augustus 3, 2016

Waarom ontspullen je leven leuker maakt

Terwijl consumeren de norm is, zijn er ook steeds meer mensen die juist ‘ontspullen’. En ik ben er daar eentje van. Ontspullen maakt mijn leven namelijk een stuk leuker.

Ik hartje spullen. Laat ik dat voorop stellen. Dit blog is dus ook geen hetze tegen mensen die van spullen houden of een pleidooi voor een compleet kaal en leeg huis. Verre van. Wat ik wel graag wil laten zien, is hoe stoppen met ‘meer meer meer’ en beginnen met ontspullen je leven leuker kunnen maken.

In mijn studententijd woonde ik in een soort museum. Op mijn kamertje van 12 m2 stonden 30 planten (hoe dan?!), een bonte verzameling van blikjes, bakjes, schaaltjes, theelichthouders, kaarsenkandelaars en andere zeer essentiële zaken. Toen ik jaren later de hele bovenverdieping van het studentenhuis veroverde, was er geen houden meer aan: elke maand sleepte ik stapels nieuwe kleren, schoenen, handige huishoudelijke apparaten, boeken, make-up en meer naar mijn bovenetage. De laatste jaren merk ik dat al dat verzamelen me een beetje tegen begint te staan. Langzaam maar zeker, ben ik begonnen met ontspullen. En het bevalt me wel. Sterker nog, mijn leven wordt er leuker van. Hoe dan? Dat zal ik je uitleggen.

1. Je maakt anderen blij met jouw spullen

Het grote ontspullen begon bij mij bijna twee jaar geleden. Ik ging voor het eerst in mijn leven samenwonen. Situatieschets: 1 woonkamer, 1 slaapkamer, keukentje en badkamer. Aparte bergruimte: nee. Voor extra kasten was geen ruimte op mijn 49 m2, dus ontspullen was de enige optie. Maar ik was verliefd en dan maakt dat natuurlijk niet uit. En dus gaf ik de helft van mijn kledingkast aan mijn nieuwe huisgenoot en ontruimde ik een paar planken in de kast in de woonkamer.

Ik ging met een enorme bezem door mijn huis en verbaasde me over hoeveel spullen ik had die ik nooit gebruikte: oude kerstversiering, een broodbakmachine, twintig kookboeken, een reserve platenspeler en nog veel veel meer. Eerst vroeg ik mijn vrienden of ze wat wilden hebben. Alles wat over was, gaf ik weg via de Facebookgroep “Gratis ophalen in Utrecht en omgeving” of bracht ik naar de voedselbank. Wat gaf dat een ontzettend goed gevoel! Mensen waren zo ontzettend blij met mijn oude spullen. Sommigen stuurden zelfs foto’s van mijn spullen in hun huis. Het gratis weggeven van spullen is nu één van mijn favoriete bezigheden.

2. Het scheelt een hoop geld

Spullen kosten geld. Tenminste als je ze niet gratis krijgt, bijvoorbeeld van mensen die aan het ontspullen zijn. Als je stopt met continu consumeren, spaar je behoorlijk wat geld uit. Geld dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om ervaringen te “kopen”. Van ervaringen worden mensen over het algemeen gelukkiger dan van spullen, blijkt uit onderzoek. Ik merk dat zelf ook. Ben je eerst nog helemaal in de zevende hemel met je nieuwe Iphone, na een paar weken ben je eraan gewend. Weg is dat geluksgevoel. Helemaal als er dan weer een nieuw model op de markt is. Ervaringen zorgen voor herinneringen en die zijn blijvend. Ze denk ik nog regelmatig terug aan mijn reis van een half jaar die ik 15 jaar geleden door Zuidoost-Azië maakte. Ik schreef onlangs nog een blog over ondeugende monniken die ik daar ontmoet had. Ik heb er nog zo vaak lol om!

Wat je ook zou kunnen overwegen als je geld overhoudt, is minder te werken. Ik merk zelf dat ik door te ontspullen maandelijks behoorlijk wat geld overhoud (mijn kleine en goedkope woning helpt natuurlijk ook). Ik heb dus besloten om van mijn 36-urige werkweek een 30-urige werkweek te maken. Nu kan ik dat natuurlijk iets makkelijker beslissen als zzp’er, maar je kunt het altijd bespreken als je in dienst bent bij een werkgever. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden als je aan het einde van de maand geld overhoudt.

3. Je hebt tijd over

Het voortdurend consumeren en spullen verzamelen kost tijd. Ten eerste het bijhouden van alle nieuwe trends op het gebied van televisie kijken, auto rijden, mobiele telefonie, mode etc. Het kopen van een duur product doe je meestal niet zomaar in een split second. Daar gaat een proces van prijs vergelijken en reviews lezen aan vooraf. En dan heb ik het nog niet eens over het twijfelen tussen bijvoorbeeld modellen en kleuren. Sommige mensen kunnen daar echt uren aan besteden. Je moet namelijk wel de juiste keuze maken. Als achteraf blijkt dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt, kan dat je dag (soms zelfs je week) behoorlijk verpesten. Al die voorbereidingen kosten aardig wat tijd. Net zoals het opruimen en schoonhouden van dat huis vol met spullen. Of het zoeken naar spullen die je bijna nooit gebruikt en nu opeens nodig hebt.

Door te ontspullen houd je tijd over. Tijd die je kunt gebruiken om dingen te doen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld vaker je vrienden of familie zien, lekker lummelen, sporten of waar je ook maar blij van wordt.

4. Het maakt je rustiger

Ik merk aan mezelf dat ik rustiger in mijn hoofd ben sinds ik aan het ontspullen ben. Ik ben niet meer continu bezig met de laatste mode of wanneer het nieuwste model Iphone op de markt komt. Het ontbreken van een tv in huis zorgt ervoor dat ik meer ben gaan lezen en niet meer al het nieuws volg. En dat is een stuk relaxter! Minder spullen scheelt ook keuzestress. De keuze aan modellen, kleuren en prijzen is zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik vind het heerlijk om zo min mogelijk met dit soort zaken bezig te zijn. Hoe minder keuze hoe beter. Dat merk ik ook als ik nu ’s morgens voor mijn gehalveerde kledingkast sta. Kon ik soms, voordat ik naar mijn werk ging, eerst een kwartier twijfelen tussen verschillende outfits, nu ben ik zo klaar.

Ik heb nu alleen maar in huis wat ik écht mooi vind of gebruik. De rest was alleen maar onnodige ballast waar ik ontzettend onrustig van werd. Het is heerlijk overzichtelijk zo. De uitspraak ‘Ruimte in je huis, is ruimte in je hoofd’, gaat bij mij echt op.

Ontspullen: niet te streng

Met dit blog wil ik niet beweren dat mijn keuzes ook voor jou werken. Als jij ontzettend blij wordt van een huis vol spullen, elk jaar een nieuwe Iphone of die blitse nieuwe auto, wie ben ik dan om daar wat van te vinden? Gewoon lekker doen! Zo leeft mijn moeder in een soort chaotisch museum en is daar oprecht dolgelukkig. Prima toch. Ook ben ik niet zo’n fan van het hele strikte ontspullen van bijvoorbeeld opruimgoeroe Marie Kondo. Er zitten op zich best nuttige tips in haar boek ‘Opgeruimd’, maar ik ga er persoonlijk liever wat losser mee om. Mijn zusje verwoordde dat wel mooi in haar blog de ‘Wegwerpwereld’.

Zo en nu ga ik aan de slag met het kiezen van een mooie kleur geel voor de muren van mijn terras. Daar steek ik graag wat tijd in, want wat is er fijner dan straks genieten van een zonnig uitzicht!

Fotocredits: Karolien Vanderstappen en Keoni Cabral


Creatieve-tekstschrijver-Kim-