juni 12, 2017

5 stappen om in een schrijfflow te komen

Argh! Je moet iets schrijven, maar je bent gewoon niet in een schrijfbui. Een writersblock ligt op de loer. Met deze stappen kom je binnen no time in die schrijfflow.

1. Begin!

Ja, daar heb ik wat aan, zul je misschien denken. Begin gewoon? Hoe dan? Ik heb nul inspiratie! Toch is de beste manier om in een schrijfflow te komen simpelweg beginnen. Zet je computer of laptop aan, schenk een kop koffie of thee in en ga met je kont in die bureaustoel zitten. Geloof me, dit is al het halve werk. Met uitstellen ga je sowieso niets bereiken. Dus hup, gewoon doen!

2. Weg met sociale media

Ok, je hebt jezelf naar die bureaustoel gesleept. Want je wil schrijven. Je laptop staat voor je neus. Oeeee daar komt opeens een leuk dierenfilmpje op Facebook voorbij. Ho, stop! Niet klikken. Behalve op dat kruisje dan. Doe dat ook maar voor de rest van de sociale media die je hebt openstaan. Alles afsluiten. Wie in een schrijfflow wil komen, moet bezig zijn met schrijven en met niets anders. Zo simpel is het.

Is de verleiding echt te groot? Installeer dan een programma waarmee je tijdelijk je sociale media blokkeert. Of gewoon internet in zijn geheel. Bijvoorbeeld met het programma Freedom.to als je met Apple werkt.

3. Telefoon uit het zicht en op stil

In het verlengde van de vorige stap; leg je telefoon zo ver mogelijk bij je vandaan. Uit het zicht en op stil. Geen piepjes, trilgeluidjes of een oplichtend scherm. Al deze verleiders weg. Eén blik op je telefoon en het duurt 15 minuten voordat je concentratie weer op hetzelfde niveau is, schreef Tony Crabbe in zijn boek ‘Nooit meer te druk’.

Drukte in ons hoofd is een van de belangrijkste redenen waarom je maar niet in die schrijfflow komt. In een flow, of dat nou met schrijven of iets totaal anders is, raak je alleen als je nergens anders mee bezig bent in je hoofd.

4. Zet een timer

Deze tip werkt bij mij als een malle. Als ik een blog wil schrijven, mag ik daar van mezelf maximaal een uur over doen. Waarom? Anders verdien ik te weinig. Ik wil namelijk leven van mijn bedrijf. Jij ook neem ik aan? Dat wordt lastig als ik 8 uur op een blog aan het zwoegen ben.

Je hoeft niet letterlijk een timer te zetten, dat doe ik ook niet, maar ik noteer wanneer ik begin en een uur later moet ik klaar zijn. Negen van de tien keer lukt dat. Op deze manier levert het tarief dat ik als tekstschrijver vraag een prima inkomen op. En heb ik ook nog tijd om die dag wat leuks te doen. Win Win.

5. Maak eerst een structuur

Je zit in je stoel, je telefoon ligt een kilometer verderop, sociale media zijn afgesloten en de tijd gaat in. Wat ik altijd als eerste doe voordat ik ga tikken, is het bedenken van een structuur. Of het nou een artikel, nieuwsbericht of blog is, dat maakt niet uit.

Ik bedenk per alinea wat ik daar ongeveer wil vertellen. Die structuur tik in alvast in. Wat een opluchting! Het raamwerk staat! Wat er daarna volgt is slechts een simpele invuloefening. Voor mij werkt dit beter dan lukraak gaan tikken. Dan raak ik de focus kwijt en bats weg is die flow.

Kom maar op met jouw tips!

Dit waren mijn tips! En hoeraaa, ik heb dit blog in minder dan 45 minuten geschreven. Als beloning mag ik nu tien minuten alleen maar dierenfilmpjes kijken (grijns). Ik hoop dat ik je met deze 5 stappen een beetje op weg heb geholpen. Ik ben benieuwd wat jij voor handige tips hebt om in die schrijfflow te komen. Laat het me vooral weten.


Creatieve-tekstschrijver-Kim-