januari 16, 2016

4 tips om effectief te piekeren

Piekeren. Het is zonde van de energie en het brengt je nergens. Zeggen ze. Ik ben het daar niet mee eens. Tenminste, als je effectief piekert. Hoe je dat doet? Nou zo.

Waarom doet hij opeens zo kortaf? Zou hij alweer een ander hebben? Moet ik ontslag nemen? Maar hoe ga ik de hypotheek dan betalen? Ik ben eigenlijk te moe voor dit feestje. Zal ik wel of niet gaan? Dadelijk is mijn vriendin enorm teleurgesteld als ik niet kom.

Ik en vele anderen piekeren wat af. Over grote en kleine dingen in het leven. Piekeren heeft een niet al te best imago. Het heeft geen nut, het kost je alleen maar energie en je wordt er niet vrolijker van. Het internet staat dus vol met tips om piekeren tegen te gaan. Zo schreef ik zelf ook een blog om meer mindful in het het leven te staan. En toch kan ik me niet voorstellen dat dit übermenselijke gedrag helemaal geen nut heeft. Waarom zouden zoveel mensen, waaronder ik, het dan doen? Het menselijk ras moet toch ergens een voordeel halen uit al dat gepieker?

Piekeren geeft inzicht

Persoonlijk denk ik dat piekeren niet per se negatief hoeft te zijn. Natuurlijk moet je er niet te lang in blijven hangen, maar ik denk dat het je in sommige gevallen best wel wat kan opleveren. Bijvoorbeeld het inzicht dat iets je blijkbaar dwars zit of dat je ergens een besluit over moet nemen. Niet mogen piekeren van jezelf, kan het probleem soms alleen maar erger maken. Je stopt het weg. Dat voelt fijn. Totdat het even later weer oppopt. En verdorie, het probleem lijkt juist wel groter geworden te zijn in plaats van kleiner. Arghhh. Frustratie!

Hoe pieker je effectief?

Wat als we piekeren nou eens als iets nuttigs zouden zien? Een signaaltje van onze hersenen dat we ergens gewoon even aandacht aan moeten besteden? Maar dan wél op een constructieve manier. Wat als we nou eens effectief zouden piekeren? Kan dat? Ik denk van wel. Hier wat simpele tips:

1. Las een piekermoment in

Ok, de godganse dag alleen maar lopen piekeren, daar wordt denk ik niemand gelukkig van. Je hebt namelijk ook nog andere dingen te doen. Dingen die leuk zijn. Wat je kunt doen om niet door te slaan in je gepieker is elke dag een moment vrij maken om te piekeren. Niet te lang. Een half uurtje will do. En in dat halve uurtje mag je dan helemaaaaal los gaan. Maak het zo bont als je zelf wilt. Daarna is het klaar. Morgen mag je tenslotte weer. Jippie!

2.Koop een piekerboekje

Ga naar een winkel of snuffel online en zoek het leukste notitieboekje of schriftje uit dat je kunt vinden. Iets waar jij blij van wordt. Doop dat om tot je piekerboekje. Zodra je merkt dat er terugkerende gedachten zijn die je niet van je af kunt zetten, begin je met schrijven. Alles wat er op dat moment in je opkomt, schrijf je op. Je zult merken dat schrijven helpt je gedachten te ordenen. Bovendien ga je bepaalde gedragspatronen zien waar je wellicht wat mee moet.

3. Neem een besluit

Je kunt piekeren over zaken waar je zelf geen invloed op hebt. Dan kun je piekeren tot je een ons weegt of juist veeeeeel meer door het emo-eten (ieder zijn manier). Het gaat je geen ene mallemoer helpen. De situatie blijft zoals hij is. En dus is loslaten de beste optie. Zijn er zaken waar je wel invloed op hebt door een bepaalde keuze te maken? Maak die keuze dan zo snel mogelijk en sta achter je besluit. Het uitstellen van een besluit stookt het piekervuurtje alleen maar op. Heb je eenmaal een besluit genomen, ga je dan niet afvragen hoe de situatie eruit had gezien als je een andere keuze had gemaakt. Dit is je besluit. Klaar. Vaak maakt het namelijk helemaal niet uit welk besluit je neemt. Het feit dat je er een neemt, lucht al enorm op.

4. Baal niet van je gepieker

Omdat piekeren zo’n negatief imago heeft, baal je vaak als je hebt gepiekerd. Je bent boos op jezelf: waarom kan ik dit nou niet loslaten? Ik schiet hier niets mee op. Ik moet hier mee ophouden. Voordat je het weet ben je aan het piekeren over het feit dat je piekert. Ehhhhh. Ja. Dat is pas echt zonde van de energie. Accepteer maar gewoon dat je piekert en probeer het met bovenstaande tips een beetje in de hand te houden.

Wat vind jij?

Is piekeren echt alleen maar negatief? Heb jij nog tips om effectief te piekeren? Laat het me weten!

Fotocredits: las – initially (Lori Semprevio) en Yasmeen


Creatieve-tekstschrijver-Kim-