april 6, 2020

Je eigen weg volgen: gewoon doen!

Je eigen weg volgen. Ik ben daar, al zeg ik het zelf, best goed in. Maar dat was niet altijd zo. Ik leefde vooral zoals het hoorde of zoals ik dacht dat het hoorde. Totdat mijn burn-out roet in het eten gooide. En nu ben ik daar maar wat blij om.

Je hoort het vaak: dat mensen hun burn-out achteraf als een soort cadeautje zien. Dat stuit nogal eens op weerstand van anderen die nog middenin hun burn-out zitten of net herstellende zijn. Hoezo cadeautje? “Nou ik kan leukere cadeaus bedenken hoor”, is een veel gehoorde reactie. Ik snap dat heel goed. Mensen hadden daar middenin mijn burn-out vol paniekaanvallen, huilbuien en ernstige vermoeidheid ook echt niet mee moeten aankomen. Met je cadeautje.

Wat mijn burn-out me bracht

En toch, nu vijf jaar later, zie ik in dat mijn burn-out me veel heeft gebracht, naast een ontiegelijke klotetijd. Sowieso meer inzicht in mijn eigen gedrag, hechtere vriendschappen en een rustiger leven. In mijn blog ‘Stilstand als weg naar vooruitgang’ deel ik meer daarover. Maar het allergrootste cadeau is dat ik nu veel beter ben in mijn eigen weg volgen.

Van het pad geraakt

Ik was altijd al een beetje eigengereid. Als kind gaf ik geen spreekbeurten over het konijn of de hond. Nee, ik vond vleesetende planten en fossielen veel interessanter. Later toen ik ging studeren verfde ik mijn haar roze en spoot ik mijn schoenen zilver. En toen op een gegeven moment raakte ik dat kwijt. Ik kreeg een vaste baan, had het net zoals iedereen druk druk en streefde na wat zovelen nastreefden: een groter huis en een heel interessant sociaal leven (vond ik zelf dan).

Plan in duigen

En toen kwam de genadeklap in 2015 na 1,5 jaar lang zware mantelzorg. Ik crashte, het bod op dat grotere huis moesten ik en mijn toenmalige vriend intrekken en het bedrijf dat ik net was gestart, nadat ik mijn vaste baan had opgezegd, lag op zijn gat. Mijn hele uitgestippelde plan in dikke duigen.

Er volgde een eenzame tijd thuis, met alle tijd om na te denken over mijn leven en wie ik eigenlijk ben. Ook verslond ik vele boeken die mij mooie inzichten gaven. Op persoonlijk vlak, maar ook op het gebied van ondernemen. Benieuwd welke ik las? Ik deel ze in ‘Inspirerende boeken voor ondernemers: 9 fijne tips’. 

Waar ik écht blij van word

Mijn conclusie: ik wil eigenlijk helemaal niet in een groter huis wonen zoals veel andere mensen, maar in een tiny house met veel grond voor mijn moestuin. En al die festivals, concerten en feestjes vind ik best leuk op zijn tijd, maar eigenlijk ben ik het liefst lekker thuis in mijn achtertuin of moestuin aan het rommelen. En ik houd meer van alleen zijn dan ik dacht. Dan laad ik het beste op en kom ik tot rust.

Geen planner

En qua ondernemen ontdekte ik dat ik eigenlijk helemaal geen planner ben. Tenminste niet een jaren vooruit planner. Mijn week plan ik dan weer heel strak in, wat dat geeft me rust. Maar op de lange termijn werk ik veel liever organisch, neem het leven zoals het komt. Hier geen dichtgetimmerde plannen voor mijn bedrijven KimTikt en Moesmeisje. Geen verdienmodel. Geen contentkalender. Gewoon ik, lekker in mijn flow.

Doen waar je goed in bent

Ik doe vooral waar ik heel blij van word en grijp kansen die ik voorbij zie komen. En daarom lukken dingen vaak ook. Want wat je leuk vindt om te doen, daar ben je meestal ook goed in. Waarom zou ik mezelf in allerlei bochten wringen om te doen wat al die andere ondernemers ook doen? En waar ik helemaal niet goed in ben?

Ondernemen op mijn manier

Prima dat allerlei ondernemerscoaches van alles adviseren -van sales funnels tot sociale media strategieën-, maar op mijn manier werkt het ook. En dat wil niet zeggen dat mijn manier dé manier is. Iedereen is anders en iedereen heeft zijn eigen weg te volgen. Wat ik eigenlijk wil zeggen: doe waar jij je goed bij voelt, wat jou natuurlijk afgaat. Als je dat niet doet, ben je continu aan het vechten tegen jezelf. Niet iedereen houdt van netwerkborrels, is een salestijger en dol op 5-jarenplannen. En dat ok. Het is trouwens ook ok als je dat wél bent he? Als het maar past bij wie jij bent.

Boek over je eigen weg volgen

Je eigen weg volgen

 

Over het volgen van je eigen weg gaf ik een interview aan Irene van Gent, auteur van het boek ‘Volg je eigen weg’ en maakster van podcasts over dit onderwerp. Het interview en de podcast vind je op de site van Irene.
Naast mijn interview staan er nog veel meer mooie verhalen in van mensen die hun eigen weg volgen. Bijvoorbeeld over risico’s nemen, experimenteren, leven met minder geld en leven alsof je al met pensioen bent.

Het boek kun je nu al pre-orderen op Bol.com. Hopelijk geeft het boek jou dat extra zetje om jouw eigen weg te volgen. Just do it!

Fotocredits: Neil E. Johnson en Rowan Heuvel op Unsplash.


Creatieve-tekstschrijver-Kim-