november 16, 2016

Verhoog je productiviteit met lummelen

Als je het gevoel hebt dat je niet productief genoeg bent, ga je vaak automatisch harder en langer werken. Niet doen, want juist van lummelen krijgt je productiviteit een boost.

‘Kim Kim, waar zit je toch met je gedachten’ schreef mijn gefrustreerde juf op een van mijn basisschoolrapporten. Nou wat dacht je van niet bij de les, maar bij de vogeltjes die in de bomen zitten te fluiten? Al op de bassischool wordt er ingeramd dat je de hele dag letterlijk bij de les moet blijven. Later op je werk moet je vooral hard doorwerken. De collega die nét dat stapje extra zet (lees als laatste naar huis gaat en pauzes overslaat, want druk druk druk) maakt over het algemeen de meeste kans op die felbegeerde bonus. Pauzeer je vaker dan die ene keer per dag, dan ben jij die collega die de kantjes er vanaf loopt. En dat is jammer, want juist van vaker pauzeren word je productiever. Het is namelijk heel goed voor je hersenen en dat merk je op verschillende manieren.

1. Het stimuleert je creativiteit

Denk eens aan die ene keer dat je opeens een briljante oplossing had voor een lastig probleem op je werk. Grote kans dat je op dat moment niet aan het werk was, maar aan het dagdromen, douchen of wandelen met je hond. En dat is logisch. Op dat moment ben je mentaal even niet aan het werk en gaat je defaultnetwerk (vertaald: terugvalnetwerk) aan de slag. Dat is een netwerk van gebieden in de hersenen dat actief wordt als je niet op gebeurtenissen in de buitenwereld bent gericht. Zie het maar als je onbewuste.

In deze gebieden ontstaan creativiteit en ideeën. Je hoeft daarvoor dus niet als een plumpudding op de bank te hangen, het gaat erom dat je jezelf mentaal niet belast. Als pauze je Facebook, Whatsapp of Instagram checken (ja beken het maar, dat doe je), werkt dus niet. Dan ben je aan het switchen tussen taken en gaat je creativiteit alleen maar nog meer achteruit.

2. Je concentratie gaat omhoog

Je weet misschien wel dat mensen in hun slaap cycli van 90 minuten doormaken. Slaaponderzoeker Nathan Kleitman ontdekte dat we overdag ook een 90 minuten-ritme hebben. Na elke 90 minuten werken, zou je een periode van rust in moeten bouwen. Dan kun je fysiek, mentaal en emotioneel herstellen. Doe je dat niet, dan maakt je concentratie een duik, krijg je trek en ga je gapen. Als je doorgaat met werken (gesteund door koffie, energiedrankjes of suikerrijk voedsel), zorgen stresshormonen zoals adrenaline ervoor dat we het toch volhouden.

Je lijf komt dan echter terecht in de vlucht-of vechtmodus. Af en toe is dat niet erg, maar als je dag in dag uit doorwerkt, zonder dat je lijf kan herstellen, heeft dat schadelijke gevolgen. Je kunt onder andere minder helder nadenken. Het kan zelfs lijden tot een burn-out. En geloof me, zo’n burn-out kun je maar beter voorkomen. Door elke 90 minuten even te pauzeren en je lichaam en geest te laten herstellen, krijgt je concentratie een enorme boost. Of zoals Tony Schwartz van The Energy Project zegt: live like a sprinter.

3. Je houdt je geheugen gezond

Je wordt ermee doodgegooid op internet en apps: spelletjes om je geheugen te trainen. Niets mis mee, want het is goed om je hersens af en toe flink aan het werk te zetten. Tegelijkertijd hebben onderzoekers aan de Universiteit van New York ontdekt dat ons geheugen juist ook wordt versterkt tijdens momenten van rust. Niet alleen tijdens je slaap of middagdutjes (ik hartje ze), maar ook overdag als je wakker bent.

Volgens Professor Lila Davachi hebben je hersenen rust nodig om hetgeen dat je net hebt opgenomen te onthouden. Je hersenen zijn voor je aan het werk als je rust. Hoe handig! Een pauze na een les, workshop of studiemoment is dus heel effectief en werkt vele malen beter dan achter elkaar doorstomen.

En nu lummelen maar…

Hoe tegenstrijdig het ook voelt, ik hoop dat ik je met dit blog heb overtuigd je productiviteit te verhogen door juist wat vaker eens lekker te lummelen.

 

Meg Stewart en Cristian Carrara


Creatieve-tekstschrijver-Kim-