november 10, 2018

Wat zijn SEO-teksten en hoe schrijf jij ze zelf?

Zoekwoorden. SEO-teksten. Zoekmachines. Je wordt doodgegooid met deze termen de laatste jaren. En dat is niet raar, want je hebt SEO nodig om als ondernemer online gevonden te worden. Maar wat zijn SEO-teksten precies? Ik vertel je er alles over en laat je zien hoe jij zelf goede webteksten schrijft.

Misschien ben je op mijn blog terecht gekomen omdat je mij volgt op Twitter of Instagram of omdat iemand anders mijn blog deelde. Maar het kan ook zijn dat je in Google “Wat zijn SEO-teksten” intypte. Hoe het ook zij, jij wilt meer informatie over wat SEO-teksten zijn. Mooi! Want ik ga je dat op een simpele manier uitleggen.

Wat is SEO?

Laten we bij het begin beginnen: SEO. Dit is de Engelse afkorting van Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit betekent niets anders dan dat jij jouw website zo hebt gemaakt dat de vindbaarheid in Google of een andere zoekmachine zo hoog mogelijk is. Google laat jouw webpagina of blog dus zien aan mensen die op zoek zijn naar informatie waar jij over hebt geschreven. Ze doen dat door zoekwoorden of zoekzinnen in te tikken.

In de top-10

Maar wanneer krijgen internetbezoekers jouw teksten te zien? Lang niet altijd. Kijk maar even naar hoe jij zelf surft op het internet. Je bent naar iets op zoek en tikt een woord of zin in. Stel je bent op zoek naar een tekstbureau in Utrecht en je tikt “tekstbureau Utrecht” in. Je kijkt naar de eerste paar zoekresultaten op pagina 1. Als het goed is, vind je dan wat je zoekt. Mij bijvoorbeeld;-)

Wat zijn SEO-teksten

De eerste 7 zoekresultaten van de zoekopdracht “tekstbureau Utrecht”.

Heb je niet gevonden waarnaar je op zoek was, klik je dan door naar de 2e pagina of typ je een ander zoekwoord in? Meestal doen mensen het laatste. Ze zijn ongeduldig en willen meteen het juiste resultaat. Ze hebben geen zin om de tweede of derde pagina met zoekresultaten ook nog door te spitten.

Als jij dus niet in de top 10 van Google, oftewel op de eerst pagina met zoekresultaten staat, is de kans klein dat mensen naar jouw blog of website doorklikken. Door het schrijven van goede SEO-teksten maak je die kans een stuk groter.

Hoe ziet een goede SEO-tekst eruit?

SEO-teksten zijn webteksten die je hebt geoptimaliseerd voor zoekmachines. Jaren geleden deden veel SEO-tekstschrijvers dat door webteksten vol te proppen met zoekwoorden waarvan ze wisten dat daar veel mensen op zoeken. Resultaat: praktisch onleesbare teksten. Drie keer raden wat het zoekwoord op onderstaande pagina is.

Wat zijn SEO-teksten

SEO gone wrong

Waar plaats je zoekwoorden?

SEO-teksten zoals hierboven zijn puur gericht op Google, terwijl je natuurlijk in de eerste plaats schrijft voor mensen in plaats van zoekmachines. Gelukkig straft Google dit zoekwoordje proppen tegenwoordig af en kijkt de zoekmachine vooral of je goede content hebt gemaakt. Dit wil niet zeggen dat zoekwoorden helemaal niet meer belangrijk zijn.

Het is nog steeds handig om ze in jouw tekst te hebben, maar dat hoeft niet in elke zin en elke tussenkop. Waar dan wel?

  • Titel
  • In 1 of 2 tussenkoppen
  • Af en toe in de lopende tekst
  • In de metatitle (SEO-titel) en metadescription (meta-omschrijving)
Wat zijn SEO-teksten

In het CMS WordPress kun je de SEO-titel en meta-omschrijving heel makkelijk invullen via plug-in Yoast.

  • In de titel van de afbeeldingen die je in een webtekst plaatst (let op, geef ze de naam met het zoekwoord voordat je de afbeelding uploadt naar je CMS)
  • In de Alt-tekst van je afbeeldingen (deze vertelt Google waar de afbeelding over gaat)

Wat zijn SEO-teksten

  • In de link-naam als je vanuit een andere pagina op je site linkt naar je huidige pagina.

Het is verstandig om je zoekwoord(en) of zoekzinnen zoveel mogelijk aan het begin van een titel, tussenkop of alinea te zetten. Dan pikt Google het zo makkelijk mogelijk op. Laat de leesbaarheid echter altijd voorgaan.

Gebruik synoniemen

Tegenwoordig zijn zoekmachines gelukkig slim. Ik hoef bijvoorbeeld niet elke keer letterlijk “Wat zijn SEO-teksten” te gebruiken. “SEO-teksten zijn…” of “Wat is een SEO-tekst” snapt Google ook. Het belangrijkste is dat jij antwoord geeft op de vraag die bezoekers hebben.

Het is ook goed om synoniemen te gebruiken en gerelateerde woorden. Op die manier snapt Google precies waar jouw tekst over gaat. Dus schrijf je over katten? Heb het dan ook over poes, kater, dier, huisdier etc. Schrijf je over kozijnen? Gebruik dan ook raamkozijn, raam, huis en woning. Alles wat context geeft dus.

Leestip: In het blog ‘Een goede website schrijven? 5 onmisbare tips’ lees je wat er naast SEO nog meer essentieel is voor een echt goede website.

Goed scoren in zoekmachines? Denk ook aan de techniek

Als je weet wat SEO-teksten zijn en ze ook nog kunt schrijven, ben je er helaas nog niet. Want behalve tekst speelt ook de techniek van een website een belangrijke rol in de vindbaarheid. Een website moet snel genoeg laden en goed werken op zowel desktop, laptop, tablet en mobiele telefoon. Zorg dus dat degene die jouw site bouwt, verstand heeft van SEO.

Boekentip

Wat zijn SEO-teksten boekentip

Wil je je echt verdiepen in SEO en alles wat daarbij komt kijken? Dan kan ik je de ‘Praktijkgids SEO 2018’ van Rutger Steenbergen aanraden. Hij heeft ook nog een gratis SEO-handleiding geschreven die je kunt downloaden.

Toch liever SEO-teksten laten schrijven?

Het is altijd goed te weten wat SEO-teksten zijn en hoe je ze schrijft. Of je ze nou zelf gaat schrijven of toch iemand wil inhuren om het voor je te doen. Ga je voor de laatste optie? Dan kun je altijd contact met me opnemen.

Meer inspiratie over SEO? Alstu:

 


Creatieve-tekstschrijver-Kim-