Wraak is zoet! Of toch niet?
Niets is menselijker dan zo af en toe wraakgevoelens hebben. Bijvoorbeeld als je ex je aan de kant heeft gezet voor die ander. Ze zeggen dat wraak zoet is. Maar is dat ook zo?
Ik had laatst een gesprek met mijn moeder. Over haar ex. En ja, over die van mij. We zijn namelijk allebei ooit vervangen door een nieuw exemplaar. Op een niet zo’n leuke en nette manier. Ja, natuurlijk is dat een understatement. Duh. En tsja, ingeruild worden doet pijn. Heel veel pijn. Alletwee waren we opgelucht dat dat nieuwe exemplaar in onze ogen niet echt een upgrade was. Sterker nog: dat vonden we net goed voor onze stomme kak-ex. Wat we ook net goed vonden, was dat het al heel snel weer uit was tussen hem en die nieuwe vlam. Gne gne. ‘Karma is a bitch’, whatsappte ik enthousiast aan ongeveer iedereen die het maar wilde horen. Het verschil is dat ik na een tijdje mijn ex vergaf en hem oprecht al het geluk in de wereld gunde. Mijn moeder daarentegen is zover nog niet. Ze is er na al die maanden nog steeds van overtuigd dat wraak haar helpt.
Waarom wraak bitter is
Als je al die films ziet met als thema wraak – ja ook films voor de tere kinderzieltjes – zou je inderdaad denken dat wraak zoet is. The Gladiator, de Millennium-triologie, Memento, Kill Bill, maar ook Sneeuwwitje bevredigen onze behoefte aan rechtvaardigheid. Wie iets slechts doet, moet boeten. Klaar. Zo houden we de wereld lekker overzichtelijk. En toch ging ik na het gesprek met mijn moeder nadenken over wat ze zei. En ik ben het er niet mee eens. In mijn ogen helpt wraak niet. Tenminste niet op de lange termijn. En hier is waarom:
1. Je geeft die ander macht over jou
Als je maar wraak blijft koesteren tegen die ander, geef je die persoon macht over jou. Die ander is continu in je gedachten en bezorgt jou een kutgevoel. Elke dag weer. Volgens mij iets wat je nou juist niet wilt. Maar je doet het echt helemaal zelf.
2. Het kost energie
Ja, wraak kan je tijdelijk even een energyboost geven. Volgens psycholoog Johan Karremans komt dat omdat het nemen van wraak het beloningsgebied in je hersenen activeert. Maar op de lange termijn levert het vooral stress op. En van stress word je moe. Uiteindelijk levert vergeving op de lange termijn meer op.
3. Je wordt er niet leuker van
Wraak en afgunst gaan vaak hand in hand. Je gunt die ander geen geluk, maar hetzelfde verdriet dat jij hebt. Helaas zijn afgunstige en verbitterde personen niet de meest leuke figuren om mee om te gaan. Er hangt een negatieve sfeer om ze heen. En daar zit lang niet iedereen op te wachten.
De beste wraak is gelukkig zijn
Mijn conclusie, zoals ik ook tegen mijn moeder zei: “De beste wraak die je kunt nemen is gelukkig zijn zonder hem.” Op één uitzondering na dan. Want die wraakactie van presentatrice Tineke Verburg was natuurlijk té geniaal. Nadat haar man vreemd was gegaan, knipte ze van elk overhemd het tweede knoopje af en hing er een briefje aan met de tekst ‘Naai ze’. Muhahahahaha. Vind je mijn betoog echt grote nonsens en volg je liever de Tineke-methode? Neem dan eens een kijkje op http://www.ikdoehetniet.nl. In dit boek doe je inspiratie op om je ex op 50 manieren dwars te zitten. Succes!
Zoet of bitter?
En, wat vind jij? Is wraak echt zo zoet of laat het je vooral achter met een bittere nasmaak? Heb jij weleens wraak genomen? Hoe? Ik ben benieuwd!
Fotocredits: Harsh Agrawal en Maria Johnson.