augustus 6, 2020

Passief inkomen genereren met jouw content? Met deze tips gaat je dat lukken

Passief inkomen. Tot voor een paar jaar terug had ik er nog nooit van gehoord. En nu geniet ik er zelf van. Wil jij ook een passief inkomen genereren met jouw blog, YouTube-kanaal of andere content? Ik laat je verschillende mogelijkheden zien en geef praktische tips uit mijn eigen praktijk.

Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik net een overzicht van het Bol.com partnerprogramma gehad. Ik heb deze maand 64,22 euro exclusief btw verdiend. Met YouTube verdien ik sinds een week geld en staat de teller op 17,46 dollar. Geen idee op welk bedrag ik ga eindigen deze maand. Zoals je aan de bedragen kunt zien, is het niet zo dat ik bakken met geld binnensleep met dat passief inkomen. Het is vooral een leuk extra zakcentje dat ik elke maand beleg. Maaaaar, ik ben nog maar net begonnen. Ik verwacht dat deze bedragen nog wel zullen stijgen.

Passief inkomen genereren met Bol.com

Mijn inkomsten bij Bol.com sinds de start

Voordat ik je om de oren ga slaan met allerlei tips en trucs eerst even wat uitleg over passief inkomen.

Wat is passief inkomen?

Want wat is passief inkomen eigenlijk? Passief inkomen is zoals de naam al doet vermoeden inkomen dat weinig tot geen moeite kost om te verdienen en te behouden. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; daar ben ik het dus eigenlijk helemaal niet mee eens. Er gaat namelijk wel degelijk een flinke tijdsinvestering aan vooraf. Meestal dan. En misschien ook wel een investering in geld.

Dus staar je niet blind op die paar geluksvogels die met twee vingers in hun neus hun passief inkomen verdienen. Die driekwart van het jaar met hun bibs op een of ander ver weg-strand liggen, terwijl ze op hun telefoon bijhouden hoeveel duizenden euro’s er nu weer zijn binnengestroomd vandaag. Ik wil je niet ontmoedigen. Want jij kunt natuurlijk gewoon zo’n geluksvogel worden. Maar een beetje verwachtingenmanagement leek me wel handig.

Nu je weer met beide benen op de grond staat, ben je vast nieuwsgierig hoe je zo’n passief inkomen kunt genereren.

Verschillende manieren om passief inkomen te creëren

Een passief inkomen creëren kan op tig verschillende manieren. Denk maar eens aan een vastgoedinvesteerder die huizen opkoopt en deze met veel winst weer verkoopt of er voor een flinke smak geld huurders in laat wonen. Beleggen in aandelen is nog zo’n voorbeeld. Of je auto verhuren. In dit blog richt ik me echter op een passief inkomen genereren via jouw content.

Affiliate marketing

Dit is een manier van passief inkomen verdienen waar ik sinds maart 2020 mee bezig ben. Ik heb een succesvolle website over moestuinieren (www.moesmeisje.nl). In mijn blogs maak ik gebruik van affiliate marketing. Hoe ik dat precies doe en welke tips ik daarvoor heb kun je lezen in mijn blog ‘Met affiliate marketing beginnen? The do’s and don’ts’.

Maar kortgezegd houdt dit het volgende in: ik plaats links naar producten. Als bezoekers via die links aan aankoop doen, krijg ik daar een commissie voor. Bijvoorbeeld via Bol.com, maar ik heb ook een individuele samenwerking met een bedrijf. Ook heb ik me bij andere partnerprogramma’s zoals Daisycon aangemeld, maar eerlijk, daar moet ik me nog in verdiepen. Iets waar ik de komende tijd mee aan de slag ga.
Net zoals affiliate marketing via mijn nieuwsbrief, Pinterest en Instagram. Want ook dat kan gewoon.

Sinds kort ben ik ook op KimTikt.nl gestart met affiliate marketing (zoals je aan het einde van dit blog gaat merken, want dan krijg je nog wat handige leestips van me).

YouTube

Met Moesmeisje heb ik ook een eigen YouTube-kanaal. Onlangs was het zover: ik had meer dan 1.000 abonnees en 4.000 kijkuren. En dat betekende dat ik me kon aanmelden voor hun partnerprogramma om een passief inkomen op te bouwen. Whoop! Ik heb meteen de optie aangezet om advertentie-inkomsten te genereren en een week later was dit het resultaat.

Passief inkomen genereren met YouTube

Niet slecht voor een kanaal met op het moment van schrijven slechts 1.350 abonnees (en alweer dalende kijkcijfers omdat het moestuinseizoen op zijn einde loopt).

In de beschrijving van mijn YouTube-video’s zet ik trouwens ook nog affililate links naar de producten die ik gebruik. En sinds kort betalen bedrijven mij als ik hun product in mijn video laat zien. Het kost me niet veel extra werk en het verdient best lekker.

E-book

Hier ga ik binnenkort mee aan de slag. Ik ga een simpel e-book maken over het maken van een moestuinplan. Dat verkoop ik straks via mijn site, nieuwsbrief en sociale mediakanalen.

Een echt boek of een dik e-book schrijven kan natuurlijk ook, maar of je dat nog als passief inkomen kan zien, is maar de vraag. Het vergt een behoorlijke tijdsinvestering en als je het laat drukken ook flink wat centen. Veel mensen uit mijn netwerk moeten eerlijk bekennen dat het weinig tot niets oplevert in verhouding tot de investering.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het schrijven van een boek geen nut heeft, voor je autoriteit kan het zeker de moeite waard zijn, maar verwacht geen gouden bergen. Dus ik ga voorlopig voor een simpel e-book met daarin informatie die voor een groot deel ook al gewoon op mijn site te vinden is, maar dan netjes gebundeld.

Online programma/cursus

Ook hier kan flink wat tijd in gaan zitten, maar als dat programma of die cursus eenmaal staat en je verkoopt hem voor aardig wat centen online, dan kan de winst in tegenstelling tot een boek toch best snel oplopen. Ook iets wat het uitzoeken waard is dus. Ik zie voor mezelf wel een beginnerscursus moestuinieren voor me waarin ik gebruik maak van content die er al is, zoals mijn blogs, webpagina’s en video’s. Die tover ik op een slimme manier om tot cursus en dan laat dat passief inkomen maar binnenstromen;-)

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om een passief inkomen te generen, maar dit waren wat voorbeelden waar ik ervaring mee heb of in de toekomst mee aan de slag wil.

Waar moet je op letten?

Toen ik met affiliate marketing begon, had ik zo mijn twijfels of ik dat wel moest doen. Wat als mijn lezers zich zouden storen aan die links naar producten op Bol.com? Wat als ze mij als een geldwolf zouden zien? Of een nepperd. Gelukkig was mijn angst ongegrond. Ik heb er nog nooit een opmerking over gehad en mijn passief inkomen blijft gewoon lekker binnenstromen.

Ik denk om een paar belangrijke redenen:

Ik bied meerwaarde

Voordat ik geld verdiende met mijn content had ik vooral op Instagram al een aardige ‘fanbase’. Ik gaf en geef veel nuttige tips waar beginnende moestuiniers écht wat aan hebben. Vaak ook over producten waar ik helemaal niets mee verdien. Ik deel mijn kennis gewoon graag en wil mensen vooral verder helpen. Ik krijg regelmatig berichten van volgers dat ze mijn tips zo waarderen en dat het zo leuk is dat ik altijd antwoord geef als ze een vraag hebben.

passief inkomen creëren met Instagram

Hier word ik oprecht blij van: Instagramvolgers die ik heb kunnen helpen.

Ik ben geloofwaardig

Ik tuinier biologisch. Dat betekent dat ik geen gif en kunstmest gebruik. Ik sla regelmatig verzoeken van bedrijven af. Bij mij geen reclame voor tuinposters (ik haat die dingen, sorry), bloembollen waar gif in zit of producten die totaal niets te maken hebben met mijn missie: duurzaam en groen leven. De producten die ik aanprijs, gebruik ik altijd zelf of ik sta er dubbel en dwars achter.

Ik sla niet door

Ik zou heel hebberig in elk blog 10 affiliate links kunnen zetten, maar ik wil dat het natuurlijk leest en overkomt. Ik beperk me dus meestal tot ongeveer 2 links (behalve als ik leestips geef, dan kunnen het er wat meer zijn). Wil ik toch een keer flink wat links in een blog? Dan maak ik er een lijstjes-blog van. Op die manier weten mensen dat ze een lijst kunnen verwachten en is het niet storend. Ik doe dat echter niet te vaak en alleen als het ook echt nut heeft.
Zo schreef ik voor KimTikt een blog met daarin een lijst van inspirerende boeken voor ondernemers. Stuk voor stuk boeken die ik zelf heb gelezen en waar ik veel aan heb gehad.

Passief inkomen opbouwen: geduld geduld

Hopelijk heb je wat aan deze tips voor het genereren van een passief inkomen. Wat ik je nog graag wil meegeven, net zoals bij de rest van ondernemen: geef niet te snel op. Je kunt geluk hebben, maar meestal gaat het gewoon niet zo snel. Ik heb ook een jaar geïnvesteerd in het maken van YouTube-video’s voordat ik dat vinkje voor advertenties mocht aanzetten. Met Instagram ben ik nu 3 jaar bezig en met mijn site 2 jaar. Bouw gewoon lekker door aan jouw bedrijf en content. Doe wat je leuk vindt en dat geld verdienen komt dan vanzelf wel. Soort van dan, want je zult er wel je best voor moeten doen. Succes! En heb je nog vragen, laat gerust een reactie achter!

Leestips

Oh ja en wil je nog wat fijne boeken over het verdienen van een passief inkomen. Hier heb je een lijstje. Met affiliate links;-)

Fotocredits: Unsplash en eigen screenshot. 


Creatieve-tekstschrijver-Kim-