juni 9, 2020

Met affiliate marketing beginnen? Met deze tips maak je een vliegende start

Wil je met affiliate marketing beginnen, doe dat dan niet als een kip zonder kop. Anders is het vooral heel erg zonde van je tijd en energie. Lees je rustig in en bedenk een goede strategie. Dit blog gaat je daarbij helpen.

Ten eerste even een disclaimer: ik ben geen diehard expert als in ‘een marketinggenius met jarenlange ervaring’. Wel ben ik iemand die houdt van experimenteren en mijn kennis en ervaring delen met andere ondernemers.

Ik ben eind februari 2020 begonnen met geld verdienen via affiliate marketing als Moesmeisje. De eerste maand verdiende ik net iets meer dan twee tientjes, maar afgelopen maand zat ik op 82 euro. Niet slecht voor een beginner vind ik zelf. Maar voordat ik je om de oren ga slaan met veelgemaakte fouten en slimme tips, eerst uitleg over deze manier van geld verdienen.

De opbrengsten van mijn affiliate links via Bol.com

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing betekent niets meer of minder dan dat jij ergens een link plaatst naar een product of dienst en dat iemand anders een aankoop doet. Vervolgens ontvang jij geld (commissie) bij elke aankoop die via jouw link heeft plaatsgevonden. Meestal is dat een vast percentage van de verkoopprijs. Dat kan 3% zijn, maar ook meer dan 10. Dat percentage hangt af van het soort product en van het affiliate programma. Wat daar werk je vaak mee. Ik vind het een geweldige manier van een passief inkomen genereren.

Geld verdienen via affiliate marketingprogramma’s

Het makkelijkst en snelst geld verdienen met affiliate marketing doe je via een affiliate programma. Enkele bekende zijn onder andere:

-Tradedoubler
-Tradetracker
-Awin en
-Daisycon

Je schrijft je in en kiest vervolgens van welke bedrijven jij betaalde links wil plaatsen. Het is slim om eerst te bedenken welke bedrijven goed bij jouw bedrijf en dus jouw doelgroep passen en vervolgens te onderzoeken bij welk affiliate programma zij zich hebben aangesloten.

Directe samenwerking met bedrijven

Je hebt ook grote bedrijven die hun eigen affiliate programma hebben, zoals Bol.com en Wehkamp. Maar ook kleinere bedrijven kunnen jouw samenwerkingspartner worden. Zij kunnen speciaal voor jou een affiliate link aanmaken die je kunt gebruiken. Bij programma’s krijg je meestal een standaard percentage dat voor iedereen geldt.

Heb je zelf een interessant contact, dan kun je onderhandelen over het percentage. Als het bedrijf ook producten aanbiedt via affiliate links op Bol.com heb je grote kans dat ze daar nét wat boven gaan zitten, want met aankopen via hun eigen site verdienen ze meer. Het voordeel is dus dat je meer kunt verdienen per aankoop, het nadeel is dat je het bedrijf op zijn blauwe ogen moet geloven qua resultaat.

Wedden op meerdere paarden

Ik wed graag op meerdere paarden dus heb me ingeschreven Daisycon omdat Dille & Kamille daar zit en bij Bol.com. Ook heb ik pasgeleden een deal gesloten met een bedrijf waarmee ik al langer samenwerk. Ik vertrouw die marketingmedewerker dus op zijn blauwe ogen. Hij ging 1% boven het maximale percentage van Bol.com (9%) zitten, dus niet slecht. Voor de meeste producten bij Bol.com krijg ik overigens 6% (huis & tuin).

Waar zet je jouw affiliate links in?

Ook hier wed ik op meerdere paarden. Ik maak gebruik van affiliate links in:

-Mijn blogs (denk aan reviews, how to’s en leestips).
-Instagramposts- en stories (een link naar het product waarmee ik op de foto sta of waar ik over vertel)
-Youtube (in de beschrijving plaats ik een link naar de producten die in de video voorbijkomen)
-Mijn nieuwsbrief (vaak in de vorm van tips)

voorbeeld van geld verdienen met affiliate marketing in een blog over tomaten kweken

In dit blog over het kweken van tomaten in pot is deze affiliate link meer dan logisch.

De voordelen van geld verdienen met affiliate marketing

Zelf zag ik niet echt redenen om niet met affiliate marketing te beginnen. Wat ik al zei: ik ben altijd wel in voor een leuk experiment. Mijn verwachtingen waar ook niet al te hoog, dus dan word je vaak positief verrast. En dat was dus ook zo. Ik zie dus vooral voordelen aan deze manier van online geld verdienen.

Ten eerste kost het me weinig tijd. Het aanmelden bij de affiliate programma’s was zo gepiept en het plaatsen van de links is ook een eitje. En als ze er eenmaal staan, heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar (behalve natuurlijk als het product waar je naar verwijst opeens uit het assortiment is). Ten tweede help je jouw bezoekers/volgers. Tenminste als je intenties de juiste zijn. Helpen is iets wat ik gewoon heel erg leuk vind om te doen. En ik denk dat mensen dat ook wel aanvoelen.

De nadelen

Natuurlijk zijn er ook mindere kanten aan deze manier van geld verdienen.

Wachten op betaling

Zo kan het soms lang duren voordat je uitbetaald wordt. Maar heej, als zzp’er moet ik soms ook een maand op mijn centen wachten. Mij hoor je hierover dus niet piepen. Opbrengst van de affiliate links van Bol.com krijg je netjes aan het begin van elke maand uitbetaald. En met het bedrijf met wie ik samenwerk heb ik afgesproken dat ze me maandelijks een overzicht sturen en dat ik daarna mag factureren. Dikke prima.

Hoge aantallen nodig

Iets wat je wellicht tegen kan houden is dat je aardig wat bezoekers of volgers nodig hebt om echt lekker te verdienen. Op dit moment heb ik zo’n 18.000 bezoekers per maand op mijn website Moesmeisje en bijna 3.800 volgers op Instagram. Sommige video’s op YouTube gaan richting de 18.000 views. Dit helpt natuurlijk wel. Maaaar het is niet altijd zo dat alles afhangt van de aantallen. Jouw bezoekers en volgers moeten vooral heel erg betrokken zijn. Dat is belangrijker dan aantallen.

Do’s and don’ts als je met affiliate marketing wil beginnen

Hoe zorg je nou dat affiliate marketing voor jou gaat werken? Wat moet je vooral niet en wél doen? Ik geef je een paar tips, gebaseerd op mijn eigen ervaringen en die van ondernemers die ik ken. Misschien is het allemaal voor de hand liggend, maar ik geef je toch even een opsomming:

Zoek jouw niche

De slimste manier om betrokken bezoekers en volgers te krijgen is door je te richten op een niche. Zo heb ik met Moesmeisje niet gekozen voor moestuinieren in het algemeen. Nee ik blog en vlog over moestuinieren in de stad. In een klein tuintje of op balkon. Biologisch. Mensen weten: als ik daar iets over wil lezen of zien moet ik bij Kim zijn. Want daar krijg ik tips over welke potten en bakken ik daarvoor kan gebruiken, welke moestuinboeken ik kan lezen, welke potgrond en moestuinvoeding fijn is en waar ik mijn biologische zaden kan kopen.

Denk dus goed na over wie jij wil aanspreken met jouw content. En zorg dat ze krijgen waar ze naar op zoek zijn. Zo krijg ik regelmatig vragen van volgers op Instagram. Die gebruik ik om te bepalen welke blogs en vlogs ik maak en welke producten ik daarin promoot.

Zorg dat je vindbaar bent

Je kunt nog zulke geweldige content hebben, als mensen die niet vinden, heeft affiliate marketing weinig zin. Je zult toch bezoekers/volgers moeten hebben. Wil je dat jouw blog of YouTube-video gevonden wordt? Maak hem dan SEO-proof en zorg dat hij zo hoog mogelijk in Google komt te staan. Daarvoor is zoekwoordenonderzoek doen belangrijk. Op die manier weet je waar mensen naar op zoek zijn. Ik pas dat zelf heel consequent toe bij mijn blogs en video’s. Ook op sociale media is het slim om je content te optimaliseren voor zoekmachines. Dat doe je onder andere door het slim gebruiken van hashtags.

affiliate links bol.com

Ik kreeg veel vragen van volgers welke moestuinboeken ik fijn vind. Dus maakte ik een handig overzichtje. Hier staan dus 11 affiliate links in. Een uitzondering, maar op deze manier is het niet storend.

Wees geloofwaardig

Ik moestuinier biologisch. En dus ben ik heel streng in welke producten ik via al mijn kanalen promoot. Voor mij geen producten met kunstmest of allerlei gifstoffen. Ik ga er vanuit dat mensen mij volgen en mijn site bezoeken omdat ze dezelfde interesse hebben als ik. Ik promoot dus alleen producten waar ik echt achtersta. En die ik zelf gebruik of zou gebruiken. Maar het liefst het eerste.

Als mensen mij op Instagram producten van Ecostyle of Cellmax Nutrients zien gebruiken en op mijn blog en in mijn YouTube-video’s prijs ik die producten ook aan, dan klopt mijn verhaal. En dat is belangrijk.

Zeg niet overal ‘ja’ op

Dit borduurt voort op het punt hierboven. Er zijn influencers die de meest onlogische producten promoten. Denk aan mensen die veel met inrichting en interieurstyling doen en dan opeens een tandpasta promoten.

Ik zou daar als volger wel mijn bedenkingen bij hebben. Huh? Tandpasta? Wat heb ik daaraan? Hoezo help je mij daarmee verder? Ik zou dan al snel het gevoel krijgen dat die ander alleen maar bezig is met zo makkelijk mogelijk geld verdienen. Ik krijg liever een tip over goede verf voor op de muur of waar ik dat mooie bed kan kopen.

Sla niet door met het plaatsen van links

Misschien ken je ze wel: SEO-teksten die vol staan met de zoekwoorden waar de schrijver op wil scoren. Onleesbaar en bloedirritant. Ja nu weet ik wel dat je pagina gaat over houtkachels of bikini’s. Hetzelfde geldt voor affiliate links in jouw tekst. Don’t overdo it. Geef jouw lezer of kijker niet het gevoel dat hij/zij middenin een reclameblok is beland.

Denk goed na welke link op welke plek logisch aanvoelt voor de lezer/kijker. Ga niet spammen. Zelf probeer ik niet meer dan drie affiliate links in lange blogs te plaatsen. Op YouTube promoot ik meestal 1 product en soms 2 producten, maar dan wel van 1 bedrijf. Bijvoorbeeld grond om in te zaaien en potgrond voor daarna.

Wees transparant

Behalve dat je niet wilt spammen is het ook belangrijk dat je transparant bent over je affiliate marketing. Net zoals je op Instagram neerzet dat je bericht gesponsord is (je krijgt er een gratis product voor) of je ervoor betaald krijgt, is het slim dat met affiliate marketing ook te doen.

Houd vol en blijf consequent links plaatsen

Een andere belangrijke: geef niet te snel op. Ik had de mazzel dat ik begon op het moment dat het moestuinseizoen losbarstte. Mijn bezoekersaantallen stegen van 3.500 naar 18.000 in een paar maanden tijd, mijn volgers op Instagram van 2.500 naar 3.800 en mijn YouTube-abonnees van 300 naar nu bijna 1.000. En dat zag ik meteen terug aan mijn opbrengsten. Die stegen ook netjes mee.

Maar zo gaat het natuurlijk niet altijd. En ook ik weet dat ergens in september het grote cashen weer even tijdelijk stilligt. De kunst is om ook dan content te blijven delen met daarin affiliate links. Want al die blogs, video’s etc zijn er volgend moestuinseizoen ook nog en dan kan ik er alsnog lekker aan verdienen.

Maak tijdloze content

Aanhakend op wat ik hierboven schreef: wees slim en maak naast actuele content ook altijd tijdloze content. Dat probeer ik met Moesmeisje ook te doen, ook al is een groot deel van de onderwerpen toch seizoensgebonden. Daar moet ik me bij neerleggen. Maar ik probeer er wel zoveel mogelijk rekening mee te houden. Met een beetje creatief nadenken verzin ik altijd wel weer een paar onderwerpen die tijdloos zijn. Eén keer schrijven of maken en de komende jaren kun je er geld mee verdienen. Ideaal toch?

Foto van tijdloze content op de website van Moesmeisje. Zo kun je slim geld verdienen met affiliatie marketing.

Dit onderwerp is in alle jaargetijden relevant. Uiteraard heb ik daar ook een affiliate link instaan.

Dit was zo’n beetje alles wat ik de afgelopen tijd heb geleerd over het gebruiken van affiliate links. Voor mij is het gewoon een leuk extra zakcentje dat ik gebruik om mee te beleggen. Je moet ergens beginnen:-)

Nuttige boeken

Wil je meer lezen over oa. affiliate marketing, het maken van goede content en sociale media? Dan kun je eens in deze boeken neuzen:
Wil je weten aan welke boeken ik als ondernemer heel veel heb gehad? Lees dan mijn blog ‘Inspirerende boeken voor ondernemers: 9 tips. 

Deel jouw tips over affiliate marketing

Ben je zelf ook al een tijdje bezig met affiliate marketing en heb jij nog tips en tricks waar je andere ondernemers mee kunt helpen? Deel ze vooral in een reactie onder dit blog!

Fotocredits hoofdfoto’s: Unsplash. 

 


Creatieve-tekstschrijver-Kim-