september 14, 2015

Liefde gaat niet door de maag

Toen ik mijn vriend Farid ontmoette kreeg ik de meest wilde visioenen. Hij komt oorspronkelijk uit India, dus ik zag mezelf al helemaal losgaan in de keuken met zelf geboetseerd naanbrood en vegetarische curry’s.

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: het werd een totale deceptie. Ik, keukenprinses pur sang, maak geen Indiase curry’s en al helemaal geen vegetarische. Lust meneer niet. Mijn Indiase kaaskop wil aardappelen, vlees en groenten.

Vooroordeel

Ik geef toe, het is natuurlijk een beetje een vooroordeel om te denken dat iemand die Indiase roots heeft, zijn vingers aflikt bij Indiaas eten. Ik blief als rasechte Hollandse tenslotte ook geen Hollandse pot. Doe mij maar de Marokkaanse, Turkse of Thaise keuken.

Aardappelen? Getver!

Toen mijn Indiase kaaskop met zijn inboedel voor mijn deur stond, werd dat dus wel een dingetje. Ik zat met lange tanden de kruimige aardappelen zonder schil en een homp biefstuk weg te werken, hij liet mijn geweldige creaties simpelweg staan. Tot zover het romantische idee van ‘liefde gaat door de maag’.

Duo-cooking

En dus maken we regelmatig met ontelbare pannen een groot slagveld van onze keuken. Want ik wil niet elke dag die oersaaie Hollandse pot eten en zijn maag draait al om van mijn exotische kikkererwtenprutjes. Duo-cooking noemen we het zelf. Ik ben er overigens wel uitermate trots op dat ik hem aan de bulgur heb gekregen.

Stiekem een beetje Indiaas

Omdat we allebei een hekel hebben aan afwassen (een himalayagebergte van een week is geen uitzondering), eten we ook wel eens hetzelfde. We hebben een vast, ietwat karig repertoire aan gerechten die we allebei lusten. Mijn favoriet is hete bloemkool met kip. En zeg nou zelf, dat klinkt best een beetje Indiaas toch?

Hete bloemkool met kip

Ingrediënten

 • Twee grote kipfilets
 • Twee teentjes gesnipperde of geperste knoflook
 • Twee grote uien, elk in acht stukken gesneden
 • 400 gram kleine bloemkoolroosjes
 • 1 rode fijngehakte chilipeper, ontdaan van zaad
 • zout en versgemalen peper
 • 2 el maïzena
 • 200 ml kippenbouillon
 • 1,5 tl sojasaus
 • 1 el azijn
 • 1 el Vietnamese of Thaise vissaus
 • Oosterse wokolie (om mee te bakken)

Doen

Snij de kipfilet in dunne reepjes. Doe de reepjes in een bakje en breng ze op smaak met de knoflook, een beetje zout en lekker veel peper. Laat dit tien minuten staan.

Verwarm twee eetlepels wokolie in een koekenpan en bak de kipfiletreepjes gaar. Haal ze uit de pan.

Verwarm de twee andere eetlepels olie en bak de ui bruin, maar nog niet gaar. Voeg de bloemkoolroosjes en de chilipeper toe en bak alles nog eens tien tot vijftien minuten.

Maak de kippenbouillon. Meng ondertussen de maïzena met de azijn, sojasaus en vissaus en voeg dit aan de bouillon toe. Meng de kip met de groenten, voeg het bouillonmengsel toe en blijft roeren totdat het indikt.

Ik heb het gerecht zelf een beetje aangepast (standaard procedure in huize Nelissen) en maak altijd wat extra saus. Ik gebruik 300 ml bouillon en doe er wat extra azijn, sojasaus, vissaus en maïzena bij. In plaats van een peper, ga ik voor twee. Daarnaast gooi ik er nog wat champignons doorheen en maak het gerecht af met een berg cashewnoten.

Lekker met rijst of mie!

Eet smakelijk!

Fotocredits: Christian Feher en Belgian Chocolate


Creatieve-tekstschrijver-Kim-