Brooke Lark op UnSplash.com.

Creatieve-tekstschrijver-Kim-