https://www.kimtikt.nl/wp-content/uploads/2016/11/Lummelen.jpg
https://www.kimtikt.nl/wp-content/uploads/2016/11/Lummelen-maakt-je-productief-e1479315705694.jpg

Categorie: Ondernemen

Tags: , ,

16.11.2016

Verhoog je productiviteit met lummelen

Als je het gevoel hebt dat je niet productief genoeg bent, ga je vaak automatisch harder en langer werken. Niet doen, want juist van lummelen krijgt je productiviteit een boost.

‘Kim Kim, waar zit je toch met je gedachten’ schreef mijn gefrustreerde juf op een van mijn basisschoolrapporten. Nou wat dacht je van niet bij de les, maar bij de vogeltjes die in de bomen zitten te fluiten? Al op de bassischool wordt er ingeramd dat je de hele dag letterlijk bij de les moet blijven. Later op je werk moet je vooral hard doorwerken. De collega die nét dat stapje extra zet (lees als laatste naar huis gaat en pauzes overslaat, want druk druk druk) maakt over het algemeen de meeste kans op die felbegeerde bonus. Pauzeer je vaker dan die ene keer per dag, dan ben jij die collega die de kantjes er vanaf loopt. En dat is jammer, want juist van vaker pauzeren word je productiever. Het is namelijk heel goed voor je hersenen en dat merk je op verschillende manieren.

1. Het stimuleert je creativiteit

Denk eens aan die ene keer dat je opeens een briljante oplossing had voor een lastig probleem op je werk. Grote kans dat je op dat moment niet aan het werk was, maar aan het dagdromen, douchen of wandelen met je hond. En dat is logisch. Op dat moment ben je mentaal even niet aan het werk en gaat je defaultnetwerk (vertaald: terugvalnetwerk) aan de slag. Dat is een netwerk van gebieden in de hersenen dat actief wordt als je niet op gebeurtenissen in de buitenwereld bent gericht. Zie het maar als je onbewuste.

In deze gebieden ontstaan creativiteit en ideeën. Je hoeft daarvoor dus niet als een plumpudding op de bank te hangen, het gaat erom dat je jezelf mentaal niet belast. Als pauze je Facebook, Whatsapp of Instagram checken (ja beken het maar, dat doe je), werkt dus niet. Dan ben je aan het switchen tussen taken en gaat je creativiteit alleen maar nog meer achteruit.

2. Je concentratie gaat omhoog

Je weet misschien wel dat mensen in hun slaap cycli van 90 minuten doormaken. Slaaponderzoeker Nathan Kleitman ontdekte dat we overdag ook een 90 minuten-ritme hebben. Na elke 90 minuten werken, zou je een periode van rust in moeten bouwen. Dan kun je fysiek, mentaal en emotioneel herstellen. Doe je dat niet, dan maakt je concentratie een duik, krijg je trek en ga je gapen. Als je doorgaat met werken (gesteund door koffie, energiedrankjes of suikerrijk voedsel), zorgen stresshormonen zoals adrenaline ervoor dat we het toch volhouden.

Je lijf komt dan echter terecht in de vlucht-of vechtmodus. Af en toe is dat niet erg, maar als je dag in dag uit doorwerkt, zonder dat je lijf kan herstellen, heeft dat schadelijke gevolgen. Je kunt onder andere minder helder nadenken. Het kan zelfs lijden tot een burn-out. En geloof me, zo’n burn-out kun je maar beter voorkomen. Door elke 90 minuten even te pauzeren en je lichaam en geest te laten herstellen, krijgt je concentratie een enorme boost. Of zoals Tony Schwartz van The Energy Project zegt: live like a sprinter.

3. Je houdt je geheugen gezond

Je wordt ermee doodgegooid op internet en apps: spelletjes om je geheugen te trainen. Niets mis mee, want het is goed om je hersens af en toe flink aan het werk te zetten. Tegelijkertijd hebben onderzoekers aan de Universiteit van New York ontdekt dat ons geheugen juist ook wordt versterkt tijdens momenten van rust. Niet alleen tijdens je slaap of middagdutjes (ik hartje ze), maar ook overdag als je wakker bent.

Volgens Professor Lila Davachi hebben je hersenen rust nodig om hetgeen dat je net hebt opgenomen te onthouden. Je hersenen zijn voor je aan het werk als je rust. Hoe handig! Een pauze na een les, workshop of studiemoment is dus heel effectief en werkt vele malen beter dan achter elkaar doorstomen.

En nu lummelen maar…

Hoe tegenstrijdig het ook voelt, ik hoop dat ik je met dit blog heb overtuigd je productiviteit te verhogen door juist wat vaker eens lekker te lummelen.

 

Meg Stewart en Cristian Carrara

>
<

Reacties

15 reacties op “Verhoog je productiviteit met lummelen”

 1. Ina schreef:

  Werken in de huishouding, gehaast alles doen in 1uur! Appartement vijf of soms zes op een dag. Heerlijk lummelen in de hangstoel relax lijkt mij dat!

  Groetjes Ina ????

 2. Lenie retera schreef:

  Na jarenlang hard gewerkt te hebben , ben ik sinds n jaar in n rustig vaarwater gekomen nl mijn pensioen
  Ik heb daar echt naar uitgekeken.
  En ik vind dat ik t wel verdiend heb om heerlijk te lummelen of te chillen .
  Onder t genot van n heerlijke pot van mijn lievelingsthee.
  En vergezeld van n goed boek.
  N heerlijk vakantiegevoel in je eigen tuin.
  En heerlijk relaxt in n mooie kleurrijke hangmat

 3. Johan Koning schreef:

  Ha Kim,
  Wat een leuk idee! Ik zou de hangmat niet voor mezelf gebruiken, maar voor mijn zoon. Zoals je ongetwijfeld via mijn blogs op Oudersonderling hebt vernomen, is hij autistisch. Hij vindt het daarom extra lekker om zich even terug te trekken. Hij schommelt graag buiten (de cadans doet het hem), maar binnen schommelen zou voor hem helemaal het einde zijn!

  (ps: weet je nog hoe ik je heb geholpen met je boek? ;-P)

 4. Wijnant Menschaart schreef:

  Deze hangmat zou perfect in mijn backpack passen zodat ik deze altijd mag delen met de locals all around the world,happiness only real when shared!

 5. Betty Jelier-Kiestra schreef:

  Ik wil heel graag de hangstoel voor mijn man, kinderen en mezelf om in te lummelen. Ik ben vanaf 1 januari weer op zoek naar werk en dat betekent zichtbaar zijn, netwerken, erop uit, kortom pieken, gevolgd door dalen, want thuiszitten zonder dat je dat wilt, is zwaar, voor mij en mijn omgeving.

 6. Mariëlle schreef:

  Op school zat ik altijd naar buiten te staren en in mijn studententijd was ik soms uren kwijt door dagdromen. In de afgelopen jaren met werk en kinderen kwam ik er niet meer toe. Nu, af en toe als ik vrij ben en kids op school zijn, ontdek ik het weer. En dan zou zo’n hangmat het nog fijner maken!

 7. Gerlinde schreef:

  Vandaag verhuizen we naar een nieuw huis, nog genoeg aan te klussen en al hard genoeg gewerkt! Lekker Lummelen in de hangmat lijkt me heerlijk!

 8. Jolanda schreef:

  Omdat ik lummelen een hardnekkig leerpunt voor me is… met een duidelijk zichtbare hangstoel kan ik er niet meer omheen!

 9. Anita H. schreef:

  Lijkt me heerlijk om daar in te “hangen”. Tijdschrift erbij, drankje. Laat de zomer maar komen (zucht)….

 10. Sonja Hubregtse schreef:

  Vaak ben ik aan ‘t dromen, over een tuin vol palmbomen. Met een grote hangmat ertussen, om bij te komen van alle klussen.
  Een gouden zon beschijnt m’n vel. Door de schaduw is ‘ie niet te fel. Ik ben al bijna ingedut, totdat ik wakker wordt geschud.
  Terug in de dagelijkse realiteit. Helaas, die palmbomen zijn geen feit! Deze prijs brengt me in tropische sferen. En ik hoef niet eens te emigreren! Daarom hoop ik dat we de hangmat winnen, dan kan het relaxen beginnen….

 11. Caroline Ritzerfeld schreef:

  Voor mijn dochter Marjolijn. Ik ben zo ontzettend trots op haar, zoveel moeten meemaken op jonge leeftijd. Maar telkens de berg weer beklommen!!! Zo’n leuke hangstoel zou geweldig staan in haar nieuwe studentenkamer. Het zou mooi zijn als zij leert lummelen tijdens het schrijven van haar scriptie in januari. Zij verdient het!
  Groetjes Caroline Ritzerfeld

 12. Elsa van Roijen-Grin schreef:

  Ha kim, Ik wil de hangstoel graag winnen om incognito te kunnen lummelen in huis. Mijn kinderen (2 en 3) laten mij namelijk alleen met rust als ik nuttig bezig ben (Was, vaatwasser, koken etc.). Zodra ik even ga zitten om te niksen, zien zij dat als opening voor weer een fantastisch moment samen. In de hangstoel ben ik dan natuurlijk heel goed en nuttig aan het schommelen. Met een beetje geluk mag ik dat zo 2 minuten alleen doen. En ik beloof dan; Zonder phone 😉 groeten Elsa

 13. Krasi Hamminga schreef:

  Ik wil hem graag, als mantelzorger zou heel goed voor mij zijn of af te toe tijd voor mijzelf te nemen en te ontspannen, een hangmat/hangstoel in de tuin zou perfect voor mij zijn. Ik ga voor mijzelf duimen :-).

 14. Sonja Hubregtse schreef:

  Wat geweldig dat ik gewonnen heb…super bedankt !! Zo blij !! Ik zou graag deze willen.. http://www.dehangmat.nl/trinidad-pine-hangstoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *