juli 17, 2015

Vijftien prangende vragen over poep

Poep. Daar hebben wij mensen een dingetje mee. Sommigen werkt het woord alleen al op de lachspieren (zoals bij mij), anderen worden er onpasselijk van. Maar wat weten we eigenlijk van poep? Bar weinig! Ik verzamelde vijftien prangende vragen over dit bruine goedje.

1. Wat zit er allemaal in poep?

Poep bestaat voor 66-80% uit water (bij diarree natuurlijk wat meer). Verder zitten er onverteerde voedselresten, bacteriën en dode bloedcellen in.

2. Waarom is het bruin?

Je lichaam maakt continu rode bloedcellen aan. Als deze cellen hun werk gedaan hebben, sterven ze. Bij de afbraak van deze cellen komt een bruin stofje vrij dat in je darmen belandt: bilirubine. Soms heeft een drol twee kleuren bruin. Het donkere deel heeft langer in de darmen gezeten dan het lichte. De poep van baby’s die moedermelk krijgen is overigens niet bruin maar knalgeel. Dat komt omdat de darmen van een baby nog niet zo goed werken en de melk heel snel door het spijsverteringsstelsel heen gaat. Poep kan ook andere kleuren hebben. Bijvoorbeeld door het eten van spinazie of bietjes, maar het kan ook een teken zijn dat er wat mis is. Check je poep dus regelmatig!

3. Waarom stinkt het?

De bacteriën die helpen bij het verteren van het voedsel scheiden gassen zoals zwavel en stikstof uit. En die ruiken helaas niet naar bloemetjes. In poep zitten maar liefst 300-500 soorten bacteriën. Handen wassen na het poepen is dus geen overbodige luxe.

4. Hoe ziet een gezonde drol eruit?

Maar liefst 82% van de mensen kijkt achterom na het poepen blijkt uit een poll van Buzzfeed. Ik dus ook. Reuze interessant. De ene keer deponeer ik een lange, rechte worst in de wc, de andere keer een chaotische hoop. Het is mij overigens nog nooit gelukt zo’n sierlijke hoop met een toefje te fabriceren zoals de poep-emotion op Whats App. Maar hoe ziet een gezonde drol er nou uit? Volgens de speciale Bristol stoelgangschaal zijn er 7 poep-types. Type vier is het meest gezond en ziet er zo uit: als een worst of slang, glad en zacht.

Bristol stoelgangskaart

5. Wat is de beste poephouding?

Brekend: we poepen verkeerd! Een tijd terug gingen alle alarmbellen af toen bleek dat wij westerlingen er helemaal niets van snappen. 1,2 Miljard mensen poepen volgens onderzoekster Giulia Enders gehurkt. En wat denk je: zij hebben nooit last van aambeien. Dat komt omdat ze minder hard hoeven te drukken. Als je op de wc gaat zitten, komt er een soort knak in je darmen te zitten. Oplossing: een krukje of voetenbankje voor je wc. Wat bij mij ook helpt: een soort C van je rug maken door je bekken naar voren te kantelen.

https://www.youtube.com/watch?v=DqGfVKaNSUI

6. Hoe vaak poepen mensen gemiddeld?

Sommige mensen poepen drie keer per week, anderen (zoals ik) drie keer op een dag. Dat is afhankelijk van hoeveel je eet (ja ik eet als een olifant) en hoe snel je spijsvertering werkt (heul snel). Het een is niet per se beter dan het ander. Maar let op: meer dan drie keer per dag duidt vaak op diarree, minder dan drie keer per week op obstipatie.

7. Welke weg legt poep af?

Als je eet, kauw je je voedsel en slikt dat door. Via je slokdarm komt het terecht in je maag. Je maag kneedt je voedsel tot een soort soep met behulp van maagsappen. Die soep belandt in je dunne darm (die 6,5 meter lang is!) die de fijne stukjes en voedingsstoffen eruit haalt. De dikke darm haalt vervolgens het meeste water eruit zodat je poep een dikke brei wordt en in je endeldarm opgeslagen wordt. Via je poepgat (klinkt fijner dan anus toch?) komt de poep er uiteindelijk uit.

8. Hoeveel tijd zit er tussen mond en kont?

Dat verschilt per persoon, maar gemiddeld doet eten er één tot drie dagen over om als poep in het toilet te belanden. Dat ligt, net zoals bij de frequentie, aan de snelheid van je spijsverteringsstelsel. Hoeveel tijd kost het poepen zelf? 65% van de Nederlanders is meer dan vier minuten zoet met de grote boodschap. Ik behoor tot de 6,5% die hooguit een minuut nodig heeft.

9. Wat voor synoniemen zijn er voor poepen?

Ik weet nog dat er vroeger kinderen in mijn klas waren die ‘drukken’ zeiden als ze poepen bedoelden. Je weet wel van die hockeykindjes (no offence, ik heb zelf ook op hockey gezeten). Maar er zijn nog veel meer synoniemen voor poepen. Wat denk je van kakken, schijten, bouten, grote boodschap doen, kleien, een bolus leggen, een fax naar darmstadt sturen, keutelen, mijn ruggegraat verleggen, drieten, trompetteren, een bruine trui breien en een bruine beer verzuipen. Mijn vriend en ik zeggen altijd : “Ik ga even naar de vogeltjes.” Handig om te weten: in Vlaanderen is poepen straattaal voor seksen.

10. Hoe vegen mensen in andere landen hun kont af?

In West-Europa vegen de meeste mensen hun kont ( feitelijk is het je anus) met wc-papier af. Maar hoe reinigen andere wereldburgers hun derriere na de grote boodschap? In Zuid-Europa gebruiken ze een bidet (een zitwasbak). In India, Indonesië en sommige Arabische landen vegen mensen hun billen af met hun linkerhand en wat water. In deze landen is het onbeschoft om met je linker hand dingen aan te geven of iemand de hand te schudden. Het is tenslotte de “veeghand”.

11. Wat voor nuttigs kun je doen met poep?

Ok, heel lekker is het niet, maar poep kan erg nuttig zijn. In arme landen gebruiken boeren regelmatig mensenpoep bij gebrek aan (kunst) mest, maar ook in Nederland krijgen sommige drollen een tweede leven. Bijvoorbeeld in het westelijk havengebied in Amsterdam. Behalve als mest, kan poep ook als medicijn gebruikt worden. Mensen met chronische diarree kunnen al donorpoep ontvangen en het AMC doet onderzoek naar het inzetten van poep tegen Diabetes type 1, overgewicht, ontstekingen van de bloedvaten en orgaanvervetting. Gelukkig komen er in de toekomst waarschijnlijk poepcapsules en hoeven de patiënten niet massaal aan de poeptransplantatie. En wat dacht dat je van biogas? In het Engelse Bristol rijdt een lijnbus op menselijke uitwerpselen. Ze zijn er zo trots op dat er mensen zittend op het toilet afgebeeld staan.

12. Hoeveel poept een mens gemiddeld?

Een gemiddeld gezond mens produceert tussen de 100-150 gram poep per dag. Vergeleken met bijvoorbeeld een olifant is dat niets. Die gooit er met gemak 50 kilo per dag uit. En wat dacht je van een konijn? Die legt soms maar liefst 500 keutels. Die van mij gelukkig niet.

13. Poepen alle dieren?

Alle dieren met een maagdarmstelsel poepen. Ja zelfs vissen! En ik kan het weten, want de bodem van ons aquarium ligt dagelijks bezaaid met vissenstront. Gelukkig zit er een deksel op dat ding. Niet alle dieren hebben overigens een anus. Wist je bijvoorbeeld dat zeeanemonen door hun mond poepen? Ze hebben maar een uitgang. Gatver!

14. Wat gebeurt er als je je poep ophoudt?

Simpel, dan ontstaat er file en daar kun je buikpijn van krijgen. Ook wordt poep die te lang in je darmen zit steeds droger, waardoor je harder moet drukken om hem eruit te krijgen. Aambeienalert! Dus, ook al ben je op je werk en heb je daar een soort campingtoilet, let it out! In Japan kun je binnenkort zelfs in de lift je darmen legen. In het land vinden regelmatig aardbevingen plaats, waardoor liften stil komen te staan en mensen voor langere tijd opgesloten zitten. Niet handig als je nodig moet. Dus hebben fabrikanten van liften en het ministerie van infrastructuur onlangs besloten wc’s in liften te plaatsen. Het is overigens niet de bedoeling om de wc’s standaard te gebruiken.

15. Waarom hebben vrouwen vaker last van obstipatie dan mannen?

Vrouwen hebben een andere fysieke bouw dan mannen. Hierdoor kan er meer spanning op de bekkenbodem komen te staan. Om te poepen moeten de bekkenbodemspieren juist ontspannen. En dan hebben wij vrouwen ook nog eens last van hormonen die de passagesnelheid van voedsel door de darmen vertragen. Hierdoor wordt de poep harder.

Laat je horen!

En… wat vind jij van poep? Sla je de wc op kantoor of bij een vriend(in) standaard over? Deel je jouw ‘opbrengst’ wel eens met je partner of een vriend(in)? Heb jij een eigen woord voor poepen? Laat het me weten!

Foto credits: hoofdfoto (Herbalizer), Bristol Tool Chart (John C Bullas BSc MSc PhD MCICHT MIAT)


Creatieve-tekstschrijver-Kim-