maart 27, 2016

Suikervrije appeltaart die heerlijk zoet is

Bestaat dat? Een suikervrije appeltaart die te eten is? Die ook geen meel, melk, boter en ei bevat? Ja hoor! En om het nog mooier te maken: binnen tien minuten staat hij in de oven. 

Natuurlijk gaat er niets boven de ouderwetse appeltaart van mijn moeder: met roomboter, witte bloem, melk, ei en zoveel suiker dat het glazuur van je tanden springt. Ik word blij van de appeltaart van mijn moeder. En dus zal ik zo’n enorm stuk met slagroom (we zijn tenslotte bourgondische Brabanders) nooit afslaan. Gelukkig woon ik zelf niet meer in Brabant want mijn moeder bakt elke week zo’n heerlijke taart.

Minder suiker eten

Ik heb mijn liefde voor bakken dus niet van een vreemde. Helaas ben ik gezegend met een enorme gevoeligheid voor suiker en vet. Ik zit na de appeltaart van mijn moeder gegarandeerd binnen vijf minuten op de wc. Dat heb ik er overigens graag voor over. Begrijp me niet verkeerd. Helaas moet ik mijn suikerinname wel zoveel mogelijk beperken nadat ik jaren geleden bij de dokter belandde. Als ik niet op tijd suiker at trilden mijn vingers als een gek en was ik doodnerveus, wat even later omsloeg in de neiging om iedereen die in mijn buurt kwam neer te maaien. Conclusie van de huisarts: ik at teveel geraffineerde suikers. En dus ging ik op zoek naar gezondere alternatieven om mijn behoefte naar zoet te bevredigen. Ondertussen ben ik daar behoorlijk bedreven in.

Recept suikervrije appeltaart

Een van mijn favorieten recepten is die van de suikervrije appeltaart. Ik was een beetje sceptisch toen ik het recept voor het eerst probeerde. Suikervrije appeltaart van havermout? Gezoet met dadel, kokos en banaan? Mmmm. Zou dat wel te eten zijn? Ik kan je melden: ja het is te eten. Sterker nog: het is zo lekker dat ik de taart binnen 24 uur op heb. In mijn eentje. Gelukkig hoef ik op de calorieën niet te letten. Wil jij ook zo’n lekkere suikervrije appeltaart maken? Dat kan!

Ingrediënten:

  • 90 gram havermout
  • eventueel twee eetlepels amandelmeel
  • 2 grote, rijpe bananen (hoe rijper hoe beter)
  • 5 verse dadels (zonder glucosesiroop)
  • 1 appel
  • flink wat kaneel (naar eigen smaak)
  • flink wat kokosrasp (naar eigen smaak)
  • wat noten ter garnering

Zo maak je hem:

Schil de appel en snij in kleine stukjes. Gooi er een klein beetje kaneel overheen en laat even intrekken. Prak de banaan met een vork of hutspotstamper tot een gladde massa. Doe de havermout, het amandelmeel, kokos, rest van de kaneel erbij en roer door elkaar met een lepel. Ontpit de dadels en snij ze in kleine stukjes. Doe ze samen met de appelstukjes door het beslag. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier en verdeel het mengsel. Strijk het glad met een lepel. Doe er ter garnering wat noten overheen. Zet de taart in een voorverwarmde oven (190 graden) en bak hem in 25 minuten gaar. Je kunt eventueel ook nog noten door de taart doen. Dan wordt hij wel nog machtiger.

Eet smakelijk!

Tip: je kunt het beslag (zonder of met de appel) ook verdelen in zes tot negen porties en er koekjes van bakken. Zet ze dan wel iets minder lang in de oven. 18-20 minuten is genoeg. Ik gooi er dan altijd nog wat gehakte noten doorheen.

En? hoe vond je ‘m?

Ik ben benieuwd wat je van deze suikervrije appeltaart vond. Laat je het me weten? Als je nog een ander lekker suikervrij taartrecept hebt, mag je me dat ook laten weten!


Creatieve-tekstschrijver-Kim-