januari 7, 2016

Rode oortjes en hete curry

Wie denkt dat Thaise, boeddhistische monniken de hele dag braaf in lotushouding aan het mediteren zijn, heeft het mis. Ook zij zitten wel eens met rode oortjes in hun heilige tempel.

Daar zit ik dan, op een gare schakelbrommer. 23 jaar, net afgestudeerd en met een vriendin een half jaar aan het backpacken door Zuidoost-Azië. Iedereen rijdt daar op een schakelbrommer, dus wij ook. Dat ik nog nooit op zo’n ding heb gezeten, mag de pret niet drukken. Thuis had als ik tiener een opgevoerde snorfiets, dus een schakelbrommer met vriendin achterop (zij durfde zelf niet te rijden), kan ik ook wel aan. Het is even wennen. De eerste dagen schakel ik terwijl ik wil toeteren en andersom. Maar met een beetje oefenen, crossen we op een gegeven moment overal naartoe. Zo ook die warme dag in januari 2001.

Verdwaald

We zijn in Chiang Rai, een plaatsje in het noorden van Thailand. De dag ervoor hebben we 80 kilometer afgelegd op onze brommer om een waterval in de jungle te zien. Recht door het platteland heen, met prachtige rijstvelden. Vandaag willen we naar de zogenaamde Buddha Cave. Gewapend met een plattegrondje gaan we op pad. Zoals zo vaak lijkt de plattegrond niet te kloppen of hebben wij gewoon geen kaas gegeten van kaart lezen. Google Maps bestaat helaas nog niet.

Meneer de president

We laten ons echter niet uit het veld slaan en laten de grot voor wat hij is. We besluiten recreatief te brommeren. Ook leuk. Als we even stoppen om een foto van de zoveelste tempel te maken, wenkt een enthousiaste monnik ons naar binnen. Hij noemt zichzelf de ‘president’ . En zoals het een echte president betaamt laat hij ons op audiëntie komen. Samen met hem en twee andere grinnikende monniken zitten we aan een tafel. We krijgen een heus welkomstcadeau: een tandenborstel en tandpasta. Ok dan.

Hitsige monniken

Als we een kalender aan de muur zien hangen met schaars geklede westerse vrouwen erop, krijgen we het vermoeden dat deze monniken het niet zo nauw nemen met hun boeddhistische bestaan. We hebben het bij het rechte eind. De president blijft erop hameren dat wij hem foto’s van onszelf geven. Die hebben we gelukkig niet bij ons. Onze adressen zijn ook goed. Mmmmm, nee. Niet getreurd denkt meneer de president. Dan gaan we toch met z’n allen op de foto? Ingeklemd tussen de ietwat hitsige mannetjes die drie koppen kleiner zijn, laten we ons vastleggen op de gevoelige plaat.

Hete Thaise curry

Giechelend en ook wel opgelucht verlaten we even later de tempel, de monniken met rode oortjes achterlatend. Tijd voor lekkere hete Thaise curry.

Ingrediënten (voor 2 personen)

• Twee eetlepels groene of rode curry pasta (van Koh Thai)

• 165 ml kokosmelk

• Heel bakje kleine, groene asperges

• 1 rode paprika

• Half bakje sugarsnaps

• Half bakje cherrytomaatjes

• 150 gram grote wokgarnalen of eventueel kipfilet

• Handje ongezouten cashewnoten

Doen

Doe wat oosterse wokolie in een wok of hapjespan. Bak de twee eetlepels Thaise currypasta kort.

Voeg de asperges, sugarsnaps en paprika toe. Roerbak ze een paar minuutjes en voeg dan de kokosmelk en cherrytomaatjes toe. Laat het rustig sudderen totdat de saus een beetje ingedikt is. Thaise Curry mag wat dunner blijven. Voeg als laatste de garnalen toe en laat ze gaar worden.

Serveer de Thaise curry in leuke diepe schaaltjes. Strooi er op het laatst wat cashewnoten overheen voor een extra bite. Lekker met Thaise pandanrijst.

Zijn dit niet genoeg groenten? Dan kun je er ook nog paksoi of bimi doorheen doen. Smakelijk!

Fotocredit tempel: Stefan Fussan

 


Creatieve-tekstschrijver-Kim-