december 1, 2015

Tien inspirerende vrouwen op een rij

Mooi zijn tijdens een missverkiezing is leuk, maar persoonlijk zie ik liever verkiezingen voor de meest inspirerende vrouw. Hierbij dus alvast mijn voorselectie van tien inspirerende en dus mooie vrouwen.

Over minder dan een maand staan ze tijdens de Miss World verkiezingen weer op het podium: de meest mooie vrouwen van de wereld. Ik kan niet ontkennen dat het stuk voor stuk mooie vrouwen zijn, maar echt inspirerend vind ik het allemaal niet. Nee, doe mij maar vrouwen die laten zien dat je ook op een heel andere manier mooi kunt zijn. Door te vechten voor vrouwenrechten, zich in te zetten voor natuurbehoud of als meisje uit een achterstandsbuurt op te klimmen tot de beste tennisspeelster van dit moment. Dit is mijn persoonlijke miss verkiezing:

1. Malala Yousafzai

Deze Pakistaanse kinderrechtenactiviste en dochter van een leraar, kreeg in 2014 als jongste persoon ooit de Nobelprijs voor de Vrede. Ze was toen 17 jaar. Nog maar elf jaar was Malala toen ze bekend werd door haar blog voor de BBC over het leven in de Swatvallei onder de heerschappij van de Taliban. In 2012 pleegde de Taliban een gerichte aanslag op haar terwijl ze met de bus terugkeerde van school. Ze raakte zwaargewond aan haar hoofd en hals door een kogel. Malala werd na het verwijderen van de kogel naar Engeland overgebracht en daar verder behandeld, waarna ze haar strijd om meisjes naar school te laten gaan gewoon voortzette. Als dat geen girlpower is!

2. Angelina Jolie

Met haar filmcarrière, zes (!) kinderen en haar inzet voor vluchtelingenorganisatie UNHCR mag je Angelina met recht een superwoman noemen. Ze heeft ondertussen in meer dan twintig landen bezoeken gebracht aan opvangcentra en vluchtelingenkampen en lobbyt regelmatig in het Amerikaans Congres. Privé heeft ze aardig wat te verduren gehad. In 2013 vertelde Angelina openhartig over het feit dat ze haar borsten preventief had laten verwijderen omdat ze belast is met een mutatie van het BRCA1-gen. Hierdoor had ze een grote kans kanker te krijgen. Twee jaar later liet ze om dezelfde reden ook haar eierstokken verwijderen. Hiermee was deze heldin een grote steun voor andere vrouwen die met dit heftige besluit worstelen.

3. Hillary Clinton

Na een tijdje in de ‘schaduw’ van haar man, ex-president Bill Clinton, te hebben gestaan heeft deze sterke vrouw nu zelf een politieke carrière waar je u tegen zegt. Toen haar man Bill president van de VS werd, zette ze haar eigen ambities opzij om jarenlang first lady te zijn. Vervolgens ging haar man onder het oog van de hele wereld vreemd met stagiaire Monica Lewinsky. Au! Hillary bleef desondanks bij haar man en werd- na zijn vertrek als president- senator van New York en vervolgens minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama. Nu doet ze na een mislukte poging in 2008, opnieuw een gooi naar het presidentschap. Eat that Bill! En dan straks natuurlijk een knappe jonge stagiair aannemen.

4. Jane Goodall

Deze Engelse antropologe en biologe kennen we natuurlijk vooral van de chimpansees. Nadat ze in de jaren 50 als secretaresse met een antropoloog meeging naar Kenia, haalde ze zonder ooit gestudeerd te hebben in 1965 haar doctoraat in de ethologie. Veertig jaar lang bestuurde deze avontuurlijke dame het leven van chimpansees. Ze gaf de apen die ze bestudeerde geen nummers, maar namen. Iets wat destijds heel ongebruikelijk was en voor de nodige opschudding zorgde. Later werd dat heel normaal. Er zijn vele films en documentaires over Jane en haar chimpansees gemaakt. Ondanks haar hoge leeftijd zet deze krasse dame zich nog steeds in voor mensapen en het behoud ervan en geeft ze over de hele wereld lezingen.

5. Floortje Dessing

Zelf ook besmet met het reisvirus kan deze Nederlandse avonturier natuurlijk niet op mijn lijstje ontbreken. Begonnen met radiowerk, richtte ze haar pijlen al snel op reisprogramma’s als Yorin Travel en 3 op reis. Sinds 2014 heeft deze reislustige, onafhankelijke vrouw haar eigen reisprogramma op BNN: Floortje Naar Het Einde Van De Wereld waarin ze mensen op de meest afgelegen plekjes ter wereld bezoekt en zelf aardig wat ontberingen moet doorstaan om er te komen. Ook schreef ze verschillende boeken over reizen. In 2006 opende Floortje daarnaast een eigen boetiek in Amsterdam met alleen maar Fair Trade-kleding. Ook zet ze zich in voor de klimaatcampagne ‘You turn the earth’ van Greenpeace. Zowel in 2012 en 2014 was Floortje zo ziek dat ze tijdelijk moest stoppen met haar werk. Vanaf het moment dat ze hersteld was, was deze vrij vogel alweer gevlogen.

6. Oprah Winfrey

Geboren uit twee ongetrouwde tieners, jarenlang misbruikt door verschillende neven en ooms en op 14-jarige leeftijd bevallen van een doodgeboren kindje, heeft deze wereldvrouw een meer dan slechte start gehad. Maar ze vocht zich omhoog. En hoe! Als 19-jarige was ze de eerste en jongste Afro-Amerikaanse nieuwslezeres bij een lokaal televisiestation. Vanaf 1986 presenteerde ze 25 jaar lang ‘The Oprah Winfrey Show’, geproduceerd door haar eigen Harpo Studio. Het programma was in maar liefst 150 landen te zien en elke show had in Amerika rond de 40 miljoen kijkers. Daarnaast heeft ze in tien films gespeeld of haar stem ervoor geleend. Met haar eigen liefdadigheidsinstelling heeft ze bovendien al honderden organisaties geholpen die zich inzetten voor onderwijs en emancipatie van vrouwen.

7. Aung San Suu Kyi

Deze politica uit Myanmar zette zich in 1988 al in voor de democratie in het dictatoriale Zuidoost-Aziatische land. Dat kwam haar duur te staan; ze werd jarenlang onder huisarrest geplaatst. Naast vele internationale onderscheidingen ontving ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inzet op het gebied van democratie en mensenrechten. Na zes jaar huisarrest werd ze in 1995 vrijgelaten. Uit angst het land niet meer in te komen, heeft ze daarna het overlijden en de begrafenis van haar Engelse man gemist. Van 2003-2010 kreeg ze opnieuw huisarrest. Dat weerhield haar niet verder te strijden en in november 2015 won ze met haar partij de eerste vrije parlementsverkiezingen in 25 jaar. Deze strijdlustige vrouw heeft eerder al aangeven president van Myanmar te willen worden. Ik zeg Suu Kuyi for president!

8. Sunny Bergman

Deze duizendpoot is van vele markten thuis: zo is ze onder andere documentairemaker, filmregisseur, schrijver en actrice. Toch werd ze pas echt bekend door haar geruchtmakende en ietwat ongemakkelijke documentaires. In ‘Beperkt houdbaar’ stelt ze het gemak waarmee mensen tegenwoordig aan zichzelf laten sleutelen ter discussie. In de documentaire liet Sunny een gynaecoloog bekijken wat ze aan haar vagina zou moeten laten doen zodat deze zou voldoen aan het schoonheidsideaal. Ook met de documentaires ‘Sletvrees’ ‘The Sunny Side of Sex’ en ‘Zwart als roet’ liet Sunny zien taboe-onderwerpen niet te schuwen. In de laatste documentaire zien we Sunny onder andere verkleed als zwarte piet in een Londons park, waar ze reacties van voorbijgangers filmt. De documentaire leidde tot pittige discussies en zelfs bedreigingen, maar dat motiveert haar alleen maar meer.

9. Serena Williams

Ondanks aardig wat pech qua blessures is deze sporty spice een van de meest succesvolle vrouwelijke tennisspelers ooit. Geboren in een achterstandsbuurt, stond deze jongere zus van tennister Venus Williams al op haar vijfde met een tennisracket in haar hand. Haar vader was namelijk vastbesloten geld te gaan verdienen met zijn vijf tennisspelende dochters. En dat is gelukt. Al snel bleken Venus en Serena talent te hebben en als puber van veertien speelde Serena al op professioneel niveau. Deze vechter met haar keiharde services heeft in haar eentje maar liefst 21 titels tijdens grandslamtournooien binnengehaald. Met haar zus hengelde ze er dertien binnen. Het leverde haar de bijnaam ‘Serena Slam’ op. Daarnaast won ze vier keer goud tijdens de Olympische Spelen. In haar autobiografie ‘On the line’ vertelt ze dat woede een van haar grootste drijfveren is. Hit it!

10. Sheryl Sandberg

Deze succesvolle zakenvrouw is al vanaf 2008 werkzaam bij Facebook als Chief Operating Officer. Sheryl ging in 1987 naar Harvard en kreeg na haar afstuderen een prijs voor de beste afgestudeerde in Economie. Na vervolgens cum laude afgestudeerd te zijn aan de Harvard Business School, ontmoette ze jaren later in 2007 Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook. Op dat moment werkte Sheryl nog bij topbedrijf Google. In 2008 stapte ze over naar Facebook en kwam met een plan om het destijds nog in de kinderschoenen staande bedrijf winstgevend te maken. Volgens mij is dat haar aardig gelukt. Met haar boek ‘Lean In: Women, Work, and the Will to Lead’ beschrijft ze de barrières zoals seksisme die vrouwen tegenkomen wanneer ze carrière willen maken. Ook de veelal bescheiden houding van veel vrouwen is volgens haar nog voor verbetering vatbaar. Go Sheryl go!

Wie is jouw favoriet?

Dit lijstje had natuurlijk veel langer kunnen zijn. Wie mis jij nog in dit rijtje? Laat me weten wie jouw favoriete inspirerende vrouw is. Ik ben benieuwd!

Fotocredits: Clement127 en Emily Balsley


Creatieve-tekstschrijver-Kim-