juli 28, 2017

Een tiny house: 4 voordelen van klein wonen

Tiny houses schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar waarom zou je in zo’n poppenhuisje gaan wonen? Ik vertel het je!

Decennialang was het motto van veel mensen: meer en groter. Nu is er een groeiende groep mensen opgestaan die gaat voor minder en kleiner. Begonnen in Amerika is de tiny house beweging nu ook overgewaaid naar Nederland. Steeds meer gemeenten, waaronder Almere, zijn aan het experimenteren met deze huisjes van maximaal 37m2.

Ik woon zelf niet in een tiny house, maar mijn huisje van 49m2 zonder bergruimte en met twee konijnen, komt een beetje in de richting. De tiny house beweging houd ik sinds een jaar met veel interesse in de gaten. Helemaal nadat ik tiny house pionier Marjolein Jonker 4 keer interviewde voor Paradijsvogels Magazine. Ik ben fan! Ik zal je vertellen waarom.

1. Beter voor het milieu

Veel mensen die in een tiny house gaan wonen, doen dat (voor een deel) off grid. Zo is Marjolein Jonker niet aangesloten op het waternet, maar heeft ze een eigen watersysteem waarbij ze regenwater filtert. Dit gebruikt ze om mee te koken en te douchen. Ook op het gebied van elektra is Marjolein zelfvoorzienend. Hoera voor het milieu!

2. Rust in je hoofd

Als je in een tiny house gaat wonen, is het belangrijkste wat je moet doen ontspullen. Je houdt alleen nog maar de spullen die je écht nodig hebt of waar je helemaal dol op bent. ‘Does it spark joy’ vroeg ik me af toen ik laatst mijn enorme kast in de woonkamer opruimde. Goede tip van opruimgoeroe Marie Kondo om dat bij elk voorwerp in je huis af te vragen. Resultaat: 3 vuilniszakken vol zooi en 40 boeken weg. De rust in je hoofd die je daarvoor terugkrijgt is heerlijk! Weg keuzestress.

https://youtu.be/crSAQ8iGFqw

3. Meer vrijheid

Een tiny house (laten) bouwen kan al voor zo’n 5.000 euro. Meestal liggen de kosten echter toch wel tussen de 30.000 en 50.000 euro; nog steeds stukken lager dan de meeste huizen. Je maandelijkse kosten zijn dus zeer laag, helemaal als je ook volledig off grid leeft. En dat betekent meer vrijheid. Bijvoorbeeld om minder te werken en vaker te reizen.

4. Minder poetsen en opruimen

Als je net zoals ik geen perfect housewife bent, klinkt dit je waarschijnlijk als muziek in de oren. In een tiny house ben je zo klaar met poetsen. Een stofzuiger? Joh, die heb je niets eens nodig. Gewoon een bezem of een kruimeldief is voldoende. En met zo weinig spullen is opruimen nauwelijks nodig. Wat een heerlijkheid!

Dat klein en minder is dus zo gek nog niet! Je krijgt er van alles voor terug.

Boek over tiny houses

Wil je meer lezen over tiny houses? In het boek ‘Tiny houses, minder huis, meer leven’ kun je je verlekkeren aan prachtige plaatjes, verhalen van bewoners en handige tips als je zelf een tiny house wil  bouwen.

 

Fotocredits: Marcia van Oers


Creatieve-tekstschrijver-Kim-