oktober 13, 2015

Vijf onontdekte Europese steden die je niet mag missen

Bij een Europese stedentrip denk je al snel aan steden als Parijs, Londen, Rome en Barcelona. Zonde, want er zijn vele leuke alternatieven waar het heerlijk toeven is. Ik zette vijf onontdekte Europese steden voor je op een rij.

1. Wandelen op de stadsmuur in Dubrovnik

Deze prachtige, kleine Kroatische havenstad met ongeveer 50.000 inwoners is zeker een bezoekje waard. De historische stad, gelegen aan de Adriatische zee, is volledig ommuurd en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Met een klooster, paleis en kathedraal en vele andere oude bezienswaardigheden is het een groot openluchtmuseum. De stad is compact genoeg om te voet te ontdekken. Een (avond)wandeling over de stadsmuur mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek. Sluit de avond af in een van de vele gezellige cafeetjes. Houd je van strand? Neem je handdoek mee en doe even helemaal niets op Banje beach. Een snorkeltour of dagtrip naar een van de omliggende eilandjes is ook een aanrader. Je vliegt rechtstreeks naar Dubrovnik vanaf Amsterdam.

Dubrovnik

Vanaf de stadsmuur heb je een mooi uitzicht over de vele rode daken.

Foto: Marcus Saul

2. Snuif de Nederlandse sfeer op in Gdansk

Stukken groter, maar niet minder gezellig, is de Poolse havenstad Gdansk. De stad heeft 450.000 inwoners en kijkt uit over de Oostzee. Net zoals veel andere Poolse steden heeft de stad een levendig uitgaansleven, met restaurants, bars en vele clubs waar je heerlijk met de voetjes van de vloer kunt. Leuk detail: de binnenstad is in de 16e en 17e eeuw gebouwd door twee Nederlandse architecten. Met een beetje fantasie waan je je in Amsterdam als je langs de prachtige koopmanshuizen loopt. Op slechts een uurtje rijden van Gdansk ligt Malbork, het grootste kasteel ter wereld. Je vliegt rechtstreeks naar Gdansk vanaf Amsterdam, Eindhoven en Groningen.

Gdansk

Je waant je een beetje in Nederland hier bij de oude haven aan de rivier de Motlawa.

Foto: Magro_kr

3. Voetjes van de vloer in Riga

Met 700.000 inwoners is Riga de grootste stad uit dit rijtje. De hoofdstad van Letland, gelegen aan de rivier Dvina, staat bekend om haar nachtleven. Vooral in het weekend is het een komen en gaan van Europese jonge bezoekers. Je zult dan ook regelmatig getuige zijn van vrijgezellenfeestjes in de oude binnenstad. Naast de traditionele houten huizen, vind je vooral in het nieuwe deel van de stad hele blokken met art-nouveau huizen. Dit nieuwe deel staat net zoals de oude binnenstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan het Stadhuisplein staan imposante gildehuizen waardoor je zo de middeleeuwen in loopt. Je vliegt rechtstreeks op Riga vanaf Eindhoven en Amsterdam.

Riga

De prachtige gildehuizen aan het stadsplein.

Foto: LC_24

4. Pints drinken in Cork

Deze middelgrote stad met 120.000 inwoners, is op Dublin na de grootste stad van Ierland. De stad ligt aan rivier de Lee en is een perfecte plek om te genieten van een koud Guinnessbiertje. Houd je van markten? Vergeet dan zeker de English Market niet. Op deze Victoriaanse overdekte markt vind je authentieke lokale producten, maar ook heerlijk exotisch voedsel. Een waar walhalla voor de lekkerbek. Mis ook zeker de optredende muzikanten in de pubs niet. Er is altijd wel ergens een optreden. Ben je er wat langer? Dan is de stad een perfecte uitvalsbasis om het groene achterland te ontdekken. In oktober kun je je onderdompelen in jazzklanken tijdens het Guinness Jazz Festival. Je vliegt rechtstreeks op Cork via Amsterdam.

Cork

De gekleurde gevels langs het water zijn een lust voor het oog.

Foto: Kristine

5. Terug naar de oudheid in Matera

Voor de cultuursnuiver is dit een waar pareltje. In het zuiden van Italië ligt dit kleine, stokoude stadje met 60.000 inwoners. Beroemd is De Sassi, een wijk bij een kloof met huizen die voor een deel uit de bergen uitgehouwen zijn. In dit stuk van de stad zijn ook 155 grotkerken te bewonderen. Zowel De Stassie als het park met de rotskerken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het uitzicht vanaf de top van de rotskloof is adembenemend. In de stad zijn vele (christelijke) films opgenomen, waaronder The Passion of the Christ en King David. Niet raar, want de stad zou volgens de overlevering al sinds de derde eeuw voor Christus bewoond zijn en ademt oudheid uit. Je kunt vliegen op Bari vanaf Maastricht en vanuit daar de trein naar Matera pakken.

Matera

Alsof de tijd heeft stilgestaan.

Foto: Gianluca Canello

Wat is jouw favoriete stad?

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke en mooie Europese steden die de moeite van een stedentrip waard zijn. Wat is jouw favoriet? Ik ben benieuwd!


Creatieve-tekstschrijver-Kim-