februari 16, 2019

Ondernemer zijn: de voor- en nadelen op een rij

Het kan soms best spannend zijn om te besluiten ondernemer te worden. De twijfel slaat toe: is het wel iets voor mij? Om je een beetje te helpen, vertel ik je over de voor- en nadelen van het ondernemerschap.

Mijn besluit om zelfstandig ondernemer te worden, nam ik niet van de ene op de andere dag. Ik had een vaste baan van 36 uur in de week, waar ik het prima naar mijn zin had. Toch droomde ik vanaf begin 2013 regelmatig over het hebben van een eigen tekstbureau. Dus in juni van dat jaar, nam ik de stap om me in te schrijven bij de Kvk: Tekstbureau KimTikt was geboren. Opeens had ik een eigen onderneming, woehoeeee!

Lastig combineren

De eerste tijd deed ik wat kleine klusjes naast mijn gewone baan. Toen dat er meer werden, merkte ik dat het toch wel erg zwaar werd. Ik was ook in het weekend aan het werk en had nooit meer echt vrij. Dus besloot ik in 2014 mijn werkdagen terug te schroeven van 4 naar 3. Dat heb ik een tijd volgehouden. Ik vond het echter alsnog lastig, want ik was totaal niet flexibel en kon alleen op vrijdag en maandag voor KimTikt werken.

100% ondernemer

En toen gebeurde er iets wat me precies het juiste zetje gaf: mijn werkgever ging reorganiseren en bood interessante vertrekregelingen aan mensen die vrijwillig hun biezen wilden pakken. Ik dacht meteen ‘dit is mijn kans!’ en nam ontslag. En dus werd ik in maart 2015 volledig zelfstandig ondernemer. Spannend! Ik heb er tot nu toe nog geen seconde spijt van gehad. Maar ik ben natuurlijk niet jij. En het is heus niet altijd leuk en makkelijk.

Om je een beetje inzicht te geven in het hoe en wat, deel ik met jou mijn ervaren voor- en nadelen van ondernemerschap. Zo weet je enigszins wat je te wachten staat. En dat maakt het besluit hopelijk wat makkelijker.

Voordelen van ondernemen

Ik begin met de voordelen van het ondernemerschap, want voor mij wegen die zwaarder dan de nadelen. Anders was ik uiteraard wel gestopt;-).

1. Vrijheid

Dit is voor veel mensen dé belangrijkste reden om ondernemer te worden. De vrijheid om alleen klussen aan te nemen waar je blij van wordt, maar ook je eigen week en dag in te delen. En als jouw werk niet locatiegebonden is, ook de vrijheid om te werken waar je maar wilt. Voor mij is dit inderdaad een van de grote voordelen. Het ondernemerschap geeft me de ruimte om pas om 10.00 uur te beginnen met werken en daarvoor eerst te sporten. Ik beslis zelf wanneer ik mijn laptop dichtklap en hoef geen toestemming aan mijn baas meer te vragen of ik op vakantie mag.

Voor- en nadelen ondernemerschap

Zowel in mijn automatische mailbeantwoorder als op mijn voicemail en Google Mijn Bedrijf heb ik mijn ‘openingstijden’ staan.

2. Minder werken

Het ligt natuurlijk aan de branche waarin je werkt, maar ik kan met 16-20 declarabele uren per week net zo veel verdienen als destijds met 36 uur in de week. Ik bepaal namelijk zelf mijn tarief en niet mijn werkgever. Wat een gigantische luxe! Bovendien werk ik thuis en ben ik daar stukken productiever dan op het werk. Ik ben minder snel afgeleid (behalve af en toe door de cavia’s die gillen om eten en de konijnen die achter hun voerbal aanrennen). Niemand die me een vraag stelt als ik net heel geconcentreerd bezig ben en geen urenlange vergaderingen waar ik het nut vaak niet van inzag.

3. Afwisseling

Ik houd zelf niet zo van routine, dan ga ik me stierlijk vervelen. Ik word dus ontzettend blij van de veelzijdigheid aan klussen die ik binnenhaal. Vroeger schreef ik alleen artikelen voor het personeelsblad van mijn werkgever. Nu schrijf ik SEO-teksten en blogs voor andere zelfstandig ondernemers en bedrijven, houd ik interviews voor allerlei soorten magazines (van Vriendin tot het personeelsblad van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en maak ik jaarverslagen en promotie-teksten. Never a dull moment.

Tip: drink eens een kop koffie met een zelfstandig ondernemer en laat diegene vertellen over zijn/haar ervaringen. Vertel waar je over twijfelt. Het kan je helpen met je besluit.

4. Creativiteit

Dit is voor mij ook een zeer belangrijk voordeel van het ondernemerschap: ik kan mijn creativiteit veel beter kwijt. Ik houd ervan om dingen soms net wat anders te doen dan gangbaar. Kijk alleen al maar naar mijn website. Die is niet bepaald standaard. Hij is helemaal mij. Ik kan als ondernemer helemaal mijn eigen stijl volgen. En ik trek daardoor opdrachtgevers aan die bij mij passen. Die het fijn vinden dat ik met gevoel schrijf. Die het beste in mij naar boven halen.

5. Complimenten

Ik weet natuurlijk niet hoe dit bij jou zit, maar ik kreeg op mijn werk wel eens complimenten, maar niet al te vaak. De neiging van werkgevers is toch vaak om aan te kaarten wat er niet goed gaat. Hoe anders is dat nu. Ik krijg zo ontzettend vaak enthousiaste reacties van opdrachtgevers. En natuurlijk laat ik daar mijn zelfvertrouwen niet vanaf hangen, maar het doet me ontzettend goed. Het motiveert als een tierelier. Je zit dan echt met een ander gevoel achter je bureau.

Voor- en nadelen van ondernemerschap

Dit soort berichten. Daar word je toch blij van!

Ok, je raadt het al… Het is tijd voor de andere kant van het ondernemerschap. De minder leuke. Want ik ben eerlijk: die is er ook gewoon.

De nadelen van ondernemerschap

1. Scheiding werk en privé

Dit is voor mij denk ik de allerlastigste. Vroeger sloot ik mijn computer op het werk af, gooide de deur dicht en yeah het was avond of weekend! Tijd voor mijn privéleven. Nu is die scheidslijn tussen werk en privé veel kleiner. Ik kan mijn mail altijd bekijken en sommige opdrachtgevers bellen ook gewoon in de avond of in het weekend (ik neem dan overigens bijna nooit op. Op mijn voicemail horen ze mijn werkdagen- en tijden).

Ook merk ik dat ik in mijn hoofd vaker met mijn werk bezig ben (ik ben soms iets té enthousiast). Zo tik ik dit blog op zaterdagavond (oeps). Het is dus oppassen dat je niet altijd aan het werk bent.

2. Onzekerheid

Ik heb hier zelf niet zo’n last van omdat ik een buffer op mijn spaarrekening heb, maar ik hoor hier veel ondernemers over. Ondernemen brengt financiële onzekerheid met zich mee. Je weet nooit van tevoren hoeveel opdrachten je binnenhaalt en niet iedereen betaalt op tijd. Daar moet je wel tegen kunnen. Na 5 jaar ondernemen heb ik ondertussen het vertrouwen dat ik altijd genoeg werk heb, sterker nog, ik moet vaak ‘nee’ zeggen. Dus over het binnenhalen van genoeg werk, maak ik me eigenlijk geen zorgen. Maar dat kan natuurlijk, zeker in het begin, ook anders zijn.

Leestip: Het blog De 5 d’s van succesvolle ondernemers’

3. Eenzaam

Ik kan ontzettend goed alleen zijn, dus thuiswerken vind ik persoonlijk echt heerlijk. Maaaar tegelijkertijd ben ik ook een sociaal dier. Ik houd van mensen en van lachen met elkaar. Dat deed ik het op werk dus ook vaak. En tsja, dat lachen is nu echt een stuk minder. Ik vind mezelf best geestig op zijn tijd, maar echt lachen, gieren en brullen zoals ik op mijn werk deed, is er niet bij in mijn uppie. Dat moet ik dus bewust privé opzoeken. Net zoals ik bewust andere zzp’ers opzoek om af en toe mee te sparren.

Sommige mensen, ik gelukkig niet, voelen zich echt eenzaam zonder collega’s om zich heen. Dat kun je gelukkig oplossen door gezamenlijk een werkplek te huren. Zat mogelijkheden.

4. Administratie

Ja, dit is echt wel een minder onderdeel van het ondernemerschap als je het mij vraagt. Offertes maken, facturen versturen, BTW-aangifte doen, je omzet en kosten bijhouden. Het is niet mijn favoriete onderdeel van het ondernemen. Ik heb dus meteen een boekhouder ingehuurd om die belastingaangiftes te doen. En gelukkig heb je tegenwoordig allerlei boekhoudprogramma’s om je administratie in bij te houden en offertes en facturen te maken. En dan heb je nog het fenomeen van de virtuele assistent. Ook het overwegen waard.

Vraag? Stel ‘m gerust

Ik denk dat dit voor mij wel de belangrijkste voor- en nadelen van het ondernemerschap zijn. Hopelijk heeft het je wat meer inzicht gegeven en helpt het jou in het maken van de juiste keuze. Voor mij was er niet echt een reden om het niet te doen. Ik dacht gewoon ‘als het niet bevalt, zoek ik weer een andere baan’. Meer heej, jij bent niet ik, dus maak jouw eigen afweging. Er is geen goed of fout. Succes met je besluit!

Heb je een vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter. Ik help je graag verder.

Fotocredit: Michael Coghlan

Meer inspiratie als je begint met ondernemen? Alstu:

 


Creatieve-tekstschrijver-Kim-